PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=735683}
7,6 134 tys. ocen
7,6 10 1 133652
8,2 97 krytyków
Ostatnia rodzina
powrót do forum filmu Ostatnia rodzina

Dla mnie filmweb coraz bardziej, właściwie to całkiem stał się niewiarygodny. Dziś jest premiera, a już od dłuższego czasu film ma ocenę ponad 8. Powinna być blokada oceny do czasu premiery. Po za tym denerwuje mnie postawa ludzi, bardzo rzadko kierują się obiektywną oceną, np. umiejętności aktora, umiejętności reżysera, fabuła, zdjęcia itd. Często jak kogoś nie lubią dają 1. To świadczy tylko o tym, że najlepiej nie wchodzić na tę stronę, bo człowiek się sugeruję oceną, która coraz częściej jest nieadekwatna co do stanu faktycznego. Po za tym czytałem artykuł, że 87% ocen krytyków filmowych różni się zdecydowanie od ocen widzów. Proszę mnie nie linczować, już nie mogłem milczeć;)

ocenił(a) film na 7
Tarcil

Znacznie wcześniej odbywały się liczne prapremiery oraz festiwale.

ocenił(a) film na 9
Tarcil

Dokładnie. Film był już wielokrotnie grany przedpremierowo.

ocenił(a) film na 8
Tarcil

A kto Ci każe sugerować się oceną? Idziesz na film i wiesz, czy Ci się podoba, czy nie. Naprawdę oceny innych ludzi mają dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie?

ocenił(a) film na 8
Tarcil

Moim zdaniem, normalny widz (a nie krytyk filmowy) ocenia film według tylko jednego kryterium - jakie WRAŻENIE na nim on wywarł. I to jest dobre i normalne. Po to jest kino i po to jest sztuka w ogóle.
To zawodowe "zboczenie" krytyków, że całość, jaką jest film, dzielą sobie na kawałki, i oceniają grę aktorów, pracę reżysera, zdjęcia itd. To ich "działka", niech sobie oceniają w taki sposób. Na szczęście większość z nas nie jest krytykami i nie musi ani nie chce patrzeć na film w ten sposób. Takie analizowanie i rozdzielanie włosa na czworo mnie przynajmniej odebrałoby całą przyjemność z oglądania filmu.