To jest straszne, że ktokolwiek chce ogladac takie filmy, jestem zbulwersowana poziomem
spoleczenstwa. A ta nota tylko swiadczy o poziomie inteligencji.
Chyba pani inteligencji. Film na pewno na taka note nie zasłużył gdyż bierze sie pod uwage wszystko. Trzeba bylo sie zaznajomic z wczesniejszymi dzielami larsa :) film nie zrobil na mnie szalu ale wiedzialem czego sie spodziwac. Powiem tak, to nie jest film dla zwyklych zjadaczy chleba.
Chodziło mi o ogólną notę, nie moją ocenę.
Ale ja nie zamierzam oglądać innych jego "dzieł" ja oceniłam film (grę aktorską, temat filmu, fabułę) a nie reżydera.
Gdybym chciała ocenić reżysera, najpewniej oceniłabym jego profil, a nie filmu.
Nie wiem czy ja sie zle wyrazilem czy klania sie brak umiejętności czytania ze zerozumieniem. Chodzilo mi o Pani ocene. 1 to jednak zbyt malo bo mimo wszystko aktorstwo dobre i cala reszta a co do przekazu to juz zalezy od osoby jak co komu sie podoba. Nic nie pisalem zeby oceniac rezysera. Nie chodzilo o ogladanie jego innych dziel lecz dowiedzeniu sie cos o jego filmach. Zwyczajnie nie moge zrozumie tej 1 i oburzenia ze innym sie podobaja takie filmy, rzekl bym artystyczne bądź niszowe. Sam rezyser jest bardzo lubiany i znany z swoich kontrowersyjnych obrazów. Mam nadzieje ze po tym filmie juz nikt nie pojdzie do kina na jego film spodziewajac sie typowego filmu.
"A ta nota tylko swiadczy o poziomie inteligencji." chodziło mi o ocenę ludzi, ogółu. 7,1/10
"Chyba pani inteligencji" nie ja udzieliłam 6.963 głosów. Posiadam tylko jedno konto.
"1 to jednak zbyt mało" niech Pan zostawi mi tą ocenę, każdy ma prawo mieć swoją. Jeśli Pan udzielił wysoką ocenę takiemu filmowi, ok, może lubi Pan takie kino. Ja preferuję inne, w którym główną rolę nie gra wynaturzenie człowieka.
Oceniłam jako 1, ponieważ wg. mnie film jest marny, gra aktorska, zdjęcia.
"Trzeba bylo sie zaznajomic z wczesniejszymi dzielami larsa" ; "Nic nie pisalem zeby oceniac rezysera."
Jak Pan wyobraża sobie zaznajomić się z innymi dziełami reżysera nie oglądając ich? myślę, że dopiero wtedy można wydać opinię, gdy film się obejrzy, a nie tylko przeczyta opinię krytyków filmowych, które notabene są niemiarodajne.
Sam reżyser jest lubiany...a wie Pan, że się domyślam...domyślam się też przez jakich ludzi jest lubiany.
Jeden jego film podobal mi sie bardzo "Roza".
Ja nie oceniam filmow wg rezyserow. Nie wszystkie jego filmy musza mi sie podobac.
Drogowka mi sie nie podobala w ogole. Wszyscy mowia, ze pokazuje prawde. Ale tak naprawde malo kto sam moze ocenic jak JEST naprawde.
Gdybym uslyszala kilkanascie, kilkadziesiat opinii.policjantow, reprezentatywnych moze moznaby wydac osad.
Bylam na premierze 'pod mocnym aniolem' spodziewalam sie czegos wiecej.
Widzialam miny zniesmaczone widzow wychodzacych z kina.
to jest piekne ze kazdy moze miec swoje zdanie.
Ja nie ocenie filmu dopoki go nie ogladne. A bylam na filmie bo myslalam, ze Dorocinski pogra dluzej niz 5 minut.
Co w tym zabawnego? Taka jest prawda.
Co do Nimfomanki, to tez wystawiłem 1, chociaż nie oglądałem i nie zamierzam (mam dopiero 23 lata - nie chcę sobie skrzywić psychiki na resztę życia). Sam opis mi wystarcza do wyrobienia sobie opinii o tym gniocie. Społeczeństwo stacza się na dno, bo gdyby było zdrowe to ten film nie miałby tak wysokiej oceny. Namawiam do bojkotu "Nimfomanki" - nie idzcie do kina.
Namawiam Cię do nie wypowiadania się w temacie o którym nie masz pojęcia. Książki nie ocenia się po okładce - tak samo jak filmu po opisie dystrybutora. Stwierdzanie, że coś jest złe, bo ktoś inny tak powiedział jest przejawem ignorancji.
Jeżeli uważasz że ten film ci skrzywdzi psychike, to ja na twoim miejscu juz bym się pocieła, zważyszy na to co się dzieje każdego dnia na świecie.
Faktu nie zmienisz, jest to film antypolski, wstyd mi za polaków którzy go zrobili, wstyd mi za tych którzy w nim wystąpili.
Nimfomanka jest filmem dla ludzi, którzy są zepsuci, którzy nie mają co robić, tylko oglądać ludzi uprawiających seks. Wow, co za interesujące na szczęście ,nie dla mnie inie dla ludzi, którzy wolą rozrywki i filmie na wyższym poziomie niż poziom rynsztoku.
Pozdrawiam!
Dla mnie Państwa wypowiedzi to jest tragedia. Jak można oceniać Pokłosie jako film antypolski, wiara w to że każdy Polak w czasie wojny był czysty jak łza i Wszyscy jak jeden mąż pomagali Żydom jest zakłamaniem. W każdym narodzie, znajdą się jednostki chętne do żerowania na cudzym nieszczęściu. To tak jakby powiedzieć, że w czasie II Wojny Światowej, każdy Niemiec był zły bez wyjątku. JAK MOŻNA mieć takie klapki na oczach.
Co do Nimfomanki, to owszem uważam, że każdy ma prawo do własnego zdania. Ja akurat jestem opinii, że reżyser który porwał się za bardzo ciężki temat, przedstawił go jednocześnie bardzo obrazowa, a do tego w sumie delikatnie biorąc pod uwagę porównania do wędkarstwa, do polifonii Bacha.
I nie rozumiem oburzenia, czy nikt z krytykujących nie zauważył, jak główna postać cierpi. Nimfomania to jest choroba i nie rozumiem co Was bulwersuje. Takie osoby żyją wśród nas.
A wypowiedź na zasadzie nie widziałam, ale bojkotujmy to jest po prostu MASAKRA.
Co do filmów Wojtka Smarzowskiego, które zostały również skrytykowane. Jeżeli nie rozumiesz idei twórcy to po co się wypowiadasz. W Drogówce, nie chodziło o to, że każdy policjant jest zakłamanym łapówkarzem. Reżyser zazwyczaj bierze na warsztat jakieś negatywne zjawisko i je bardzo uwypukla dlatego jego filmy nie są mdłe tylko wzbudzają emocje.
Poza tym wstydziłabym się uzewnętrzniać swoje negatywne poglądy myląc reżyserów i tytuły filmów - żenada .
Agfi znajdź mi jeden udowodniony (nie w prlu, cokolwiek udowodnione po prlu) przypadek na to ludobójstwo dokonane na żydach w wykonaniu Polaków? jeden udokumentowany przypadek ?? (Jedwabne się nie liczy, bo nie polacy mordowali, ba, polacy pod jedwabnem uratowali wielu żydów przed spaleniem) jakikolwiek cokolwiek? Albo polską wieś która tak wygląda jak w tym filmie? Jasne że to wszystko ściemy i nie prawda, jasne że to film antypolski, i że pasikowski zrobił wielką kupę. Straszne że tego nie widzisz
Smiac mi sie chce z twojej karygodnej naiwnosci - ile ty masz lat? Masakra w Jedwabne to fakt a poklosie w oczywisty sposob nawiazuje do tego faktu - podobnie ma sie z filmem Oblawa, Roza - Poczytaj o Tucholi, Strzalkowie (katyn byl odpowiedzia Stalina na te obozy) o Sikorskim (dlaczego zginal) a przekonasz sie ze historia Polski XX wieku to w glownej mierze hanba - o dzisiejszych czasach nie bede sie wpowiadal bo trudno mowic o Polsce jako suwerennym kraju - sprzedana, rozkradziona, miliony Polakow na emigracji (co Polacy soba reprezentuja na zachodzie to kolejny wstydliwy temat). Moze najwyzszy czas przestac sie wybielac jako 'sprawiedliwi wsrod narodow' i przejrzec na oczy. Pozdrawiam
ten tytul nadaja zydzi - panowie wszego swiata
naiwnoscia jest twierdzenie ze jakiekolwiek dzialania stalina byly odwetem
Sam poczytaj dokładnie o tych obozach (tylko nie w rosyjskiej literaturze) bo wprowadzasz ludzi w błąd. Katyń wywózki i represje antypolskie na ziemiach okupowanych przez Związek Sowiecki po 39' były nie odwetem ale pragmatycznym i systematycznym eliminowaniem jakiejkolwiek Polskości z tych ziem dokonywanym w jednym celu. Mianowicie pozbycia się jakichkolwiek elementów roszczeniowych wobec tych ziem tak by w przyszłości żadne lokalne plebiscyty bodź stanowienie władzy nie mogły zagrozić proradzieckiej władzy. A jeśli już miałby być to odwet za coś to chyba tylko za to jak polscy ułani w 1920 roku gonili go na szabelkach prawie aż do Kijowa. Co do reszty komentarza (o tym że nie jesteśmy tacy krystaliczni) to jestem w stanie się zgodzić, ale w obliczu ilości koorewstwa (ogólnie pojętego) jaka się nam przez cały poprzedni wiek (i nie tylko) przytrafiała to i tak zachowywaliśmy się w ogromnej ilości przypadków honorowo.
A nie wstyd ci za tych, którzy właśnie tak postępowali?!. Taka była rzeczywistość...a jak ktoś ją pokazuje to jest zły. Dobrze, że pokazali prawdę a nie propolską propagandę. Nie o to chyba chodzi aby kręcić cukierkowe filmy.
Porównujesz Toma Hanksa i Meg Ryan do tego czegoś co grało w Nimfomance?! seriously?!
To mi wystawiło o Tobie opinię.
Dziękuję i pozdrawiam znawco filmowy od siedmiu boleści xD
"Tego czegoś". Aktorka jest osobą, człowiekiem, nie "tym czymś". Chciałabyś, żeby o Tobie mówiono "to coś"? Nie sądzisz, że to poniżające i mało kulturalne?
Poniżające i mało kulturalne, to jest rola tej aktorki w tym filmie. Ale cóż, liberalizacja nadchodzi, oby to tylko nie stało się normą.
właśnie! jak możesz porównywać z Meg Ryan, która swoim botoksem mogłaby uraczyć całą ekipę od Larsa! ;))
pewnie się naczytała za dużo radiomaryjnej prasy i stąd takie teksty...
akurat Pokłosia nie widziałam i nie zamierzam bo odpoczywam od takich ciężkich tematów ale prawda jest taka, że naszą historię trzeba znać z KAŻDEJ strony
Uuuaaa, zabolało, że nie masz racji, prawda?
Ja wszystko co miałam do powiedzenia, powiedziałam.
Jeden komentarz do filmu wystarczy: wstyd i hańba.
Typowy przedstawiciel gimbazowego wychowania i edukacji.
Znajdź w sobie odwagę i zacznij oglądać filmy na poziomie.
Miłej niedzieli!
filmy na poziomie? czyli "masz wiadomość" i "bezsenność w seattle"? a może "terminal"? i kto tutaj prezentuje gimnazjalny poziom? bez odbioru. z pozdrowienia dla pana prezesa!
"Psy"?!
"Dawno temu w Ameryce"?!
naprawdę to są numery jeden wg Ciebie?!
hahhahahhahahhahhahahhaha
koleś, weź się za robotę by się chciało powiedzieć w takiej sytuacji....
Przepraszam, ale dlaczego uważasz, że te filmy są na poziomie gimnazjum? Przecież one nie mają szokować jak ,,Nimfomanka''( nie oglądałam, nie oceniam), pełnią zupełnie inną funkcję. Ja nie jestem gimnazjalistką (co przy obecnym stanie umysłowym większości takowych uważam za prawie obelgę) i bardzo lubię te filmy. Nie powinno się w obronie jednego filmu mieszać z błotem innych, bo do czego to ma prowadzić? Poza tym wyśmiewanie czyichś ocen jest bez sensu, bo od tego chyba jest Filmweb, żeby każdy oceniał wobec swojego gustu. Tak to ma wyglądać, że ja dałam 10 np. ,,Co gryzie Gilberta Grape' a'' , więc Ty mnie skrytykujesz, bo nie są to ,,Psy'', które z kolei dla Ciebie są numerem 1? Wszyscy mamy mieć jednakowe prywatne rankingi, naprawdę? Może szanujmy nawzajem swoje upodobania, bo tak chyba łatwiej i przyjemniej się dyskutuje.
jednak jesteś trollkiem ale strasznie marnym...rydzyk ci płaci za posty bo brzydzi się seksu tak samo jak ty
ehh beton wszędzie
Niektórzy mają poziom i nie są wyuzdani, inni tak jak Ty wolą oglądać film przepełniony seksem i widzieć w nim "głębię".
Ok, ja to rozumiem, brakuje Ci najwyraźniej tego w życiu codziennym.
Poniżać jak widać można, ale z klasą Ty natomiast droga Ewelino, umiesz tylko się wypowiadać w slangu gimnazjalnym.
Przeoczyłaś kilka lat edukacji.
Szkoda, że nie posiadasz wstydu, ja wiem, że wiele dziewczyn w tych czasach są czasem głupsze niż faceci, ale to nie usprawiedliwia Twojej laickiej postawy.
fakt, nie posiadam wstydu na dvd
"wiele dziewczyn w tych czasach są czasem głupsze niż faceci"
to tak a propos przeoczenia kilku lat edukacji
idź trollu precz - twoje wypowiedzi to bełkot
czasem odnosze wrazenie ,ze sami cenzorzy chadzaja po internecie..ciezko by nakrecic film o problemach z seksualnoscia bez scen seksu i mysle ze byłoby to mało wiarygodne...strasznie pruderyni ludzie nas otaczaja..jak powazny temat i jest nagosc to widze wielkie oburzenia...jak idiotyczna komedia dla nastolatków to skakajace cycki po ekranie nikogo nie dziwią ...a przeciez seks to naturalna sprawa i brak rozmowy na ten temat jest najwieksza choroba cywilizacyjną
Aleksandro, to nie wstyd, to ciemnogród. Każdym kolejnym postem wbijasz kolejnego gwoździa do swojej trumny. Jak można mieć tak bardzo ograniczony i zamknięty światopogląd? Nazwałbym to jakąś formą autyzmu.
"Po prostu, gdy chcę znać prawdę czytam książki" - z Twoich postów wynika, że jedyna książką jaką czytasz jest chyba Biblia. Pamiętaj, to nie zbiór faktów, tylko bajki dla wyuzdanych dorosłych.
Piotrze, Ty z kolei dołączasz do ludzi skażonych głupotą XXI wieku. Ja wiem, że z głupotą nie wygram. Nawet nie próbuję, bo stanowicie przewagę liczebną. Tak, ciemnogrodem jest bycie z jedną osobą do końca życia, a jeszcze, żeby to małżeństwo kochało swoje dzieci! Gdyby tak było, biznes by się nie zgadzał.
Nie trzeba czytać tylko Biblii, by być ogarniętym życiowo. Ty czytasz z pewnością "50 twarzy Grey'a"
To jest pozycja dla Ciebie.
zarówno książki jak i filmy mają autorów (reżyserów, scenarzystów itd.) którzy czerpią z różnych źródeł i mają swoje zdania. Więc zarówno książki jak i filmy mogą być zarówno prawdziwe jak i przekłamane. Więc to że czytasz książki wcale nie stawia Cię wyżej od ludzi którzy oglądają filmy. To nie argument.
Film jest sztuką i powinien również poruszać takie kwestie jak choroby typu nimfomania. Tym bardziej, że jak już ktoś wyżej powiedział, tacy ludzie żyją między nami. Czy na widok Wenus z Milo też się zasłaniasz i krzyczysz że to wyuzdanie? Temat nagości i seksu od zawsze przewija się w sztuce. Kolejny bardzo znany przykład Narodziny Wenus Botticellego. W kościołach i w sztuce sakralnej nagości również nie brakuje.