Obcy kontra Predator

AVP: Alien vs. Predator
2004
6,0 83 tys. ocen
6,0 10 1 83391
4,1 27 krytyków
Obcy kontra Predator
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator

BEZSENS

użytkownik usunięty

Skoro ten film dzieje się na długo przed Obcym Ósmy Pasażer nostromo, to czemu i tu i tam ludzie nie wiedzą czym są ksenoformy? Jaki to ma sens? Jeśli już jakieś kilkadziesiąt lat przed tragedią nostromo spotkano Ksenoformy, to czemu nic o nich nie wiedzieli na nostromo? i czemu Predator? Co do tego ma uniwersum predatora? Bo mi to trochę nie basuje.... No bo skąd OBCY znajdują się NA ZIEMII???????

właśnie też mnie to zastanawia
no ale widzimy w filmie jest sposób w jaki dostały się na ziemie-predatorzy ich tu przywieźli

ocenił(a) film na 4

być może dlatego, iż był to "jednorazowy" wyskok Obcego przed ludzi, co potem poszło w zapomnienie, a akcja z Nostromo dzieje się mnóstwo lat po akcji z AvP, po drugie Nostromo był to statek handlowy, więc nie miał w obowiązku też przyjmować do wiadomości tego, że natrafią na obcą rasę sprzed setek lat, gdzie w dodatku spotkano ją tylko na Ziemi.

A Predator dlatego, iż Aliens vs Predator było planowane od dawna (można to stwierdzić chociażby po oglądnięciu końcówki Predator 2),a że wyszło jak wyszło (poziom filmu..) to już druga sprawa.

co do samego filmu: tragedia i tyle.
świetne efekty i dobra rola główna Lexie, ale to tyle, reszta to nabuzowana efektami, papka dla nastolatków, psująca bardzo dobre uniwersum i całą jego mitologię, jednak przysiągłem sobie i obejrzę jeszcze AvP 2..

użytkownik usunięty
charlie33

Eeemmm... Najpierw pojawia się piramida na Antarktydzie, potem cała ekipa ginie w piramidzie wymordowana przez obcych, następnie w typowym mieście pojawiają się obcy, co prowadzi do całkowitego zniszczenia miasta, KTÓRE BYŁOBY WIDOCZNE Z KILKU KILOMETRÓW, a ty mi mówisz, że MOŻNA O TYM ZAPOMNIEĆ???!!!!!

ocenił(a) film na 4

w sumie to nie wiem :D

najpewniej twórcy tego nie przemyśleli, albo po prostu AvP które było planowane od dawna, stworzono w ten sposób, żeby to nie nakładało się z tamtymi sagami, ech.
A z drugiej strony mogło to się stać ogromną sensacją na całej Ziemi, ale jak już pisałem akcja z Nostromo dzieje się SETKI (albo i więcej) lat po AvP i szczerze w obliczu całego rozwoju technologii, podróży w kosmos, w inne galaktyki itd. nie wiem czy ktoś specjalnie tworzyłby procedury dla statków handlowych dotyczące jakichś tam kosmitów którzy raz odwiedzili naszą planetę w jakimś tam 2004 roku.

nie wiem :p

użytkownik usunięty
charlie33

no wiesz, Wszechświat jest DUŻY. Czyli jeśli na Ziemii wystąpiły DWA gatunki, to wszedzie indziej MOŻE ICH BYĆ Więcej

ocenił(a) film na 4

ale oczywiście zakładając, że Ziemianie nie spotkali żadnego innego gatunku, a o tym wzmianki nie było w żadnym z filmów.

użytkownik usunięty
charlie33

I o to chodzi- jak mogło jej nie być, skoro w AvP obcy i predator się ujawniają, tak jak sam predator!

ocenił(a) film na 4

chodziło o żaden inny gatunek niż Obcy lub Predator:

Predatora spotkano na Ziemi wcześniej też przed 2004, a jak same filmy podały te całe tajne organizacje wojskowe były zainteresowane poznaniem tego gatunku. I robiły to w ukryciu (aby nie siać paniki wśród ludzi, to wiadome). Ostatnim razem spotkano Predatorów w 2004 (czyli w AvP 1 i 2), no i od tamtej pory nie widziano go więcej (lub widziano, ale nie mamy już filmów o tym gatunku). Więc myślę, że te organizacje do któregoś tam roku (konkretnie roku w którym dzieje się akcja z Nostromo, a to już odległy czas od 2004) nie mogły oficjalnie uznać Predatorów za zagrożenie, raz że od dawna ich nie spotkali, dwa, że po prostu ludzie by oszaleli (bo ukrycie w tajemnicy jakichś tam norm przygotowujących statki handlowe do obrony przed konkretną rasą kosmitów, raczej długo by w ukryciu nie pozostały), chociaż pewnie po akcji z AvP ludzi i tak oszaleli ale ile minęło tego czasu do Nostromo?

Obcego spotkano w AvP po raz pierwszy przez ludzi i to samo, nie widziano go do Nostromo, ludzie pewnie oszaleli ale nie zbadano Obcego dokładnie, nie poznano jego struktury, może i jakieś cechy ogólne, ale nie było takiej możliwości, aby zdobyć jego dane dokładne i w razie czego obronić Ziemię czy nawet taki statek handlowy w którymś-tam-przyszłościowym-roku.

ocenił(a) film na 6

pomijając całą tą polemikę chciałbym sprostować rażący błąd autora wątku - rasa Alien to Xenomorphy (Ksenomorfy) a nie Ksenoformy, pozdrawiam.

użytkownik usunięty
mobius666

Jezu, zaśmiecasz wątek przez jedną literówkę?

Ehhh.... Może po prostu nie należy powiązywać tego filmu z fabułą z serii Obcych. Ridley Scott robiąc ponad 30 lat temu pierwszego Obcego nie przewidział ,że ktoś wymyśli taki chłam jak to.... "AvP" to spinoff a nie prequel ! Jest to film zrobiony na popularności Obcego i Predatora. Nie wiąż fabuły tego filmu z serią o Obcych. Z pierwszym zetknięciem człowieka z Xenomorphem mamy do czynienia w "Obcym -8 pasażerze Nostromo". No chyba ,że "Prometeusz" nam ujawni inne fakty....że też istnieją jeszcze osoby , które "AvP" traktują na poważnie to sie dziwie...

ocenił(a) film na 6
Bourjois

Tia. Ktoś sobie wyprodukował filmik, w którego tytule są dwie kultowe postacie filmowe: Predator i Obcy, a teraz ludziska zastanawiają się, co twórca miał na myśli, jak to połączyć ze znanymi historiami itp.