Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 253063
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Z zajawki wnioskować można, że szykuje się horror 2013 roku, a kto wie, może i całej dekady?
Historia prawdziwa podobno. Scenariusz oparto na notatkach i materiałach zgromadzonych przez Eda i Lorraine Warren - badaczy paranormalnych zdarzeń, oraz ich relacjach, a także na relacjach córki z rodziny, o której opowiada film. Córka, Andrea Perron, napisała na ten temat 3 tomową trylogię. Aż 3 tomową bowiem rodzinka miała zapewnione takie "atrakcje" przez 10 lat.
Wydarzenia te są mało znane w USA, a określane są jako " The Harrisville haunting".
Tak więc miłośnicy horroru i dreszczowców: Do kina marsz!

ocenił(a) film na 8
Kazikowy

już się jednen film szykował i wyszło co wyszło dopa nie horror

ocenił(a) film na 9
trint

tzn?

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

wpis taktyczny

trint

Zgadza się. Już nie raz tak było, że świetny temat na film został zaprzepaszczony wyprodukowanym jakimś gniotem. Ale zobaczymy.

trint

Właśnie wróciłem z seansu, i muszę przyznać że dawno nie byłem na tak dobrym filmie, już nie w kategorii horroru, ale ogólnie we wszystkich.
Film buduje stopniowo napięcie, ale jest tak dobrze zmontowany że nie przynudza.

Nie lubię się rozpisywać, ale dodam jeszcze według mnie jeden istotny szczegół, a dokładniej to że zwiastuny w tym przypadku są wyjątkowo gorsze od filmu.

Polecam :)

ocenił(a) film na 8
Kazikowy

Oglądnęłam trailer i jestem mocno na TAK, aż 2x się wzdrygnęłam :)

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

wydaje się , ze dobrze w kwietniu przewidziałem... to najlepszy film grozy ostatnich kilku lat.

ocenił(a) film na 8
Kazikowy

Film świetny. Dawno nie widziałam tak dobrego w tym gatunku. Jak zaczęły lecieć napisy to cała sala w kinie siedziała w milczeniu wbita w fotel.

ocenił(a) film na 8
Kazikowy

Wybrałam się z mamą na Obecnośč, w zasadzie nawet nie wiem czemu, bo nie jesteśmy horrorowymi typami, a do kina miałyśmy iść na komedię. Wyszło jak wyszło i obie przesiedziałyśmy pól filmu pod swetrami. Obraz naprawdę wbija w fotel. Mimo tego, że dużo scen po prostu ominęłam zamykając oczy, to wciąż siedziałam przerażona czując podskoki widzów siedzących po sąsiedzku. W zasadzie większości filmu nie obejrzałam, a przesłuchałam. I w tym miejscu chciałabym też zwrócić uwagę na ścieżkę dźwiękową, która dorabia bardzo dużo klimatu, bo jest dobrana idealnie. Bardzo polecam, ale jednak osobom o mocniejszych nerwach, niż ja, bo szkoda nie obejrzeć takiego filmu od początku do końca. Jeden z lepszych filmów, na jakich byłam, biorąc pod uwagę cały przekrój gatunków, a nie tylko horrory.

ocenił(a) film na 9
Kazikowy

po obejrzeniu stwierdzam, że dawno się tak nie bałem ;) sam, po ciemku, w nocy i w słuchawkach. Polecam :) Znakomita fabuła, b.dobre aktorstwo. Potwierdzam swoje przypuszczenie z pierwszego posta na forum tego filmu - najlepszy horror od kilku ładnych lat. W tym filmie nie ma nic na siłę, żadnej fabularnej żenady, żadnych przesadnych scen przemocy, żadnego stylu gore i żadnych potworów zabijających bez motywacji. Subtelny horror w sferze duchów, demonów i egzorcyzmów, w które niektórzy wierzą, a więc tym bardziej fabuła może przerażać. A dreszcze gwarantowane przez 70% czasu trwania.