"Obcy" i "Predator" to chyba najbardziej znane i kultowe stworzenia SF, filmy które o nich opowiadały stworzyły dwie legendy (chociaż ja uznaję tylko 1 część predatora, pozostałe uważam za profanację na poziomie Obcego 4). Ktoś wpadł na pomysł, żeby je połączyć w jeden film. Wielu uważa, że tego w ogóle nie powinno się robić, ja sądzę, że to bardzo dobry pomysł pod warunkiem, że weźmie się do tego ludzi przynajmniej na poziomie Cameron'a (podałem akurat jego, bo wie jak zrobić sequel filmu i go nie spieprzyć i co najważniejsze: kiedy kolejnej części zrobić się po prostu nie da). Nie mówię to o cudotwórcach takich jak Scott, tylko o ludziach robiących kultowe a nie taśmowe filmu SF.
Od samego początku się obawiałem się gdzie i kiedy będzie się toczyć akcja, czy będzie to jakieś tandetne miejsce zrobione na siłę. Dowiadujemy się, że w piramidzie pod Antarktydą w czasach współczesnych - byłem zachwycony, dopóki nie usłyszałem skąd ona się wzięła. Kiedy ludzie zaczęli się tłuc z predatorami to pomimo dość słabego klimatu odetchnąłem z ulgą i nastawiłem się na bardzo dobre widowisko i sensowne połączenie dwóch świetnych historii.
Ale po chwili cóż to? Obcy przechodzący cały cykl w ciągu 10 minut, 1 obcy załatwiający 2 pól-uzbrojonych predatorów wychodzący z tego z krótszym ogonem i krateczką na... głowie, po chwili 1 predator załatwiający w 10 sekund 5 obcych z których każdy potulnie czeka, aż oberwie no i cel wybudowania piramidy... !@#$% WULG Kto wpadł na taki pomysł?! Obcy - organizmy doskonałe, perfekcyjne drapieżniki, przyczyna zagłady wielu światów HODOWANI?! Łaskawie utrzymywani przy życiu? W dodatku tylko po to, żeby Predatorzy mogli sobie postrzelać?! WULG Tego, kto to wymyślił powinno się utopić w kwasie azotowym (najlepiej rozcieńczonym - żeby dłużej cierpiał). Rozumiem, że Predatorzy mają technologię, organizację, są silniejsi od ludzi, ale to jest [...].
Dalszy rozwój akcji to kolejne absurdy, szkoda że główna bohaterka nie zaczęła się całować z tym predatorem, ehh.
Mimo wszystko film warto obejrzeć - ma swoje zalety, ale na pewno nie zasługuje na taką nazwę. Mogło być wspaniale, ale mogło być też tragicznie... i było... 3 lata później.
Pozdrawiam