Nimfomanka - Część I

Nymphomaniac
2013
6,0 75 tys. ocen
6,0 10 1 74580
7,3 43 krytyków
Nimfomanka - Część I
powrót do forum filmu Nimfomanka - Część I

Z pełną oceną poczekam na drugą część.

Ale ogólnie słabo. Spodziewałem się jakiegoś głębszego portretu psychologicznego. Jakiegoś
drugiego dna w tym filmie.

A niestety poza skandalem dla skandalu niczego tu nie widzę.

A można było pociągnąć temat dalej. Nieroztropne zachowania seksualne są charakterystyczne
dla kilku zaburzeń psychicznych (wcale nie takich rzadkich). Byłby to jakiś wstęp do dyskusji o
tych zaburzeniach, zachowaniach, o tym jak pomóc, jak zaradzić. Ale film dryfuje z fabułą po
powierzchni, z dala od takich tematów.

No bo w sumie jest zaliczanie dla zaliczania. Po pierwszej części trudno powiedzieć co autor
chciał przekazać więcej.

No, ale czekam na drugą część. Ciągle mam jakieś nadzieje.

ocenił(a) film na 3
niedzielnyogladacz

PS. Jedno tylko dodam, na uznanie zasługuje scena z żoną i dziećmi. Fakt, że ta scena trwała tak długo należy chyba interpretować jako jej szczególne podkreślenie. To był chyba jedyny wyraz przesłania, jakiego doszukałem się w pierwszej części.

ocenił(a) film na 7
niedzielnyogladacz

Ja w pewnym momencie pomyślałem nawet, że kroi się najgorszy film von Triera, jednak właśnie od trzeciego rozdziału obudziła się we mnie nadzieja, że to może być coś wielkiego i czekam na prawdziwe filmowe katharsis. Nie wierzę, że ten film będzie taki "prosty". W tym co już zobaczyłem widzę pewien potencjał, chociaż z drugiej strony potrafię zrozumieć rozczarowanie, ale nie ma co oceniać tak naprawdę filmu w połowie historii.

Pozdrawiam!