Oni

Ils
2006
6,2 8,8 tys. ocen
6,2 10 1 8813
6,9 10   krytyków
Oni
powrót do forum filmu Oni

ocenił(a) film na 7

Ale po pierwsze jest to thriller, a nie horror ito dobry thriller. I jak wiadomo najlepsze scenariusze pisze zycie. Polecam. Na początku troche nudził, ale poźniej sięrozkręcił.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
rafi_6

Ja jednak bym zaliczyła go do horrorów, choć oparty jest na prawdziwych wydarzeniach. Przecież taka Psychoza też jest pozbawiona wątków nadprzyrodzonych, a zalicza się ją do klasyki horroru. Dlaczego? A dlatego, że posiada niesamowitą atmosferę i autentycznie przeraża. Ils też jest przerażający, klimatyczny, klaustrofobiczny. A początek mnie nie nudził, może ciut wolno się film rozkręcał, ale za to widać lepiej, jakiego dostaje się kopa potem!
Żeby dobrze porównać thriller z horrorem można przytoczyć Citizena X i powstały na tej samej podstawie (też prawdziwych wydarzeń) Evilenko.

ocenił(a) film na 7
rafi_6

Można się spierać czy do horroru należy zaliczyć jakikolwiek film, w którym nie występują zjawiska paranormalne i jest to spór dość szeroki. Moim zdaniem można, bowiem taki film jak "Teksańska masakra..." również nie zawiera elementów nadprzyrodzonych, a przecież jest horrorem pełną gebą. Choć czasami niektórzy z tą klasyfikacją zwyczajnie przesadzają, gdyż zaliczanie do horroru filmów typu "Saw" jest wg. mnie zwyczajnie idiotyczne.

Ils to wg mnie horror - nie będący arcydziełem, jednak zdecydowanie filmem dobrym (oceniłbym go na 7/10), świetnie budującym napięcie i ukazującym, że najbardziej boimy się tego czego nie widać. Jest to film niskobudżetowy, a wywołuje dużo lepszy efekt niż większość horrorów amerykańskich kręconych za miliony dolarów. Wyobrażam sobie jak świetnie oglądałoby się ten film w kinie, cóż, do Polski raczej nie trafi, pozostają programy p2p. I warto go obejrzeć, bowiem potrafi przestraszyć (warunek - oglądanie go przy zgaszonym świetle i zdecydowanie nie przy piwku ale raczej w skupieniu).

Cameron

To może i ja przyłącze się do dyskusji. Moim zdaniem mianem "horroru" powinno się obdażać filmy w których występują elementy ponadnaturalne, natomiast filmy takie jak "Teksańska masakra" to gatunkowo "Slashery", jednak na filmwebie ten gatunek nie jest zakwalifikowany jako pełnoprawny gatunek i jest błędnie nazwany horrorem.

ocenił(a) film na 7
Syaimaral_sama

"natomiast filmy takie jak "Teksańska masakra" to gatunkowo "Slashery", jednak na filmwebie ten gatunek nie jest zakwalifikowany jako pełnoprawny gatunek i jest błędnie nazwany horrorem."

Ale slasher to nic innego jak wlasnie podgatunek horroru, wiec potwierdziles tylko to o czym pisze - ze jednak Ils horrorem jest :) Horror ma wiele podgatunkow i jesli wylaczyc z niego wszystkie filmy w ktorych nie wystepuja zjawiska paranormalne, mielibysmy naprawde ograniczony wybor ;)

Cameron

Muszę pochwalić @Camerona za bardzo mądrą wypowiedź - napisał praktycznie całą prawdę =] 100% poparcia (a nawet 200).

ocenił(a) film na 3
rafi_6

hmmm jak dla mnie film był dość kiepski. Dobra opinię popsuło mi wiele niedociągnięć, które widać gołym okiem. podam przynajmniej dwa przykłady
1) w jednej secenie kiedy główny bohater po zranieniu w nogę wraca do góry i po udanej szamotaninie z drzwiami dostaje sie do pokoju za jego plecami na korytarzu widoczna jest wysoka, czarna postać wyglądająca na dorosłego mężczyzne... Później drzwi się zamykają i od uderzeń ów napastnika prawie wypadają z futryny- powiedzcie mi teraz- jak dziecko w wieku od 10 do 15 może mieć posturę dorosłego mężczyzny i przede wszytskim skąd ma taką siłę?(podkreślam, że na korytarzu stał tylko jeden...)
2) skąd ta dzieci znały się na elektryczności? raz wyłączały raz włączały prąd...
-----------
ogólnie klimat filmu był okej, zakończenie też bardzo mnie zaskoczyło...
Film jest napewno bardziej godny polecenia niż Teksańska... czy Piła