PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=218726}

Opowieść o duchach z Yotsui

Tokaido Yotsuya kaidan
1959
7,2 509  ocen
7,2 10 1 509
7,7 3 krytyków

Opowieść o duchach z Yotsui
powrót do forum filmu Opowieść o duchach z Yotsui

Film opowiada historię dwóch złych ludzi, którzy manipulują innymi i dopuszczają się straszliwych
zbrodni. Nie trudno odgadnąć, że dosięgnie ich zasłużona kara. Na właściwy horror przychodzi
widzom czekać ponad godzinę, ale jak już przychodzi ten moment, to groza naprawdę robi wrażenie.
Z resztą losy samuraja, który morduje pozornie w imię miłości i jego podjudzającego do kolejnych
zbrodni kompana są naprawdę bardzo wciągające, los żony bohatera był doprawdy przejmujący.
Świetna rzecz, polecam wszystkim fanom japońskiego kina i horrorów. Warto tu jeszcze wspomnieć,
że w filmie pojawia się prawdziwa scena gore, a wygląd i sposób ukazania zjawy do dziś robi świetne
wrażenie. Tak po prawdzie, to pod względem przeszywającej widza grozy, klasyki Universalu, czy
nawet Hammera, mogą się schować.

3
kangur_msc_CM

Zgadzam się. Film mnie mega mega MEGA zaskoczył. Dużo bardziej mi się podobał niż, Kaidan który jest osadzony w identycznym klimacie i realiach. Opowieści o duchach z Yotsui jest ponadczasowe, to nie jest campowy horror o olbrzymich zwierzakach niszczących miasto, ani też tania setna kontynuacja/remake filmu Universal, ale poważny, artystyczny dramat z elementami horroru, które do dziś uważa się za praktyczne i skuteczne. Przyznam szczerze, że film trzymał w napięciu i parę razy podskoczyłem, naprawdę nieźle jak na film z lat 50. Ten film zasługuje na sławę, na kult, na uznanie dużo bardziej niż większość (być może nawet wszystkie?) horrory tamtych lat.