Nimfomanka - Część I

Nymphomaniac
2013
6,0 75 tys. ocen
6,0 10 1 74580
7,3 43 krytyków
Nimfomanka - Część I
powrót do forum filmu Nimfomanka - Część I

Film rozwalił system. Nie lubię Triera, jego wcześniejszych dokonań, ale ten film jest niesamowity. Poetycki, zgrany, równy. Pomysł na narrację przepiękny. Jestem w szoku pozytywnym.

ocenił(a) film na 10
Momoria

Odnoszę podobne wrażenie. Wcześniej nie przepadałam za jego produkcjami, ale Nimfomanka pozytywnie mnie zaskoczyła. Film realistyczny, wręcz naturalistyczny, powiedziałabym - życiowy. Dlatego też sceny nie są gorszące, czego się wcześniej obawiałam. Główna bohaterka (w retrospekcji) przypomina mi te znudzone dziewczęta z klasyki filmów Antonioniego. Aktorka została świetnie dobrana do tej roli. Do tego ciekawa ścieżka dźwiękowa i dobre ujęcia czynią z tego filmu zgraną poetycką całość.

ocenił(a) film na 6
Momoria

Ja mam idealnie na odwrót :) Bardzo lubię Triera i jego twórczość, ale film jakoś specjalnie nie wywarł na mnie większego wrażenia. Tak samo niezbyt mi się podobał "Antychryst" i "Idioci". Natomiast reszta filmów tego Pana jak najbardziej do mnie trafia, ma tu na myśli: Przełamując faje, Dogville, Tańcząc w ciemnościach, Manderlay oraz Melancholia :)

Maartenmetz

Żenujący, wprost na siłe próbuje być pseudo inteligentny .

ocenił(a) film na 5
Maartenmetz

Idioci to majstersztyk!