Obcy kontra Predator

AVP: Alien vs. Predator
2004
6,0 83 tys. ocen
6,0 10 1 83389
4,1 27 krytyków
Obcy kontra Predator
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator

Dobry film

ocenił(a) film na 5

Pokazuje początki firmy Weyland i tego że jej szefowie nie byli zawsze takimi chciwymi typami nastawionymi tylko na zysk nie licząc się z ludźmi, Weyladn przecież gdy dostrzega zagrożenie od strony obcych nie chce ich schwytać ale się wycofać.

Marcios

haha

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Jeśli nie masz nic do wniesienia do dyskusji, to po co piszesz bezsensowne posty?

ocenił(a) film na 5
Marcios

Poza tym to mój pierwszy film z obcym

Marcios

To weź obejrzyj pierwszego obcego i tak do czwórki i potem będziesz wiedział żę AVP to gniot...

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Widziałem całą sagę (poza AvP2) i nie uważam AvP za gniota ani za arcydzieło

Marcios

to jest profanancja dóch najlepszych potworów w histori kina! Ai pred ani obcy nie zachowują się ani nie wyglądają jak prawdziwi. A avp2 NIe OGLĄDAJ!

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Dwa najlepsze potwory w historii kina to Godzilla i Gamera

Marcios

co to gamera?

cezarywi

Geez jakieś dwa wielkie żółwie rzygające piorunami. I to ma być potwór??? Potwór to coś czego się przestraszysz a nie...

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Nie oceniaj przed obejrzeniem, zobacz sobie np. Gamera 3 (bo filmy z gamerą z lat 70-tych był adresowane do dzieci, a z lat 90-tych zyskały poważniejszy i mroczniejszy wydźwięk)

Marcios

oglądałem godzille. właśnie zamierzam oglądnąć gamere ale skoro są podobne to nie bęę dobre...

ocenił(a) film na 5
cezarywi

co to znaczy nie bęę dobre??

Marcios

nie będzie....

ocenił(a) film na 5
cezarywi

A możesz mi podać konkretne filmy z Godzillą które ci się nie spodobały?

Marcios

wszystkie.
Naprawdę to słabe efekty. Brak klimatu i fabuła po prostu nawet jak na tamt czasy straszna. A Ci Chińczycy nakręcają to wszystko jeszcze. Ehhh...Wystarczy? O i gra aktorska do kitu tylko jakieś krzyki kiedy godzilla kogoś zabija. Nudne...Moja Matka powiedziała mi że była wtedy i w ogóle się nie bała a jak na obcego poszła do mój tato musiał ją uspokajać całą noc żeby się ie bała. Miałem podobne przeżycia po seansie obcego swietny film!

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Ile ty masz lat??
Po pierwsze nie Chińczycy a Japończycy stworzyli Godzillę
Po drugie wykorzystują tradycyjne efekty specjalne (podobnie jak w obcym) i są one lepsze niż CGI zobacz sobie np. Godzilla vs Mechagodzilla 3
Po trzecie fabuła i klimat jest i na dodatek wiele filmów ma głębokie przesłanie np. Gojira 1954.
A to co ty piszesz co prawda można podpiąć pod dwa trzy filmy z Godzillą z początku lat 70-tych.

Marcios

Niestety jak twierdzisz nie musisz być małolatem żeby się bać obcego. Z
Obcym jestem od dawna a pierwszy raz oglądałem jak miałem 10 lat.
oglądałem trzy filmy z godzillą i nie wiedziałem że jest ...kontra mechgodzilla 3. Nie widziałem. Myslałem że chodzi Ci o te pierwsze. Z tymi chińczykami to żartowałem ale generalnie mordy podobne:P
Fabuła wtedy pod koniec lat 70 to kino sci-fiction przeżywało rozkwit o czym świadczy Alien i Predator. Ale niestety w tych filmach fabuła zawiodła. W ogóle mało w nich można skumać.Wszędzie chaos itd. Godzilla ta z lat 70-tych miała kiepskie efekty specjalne. Mówie tu o potworze. Który wygląda jak zabawka. A w Obcym zrobili kostium a nie jakies komputerowy shit. Klimat. Ty chyba kolego nie rozumiesz co to jest klimat. Klimat to to co trzyma w napięciu co jest prawidłowe dladanego gatunku. A tutaj tego nie ma.

Możesz sobie dostrzegać luki w moich wypowiedziach a ja w Twoich i to i tak niczego nie zmieni. Będziemy dalej przystawali przy swoim. Lepiej zająć się AVP.

ocenił(a) film na 5
cezarywi

To czemu piszesz że widziałeś wszystkie jak widziałeś tylko 3 czyli nie widziałeś jeszcze 25 mówię ci obejrzyj np. "Godzilla, Mohtra, King Ghidorah: Wielka Bitwa Potworów" a docenisz tą wspaniałą serię.

Obcy może i ma klimat i jest straszny, ale przesłania jako takiego niema a filmy z Godzillą owszem. Godzilla jest alegorią wojny i zagrożeń związanych z energią jądrową, Rodan świadectwo sił natury wobec których człowiek jest zerem, Biollante zagrożenie jakie biegnie z manipulowania w genach...

Marcios

wszystkie jakie widziałem. A no powiedz mi jakie Godzilla ma przeslanie.

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Napisałem Godzilla to alegoria wojny i niebezpieczeństwa związanego z energią atomową

Marcios

rozumiem

Marcios

"Po trzecie fabuła i klimat jest i na dodatek wiele filmów ma głębokie przesłanie np. Gojira 1954."- oglądałeś Gojira 1954? Skąd wykombinowałeś film? Od jakiegoś szukam go i nigdzie nie mogę znaleźć- oczywiście wersję Japońską, a nie Amerykańską.

ocenił(a) film na 5
szmyrgiel

Napisałbym ci ale gdy piszę nazwę źródła nie mogę wysłać wiadomości.

Marcios

to co mówiesz że to Twój pierwszy film z Obcym?

ocenił(a) film na 6
cezarywi

Ja najpierw oglądałem wszystkie Alieny, potem Predatory. Dopiero wtedy wyszedł AvP1. Obejrzałem i nie widzę w nim niczego co uwłaczałoby przedstawionym kosmitom. Motyw z hodowaniem Alienów przez Predatorów uważam za przedni, motyw z niszczeniem cywilizacji gdy Alienów zrobiło się przypadkiem za dużo - też świetny. Jedynie przyjaźń kobiety z Predatorem jest trochę nie na miejscu, dwaj, "poboczni", Predatorzy za łatwo giną i sam film nie ma głębszej treści, ale nie jest aż taki tragiczny jak wiele osób twierdzi. Po prostu film, który przyjemnie się ogląda i ma kilka ciekawych motywów.

Tragicznym filmem jest sequel AvP... tam zmieszali Aliena i Predatora z błotem. Jedynka jest jeszcze nienajgorsza.

Dentarg

mam p

cezarywi

Super film świetne efekty.

Dentarg

A dwójka faktycznie jest słaba...

lukasz2247

jedynka też jest denna

cezarywi

Nie zgadzam się.Dobre kino rozrywkowe.

lukasz2247

to nie był dobry żart