Nimfomanka - Część I

Nymphomaniac
2013
6,0 75 tys. ocen
6,0 10 1 74580
7,3 43 krytyków
Nimfomanka - Część I
powrót do forum filmu Nimfomanka - Część I

Póki co wstrzymuje się od oceny bo jeszcze nie widziałem II części,ale co nieco o tym filmie mogę powiedzieć.
Uważam,że jest naprawdę bardzo dobry , oglądało mi się go z wielką przyjemnością. Nimfomanka jest tytułem
kontrowersyjnym, przedstawionym wg. mnie w niebanalnej konwencji/formie niosącym jakieś przesłanie ,które do
mnie trafia ,ma sens jest na topie a droga jaką musimy przebyć oglądając ten film by dojść do konretnych wniosków
jest zaskakująca.(choć nie widząc drugiej części na temat tego wypowiedzieć się do końca nie mogę ,bo reżyser
moje wyobrażenia i interpretacje tego filmu może złamać) Nie rozumiem trochę ludzi którzy widzą w tym filmie tak
płaskie znaczenie i to ,ze ona się rozbiera,nie szanuje,że to erotyka blablabla. Słuchajcie jak chcecie dać jeden to
musicie dojść do wniosków , i albo się wam nie podobają albo podobają, jeśli patrzycie tylko w to co pokazują na
ekranie nie zastanawiając się po co to tak jakbyście tego filmu nie widzieli. Kolejną rzeczą jest gra aktorska. Aktorzy
doskonalę prowadzeni, przekonują i nie masz wrażenia ,że kłamią. GENIALNA UMA THRUMAN jako chyba Pani H,
weszła na 10-cio minutową scenę i ROZJE*ALA cały film, GENIUSZ ,wyciągnęła ze swojej postaci 120%.. Co do
erotycznych scen, owszem obrzydzały mnie ,trochę. ale wydaje mi się ,że miały to robić i tu nie chodzi o to aby
sympatyzować się z główną bohaterką , wyrażać smutek na wskutek jej życia, tylko o to ,że mamy być zimnymi
słuchaczami jej opowiadania, i dokonywać oceny która jej będzie najbardziej odpowiadać.

szpeniorekk

Do tego w nimfomance zostały powielone symbole i znaczenia które pojawiały się w Antychryście i Melancholii ,są widoczne nawiązania. Film zdecydowanie nie dla każdego , oczywiście wiadomo ,że 80% zwolenników PiS się na owe dzieło obrazi,ale niemniej po uprzednim przemyśleniu CZY CHCEMY TO OGLĄDAĆ ,można się na niego wybrać i na pewno żałować wydanych pieniędzy i "straconego" czasu nie będziecie :)