Wypisujcie jakie nawiązania do innych filmów w których grali aktorzy zauważyliście ;)
osobiście wykryłem te:
Arnold - I'll be back, i kwestia w której Crews mówi Terminated
Adkins - rosyjski akcent jak u Uriego Boyki + ten sam zarost
Chuck - oczywiście strażnik z Texasu
Statham - słynny motyw z adrenaliny gdy mierzy do ludzi z palców i udaje wystrzał a kto inny strzela do jego celu
podczas oglądania wyłapałem parę innych ale teraz mi z głowy wypadło
No zapomniałeś o najwazniejszym - "chemiczna" przeszłość gunnera, scena w kopalni jak niby wapniem można wysadzić kamienie:D Przecież Dolph to kujon z fakultetami,
Barney mówi cos takiego o Gunnerze - "Wiecie że to był kiedys kujon? Ma magistra z chemii. Potem jednak polubił zabijanie;)"
Van Damme - wyraznie francuski akcent, jak wiadomo jest francuskojęzycznym Belgiem o czym nie zapomniał;)
Jeżeli chodzi o norrisa to raczej było tutaj nawiazanie do jego dawnego filmu "Samotny wilk McQuade" bo ciagle w filmie pada kwestia że Booker to "Lonely wolf" bo lubi działać w pojedynkę. Do Strażnika moze nawiazuje tylko jego dowcip o Kobrze bo o ile pamietam Walker raz został ugryziony przez tego węża.
Arnold "Yuppi Kaj ej" sorry mogłem pokręcić - oczywiscie nawiaznie do /willisa i Szklanej Pułapki
MOŻLIWE SPOILERY
zjazd po lini - delta force
ogólnie akcja w dżungi - missing in action, delta force 2, collateral damage i rambo
wyrywanie drzwi przez arnolda - komando
stallone walczy jak rocky
akcja na lotnisku - die hard
jeżdżenie pojazdem w pomieszczeniu - collateral damage oraz prawdziwe kłamstwa
rzucanie motorem w śmigłowiec - die hard i terminator
rozbrajanie bomby w ostatniej chwili - wiele filmów
walka z przeciwnikiem zamiast zastrzelenie jego - wiele filmów
tekst arnolda do willisa - die hard
im back - arnold die hard
norris - samotny wilk oraz good guys wear black
jak coś się powtórzyło to sory
przecież ty i paro osób wie skąd to wiem, pisałem wam prywatnie znaczy chętnym
ostatnio natknołem się na CLIP gdzie pokazywali wszystkie efekty CGI w Ex2 (nie jest ich wiele, może max 4min w całym filmie) ale nie dawałem go tutaj na forum bo zawiera on spoilery
a co do nawiązań co na górze napisałem to można jest stwirdzić po samym trailerze i clipach, mieliśmy taki temat: http://www.filmweb.pl/film/Niezniszczalni+2-2012-595010/discussion/ogl%C4%85daj% C4%85c+sam+trailer+odrazu+wida%C4%87+nawi%C4%85zanie+do+takich+film%C3%B3w+jak,1 923749 ;)
są jeszcze dwie sceny ale ich nie będe pisał jak nie będe pewny póki ich nie zobacze
no jak zobaczycie w kinie to pewno sami zauważycie nawiązania
po premierze można ten temat odświeżyć
nawiązań mnóstwo , oczym zresztą wcześniej mówił twórca, że będzie ich sporo , bo to nawiązanie do danej starej szkoły gatunku, przypomnienie najsłynniejszych ról tych facetów.
pierwszą minutę bo dalej nie chciałem oglądać żałuje że zobaczyłem jedną scenę choć domyślałem się ze tak będzie
Nawet mieliśmy taki temat, że ubiorem też nawiązują do swoich dawnych ról ;-) Były nawet fotki porównujące.
no i scena walki na końcu Sly kontra JCVD. Sylwek walczył jak rasowy Rocky, Van Damme za to dał pokaz pięknych kopniaków z powietrza
może jeszcze anegdotka Norrisa o kobrze - kto wie czy to nie taka nabijka Norrisa z fowcipów o nim samym, chęć pokazania że Chuck ma dystans do samego siebie i sam się z siebie smieje;)
To na pewno właśnie tak jest. Sam o tym mówił w wywiadzie, no i jest przecież Chuck Norris fact o kobrze.
jak profmateusz napisał: ubrania
van damme ubranky jak w podwójnym uderzeniu
arni jak w terminatorze
sly jak w człowieku demolce
- scena w lesie jak timmons biegnie zajać pozycję i dokucznie Christmasowi przez Barneya ze jest wolniejszy - nawiazanie do dawnej kariery Jasona jako biegacza
-wjazd Arniego Koparą do kopalni - ta sama kopara którą zneutralizował w "Totall Recall"
-cygaro w ustach Arniego - jak żywo przypomina mi Dutcha w "Predatorze"
A czy ktoś zorientował się, że jedna scena jest zaczerpnięta z "Na zabójczej ziemi"? To znaczy scena walki Stathama z Adkinsem i odcięcie głowy przez śmigło. W ostatniej scenie wspomnianego filmu Seagal zabija w ten sposób Johna C. McGinleya. Co prawda Seagal nie gra w tym filmie, ale do klasyki kina akcji należy go zaliczyć.