5,6 4,7 tys. ocen
5,6 10 1 4681
5,0 3 krytyków
No-Do. Wezwani
powrót do forum filmu No-Do. Wezwani

sierociniec

ocenił(a) film na 10

Co tak w ogóle myślicie o hiszpańskich horrorach?

bal_bina

Hmm ostatnio hiszpanskie kino pokazuje nam rogi :> - coraz wiecej tu pojawia sie horrorow. Wg mnie to nie jest zle bo im wiecej roznych narodowosci w kinach tym lepiej inna jakosc - amerykanie moga sie czegos nauczyc. A horrory hiszpanie robia calkiem niezle zwlaszcza widac to po osatnich produkcjach sierociniec np. - czekam na no-do w kinach bo niezle sie zapowiada... A Ty co widzialas/es z hiszpanskich horrorow?

użytkownik usunięty
bal_bina

Są ciekawe i inne inne od amerykańskich czy japońskich. Nie widziałam wiele, lecz te które widziałam (Sierociniec, Kręgosłup Diabła) bardzo mi się podobały. Pod powłoką horroru skrywają się piękne filmy. Zachwycają wizualnie, wzruszają dramatycznymi losami bohaterów. Wyjątkiem jest Rec, który przypomina typowy horror o zombiakach, bez głębszych warstw, ale pomimo to, też jest ok i nieźle mnie nastraszył:P

użytkownik usunięty
bal_bina

Uwielbiam hiszpańskie kino, zwłaszcza horrory. Mają świetny klimat. Do tej
pory z hiszpańskich filmów udało mi się zobaczyć [REC], Sierociniec,
Delikatna, Labirynt Fauna, Mechanik, Kręgosłup Diabła i Volver.

użytkownik usunięty

W Volver co prawda pojawia się motyw śmierci i ducha, ale horrorem raczej to nie jest:P Z kolei Mechanik, który horrorem też nie jest, nie jest do końca hiszpańskim filmem. Reżyseria i scenariusz made in USA. Hiszpanie wyłożyli kaskę:P

użytkownik usunięty

Wiem, że Volver nie jest horrorem ;p Wymieniłem tylko wszystkie hiszpańskie
filmy, które udało mi się zobaczyć.

bal_bina

hmm, faktycznie kino hiszpańskie rozwija się coraz bardziej, szczególnie w dziedzinie horrorów. Mi najbardziej podobał się "Rec" i zniecierpliwiony czekam na drugą część. Nieźle ogląda się także "Sierociniec" czy "Kilometr 31".
Ogólnie horrory made in Espana są chyba najlepsze w Europie. Napewno różnią się stylowo od amerykańskich czy azjatyckich, co chyba dobrze wpływa na horrory, jako gatunek :)

użytkownik usunięty
Adam

Jeszcze kino skandynawskie robi dobre horrory.

dodalbym ze na wyspach tez robia dobre sieczki, czesto nie-glupie.

bal_bina

hiszpańskie horrory są dobre ale jak dla mnie czegoś mi w nich brakuje może to dla tego że widziałem zbyt dużo fajnych horrorów po prostu nie lubie się nudzić przez 30 minut a potem się bać lubie mocne uderzenie na samym początku

bal_bina

Do tej pory z hiszpańskich filmów udało mi się zobaczyć [REC] i Sierociniec - oba oceniam na słabe, max przeciętne. Labirynt Fauna i Kręgosłup Diabła leża u mnie i od wielu miesięcy nie moge sie za nie zabrać. Mechanik bardzo dobry jesli liczyc to jako hiszpanski film heh.

bal_bina

uważam, że są świetne. milion razy lepsze od amerykańskich (no może poza 'Inni' z Nicole Kidman). Sierociniec, Rec -bardzo dobre. teraz trzeba sie wybrac na Wezwanych, a Rec2 już w drodze :D

bal_bina

Uważam ,ze są całkiem niezłe. Porównując do amerykanskich produkcji wypadają w rankingu calkiem niezle.
Po obejrzeniu No-Do stwierdzam ,ze film jest lepszy niż Rec,a gorszy niż Sierociniec.

bal_bina

Większość wymienionych tutaj filmów nie jest czysto hiszpańskich. Większość z nich są to produkcję hiszpańsko-meksykańskie, ewentualnie hiszpańsko-mwksykańsko-amerykańskie. Fakt, że językiem urzędowym w Meksyku jest hiszpański trochę zmylił widzów :)

bal_bina

Zaraz po Japończykach robią najlepsze horrory

mikies4

Ale japońskie horrory nie są aż takie dobre. W końcu prawie w każdym z tych filmów użyty jest motyw jakiejś długowłosej dziewczynki co staje się już nudne. Porównajcie Klątwę, Widmo i Ring.

bal_bina

Racja stają się te motywy z długowłosą dziewczynką monotonne.Ja polecam niedoceniony indyjski horror ,,13B''..

bal_bina

Polecam kręgosłup diabła :) Jeden z pierwszych dobrych filmów kina hiszpanskiego: http://www.filmweb.pl/f32011/Kr%C4%99gos%C5%82up+diab%C5%82a,2001