Pokazuje początki firmy Weyland i tego że jej szefowie nie byli zawsze takimi chciwymi typami nastawionymi tylko na zysk nie licząc się z ludźmi, Weyladn przecież gdy dostrzega zagrożenie od strony obcych nie chce ich schwytać ale się wycofać.
Jeśli nie masz nic do wniesienia do dyskusji, to po co piszesz bezsensowne posty?
to jest profanancja dóch najlepszych potworów w histori kina! Ai pred ani obcy nie zachowują się ani nie wyglądają jak prawdziwi. A avp2 NIe OGLĄDAJ!
Geez jakieś dwa wielkie żółwie rzygające piorunami. I to ma być potwór??? Potwór to coś czego się przestraszysz a nie...
Nie oceniaj przed obejrzeniem, zobacz sobie np. Gamera 3 (bo filmy z gamerą z lat 70-tych był adresowane do dzieci, a z lat 90-tych zyskały poważniejszy i mroczniejszy wydźwięk)
wszystkie.
Naprawdę to słabe efekty. Brak klimatu i fabuła po prostu nawet jak na tamt czasy straszna. A Ci Chińczycy nakręcają to wszystko jeszcze. Ehhh...Wystarczy? O i gra aktorska do kitu tylko jakieś krzyki kiedy godzilla kogoś zabija. Nudne...Moja Matka powiedziała mi że była wtedy i w ogóle się nie bała a jak na obcego poszła do mój tato musiał ją uspokajać całą noc żeby się ie bała. Miałem podobne przeżycia po seansie obcego swietny film!
Ile ty masz lat??
Po pierwsze nie Chińczycy a Japończycy stworzyli Godzillę
Po drugie wykorzystują tradycyjne efekty specjalne (podobnie jak w obcym) i są one lepsze niż CGI zobacz sobie np. Godzilla vs Mechagodzilla 3
Po trzecie fabuła i klimat jest i na dodatek wiele filmów ma głębokie przesłanie np. Gojira 1954.
A to co ty piszesz co prawda można podpiąć pod dwa trzy filmy z Godzillą z początku lat 70-tych.
Niestety jak twierdzisz nie musisz być małolatem żeby się bać obcego. Z
Obcym jestem od dawna a pierwszy raz oglądałem jak miałem 10 lat.
oglądałem trzy filmy z godzillą i nie wiedziałem że jest ...kontra mechgodzilla 3. Nie widziałem. Myslałem że chodzi Ci o te pierwsze. Z tymi chińczykami to żartowałem ale generalnie mordy podobne:P
Fabuła wtedy pod koniec lat 70 to kino sci-fiction przeżywało rozkwit o czym świadczy Alien i Predator. Ale niestety w tych filmach fabuła zawiodła. W ogóle mało w nich można skumać.Wszędzie chaos itd. Godzilla ta z lat 70-tych miała kiepskie efekty specjalne. Mówie tu o potworze. Który wygląda jak zabawka. A w Obcym zrobili kostium a nie jakies komputerowy shit. Klimat. Ty chyba kolego nie rozumiesz co to jest klimat. Klimat to to co trzyma w napięciu co jest prawidłowe dladanego gatunku. A tutaj tego nie ma.
Możesz sobie dostrzegać luki w moich wypowiedziach a ja w Twoich i to i tak niczego nie zmieni. Będziemy dalej przystawali przy swoim. Lepiej zająć się AVP.
To czemu piszesz że widziałeś wszystkie jak widziałeś tylko 3 czyli nie widziałeś jeszcze 25 mówię ci obejrzyj np. "Godzilla, Mohtra, King Ghidorah: Wielka Bitwa Potworów" a docenisz tą wspaniałą serię.
Obcy może i ma klimat i jest straszny, ale przesłania jako takiego niema a filmy z Godzillą owszem. Godzilla jest alegorią wojny i zagrożeń związanych z energią jądrową, Rodan świadectwo sił natury wobec których człowiek jest zerem, Biollante zagrożenie jakie biegnie z manipulowania w genach...
Napisałem Godzilla to alegoria wojny i niebezpieczeństwa związanego z energią atomową
"Po trzecie fabuła i klimat jest i na dodatek wiele filmów ma głębokie przesłanie np. Gojira 1954."- oglądałeś Gojira 1954? Skąd wykombinowałeś film? Od jakiegoś szukam go i nigdzie nie mogę znaleźć- oczywiście wersję Japońską, a nie Amerykańską.
Ja najpierw oglądałem wszystkie Alieny, potem Predatory. Dopiero wtedy wyszedł AvP1. Obejrzałem i nie widzę w nim niczego co uwłaczałoby przedstawionym kosmitom. Motyw z hodowaniem Alienów przez Predatorów uważam za przedni, motyw z niszczeniem cywilizacji gdy Alienów zrobiło się przypadkiem za dużo - też świetny. Jedynie przyjaźń kobiety z Predatorem jest trochę nie na miejscu, dwaj, "poboczni", Predatorzy za łatwo giną i sam film nie ma głębszej treści, ale nie jest aż taki tragiczny jak wiele osób twierdzi. Po prostu film, który przyjemnie się ogląda i ma kilka ciekawych motywów.
Tragicznym filmem jest sequel AvP... tam zmieszali Aliena i Predatora z błotem. Jedynka jest jeszcze nienajgorsza.