Oz: Wielki i Potężny

Oz: The Great and Powerful
2013
6,1 62 tys. ocen
6,1 10 1 61980
5,5 35 krytyków
Oz: Wielki i Potężny
powrót do forum filmu Oz: Wielki i Potężny

Poszłam na film, bo zwiastun był REWELACYJNY, więc myślałam, że film również taki będzie. Po
części się nie myliłam. Fabuła bardzo interesująca, efekty 3D również, ale gra aktorska nie
całkiem. Glinda - za bardzo przesłodzona, brakowała mi w tej tego czegoś. Jednak ogólnie
stwierdzam, że film warty obejrzenia, ale jednorazowy. Teraz już się nie rwę, aby zobaczyć go po
raz drugi.

ocenił(a) film na 5
golden170

Ja nie mogę zgodzić się z Twoją oceną. Mi film nie przypadł, chociaż zwiastun był obiecujący. Trochę zawiewało niekiedy nudą, ale na szczęście akcja czasami przybierała na tempie i rozbudzała.

ocenił(a) film na 5
rydlu7

Rzeczywiście , zwiastun był REWELACYJNY ale już sam film jest... co najmniej przeciętny,fabuła jak dla mnie jest prosta jak konstrukcja cepa (choć i tak nie liczyłem na coś głębszego) efekty są ok ale nie jest tego jakoś zbyt wiele, ot taki przeciętny film dla dzieci bardziej niż dla dorosłych.Spodziewałem się czegoś w stylu Alicji w Krainie Czarów ale nawet do pięt nie dorasta ....daję 5/10

użytkownik usunięty
stager_lee

zadziwiaja mnie wciaz te porownania filmu do hobbita albo alicji w krainie czarow... porownania zdecydowanie z dupy , jakos nikt nie porownuje zmian na przestrzeni lat do Oza z 39' ,a widac ze scenografia garsciami czerpana z tamej wersji.

ocenił(a) film na 5

kolego z dupy to ty piszesz i wypraszam sobie to że jesteś anonimowy to nic nie znaczy , ja nie porównuje tylko piszę że w styu Alicji z Krainy Czarów(czytaj wyraźnie a nie pluj jadem) scenografia ze starej wersji owszem ale tylko prze 20 min a pózniej to co 3 D z 1938 roku ? dobre

stager_lee

Oczywistym jest, że to nie Alicja w krainie czarów, ale od razu można się było tego spodziewać. Sam zwiastun pokazywał, że jest bardziej kolorowo, bajecznie. Ale zgodzę się, iż myślałam, że fabuła będzie nieco bardziej dla dorosłych, a to jednak raczej bajka.

użytkownik usunięty
golden170

wybacz ze sie ciebie rowniez czepie, ale jak mozna bylo nie myslec ze to bajka? to jest i byla od poczatku fabularna bajka, juz nie mowiac ze jest nakrecone na podstawie bajki dla dzieci.

Rozumiem, ale chodzi mi bardziej o to, że myślałam, iż będzie to film bajkowy, nie wiem czy można tak to nazwać. Sądziłam, że będzie to film - czyli aktorzy, gra ludzi, jednak w stylu bajki, ale, że aktorzy coś wniosą, a według mnie wyszło tak, że to zwykłą bajka dla dzieci. Dobre przesłanie, walka dobra ze złem i oczywiście szczęśliwe zakończenie.

użytkownik usunięty
golden170

"film bajkowy" , "aktorzy graja ludzi" ... nie mam nastroju na bycie wrednym , ale tak sama sobie odpowiedzialas to jest film bajkowy , bajka zwyczajna filmowa bajka...

ocenił(a) film na 7
golden170

rzeczywiście przyznaję rację co do Glindy, była stanowczo za mocno przesłodzona. jednak cały film był ogólnie niezły. Franek wywołał u mnie kilkakrotnie niekontrolowane napady śmiechu :D chociaż oglądając zwiastun i widząc taką obsadę liczyłam na coś więcej

goodtime

Tak, wydaje mi się, że Franek to jedyna pozytywna "osoba" w tym filmie :)