PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=639536}
7,3 19 tys. ocen
7,3 10 1 19458
7,3 29 krytyków
Papusza
powrót do forum filmu Papusza

taki inteligentny człowiek, a będzie go grał aktor w wyrazem twarzy idioty.

Zapiekanka

No właśnie też tego nie rozumiem, kto i kiedy w polskiej branży filmowej stwierdził, że Pawlicki grać potrafi? A co więcej, że dobrze grać potrafi? Nie wiem, może na castingach dobrze wypada, ale już w filmie to niestety zawsze widzę tylko jak Pawlicki gra Pawlickiego...

ocenił(a) film na 10
nynavee

Trochę kultury kto określił ,że Antek umiał pięknie zagrać Ficowskiego 30 międzynarodowych krytyków, wszyscy byli zgodni ,że Antoni zagrał świetnie poczytajcie sobie recenzje. Oglądałam z film filmy i nie wiedziałam u niego tępego wyrazu twarzy gra bardzo dobrze mnie przekonuje. Najpierw obejrzyjcie film a potem komentujcie.

ocenił(a) film na 7
monisia54315

Żaden ze mnie krytyk filmowy, więc mogę się nie znać, ale czytałam, że on był dwukrotnie nominowany do nagrody im. Zbyszka Cybulskiego, a w recenzjach "Papuszy" piszą o nim w superlatywach.
Oczywiście nie oznacza to, że wszyscy mają go lubić i doceniać, ale niewątpliwie Krauzowie obsadzając go w filmie nie byli odosobnieni w swojej pozytywnej opinii ;-)
A co do wyglądu. On po prostu ma zeza. Ale to chyba nie jego wina?

ocenił(a) film na 10
Arya_2

No własnie dla mnie jest bardzo dobrym aktorem i fajnym facetem prywatnie takim na luzie i posiadającym dystans, że chłopaka da się lubić. Krauzowie do sowich filmów dobierają bardzo dobrych aktorów , którzy mają prawdziwy talent i wiele pokory w sobie, którzy potrafią udźwignąć każdą rolę bardzo są z Antoniego zadowoleni a potrafią powiedzieć szczerze bez ogródek jak coś im się nie podoba. Tak ja już gdzieś pisałam 30 międzynarodowych krytyków zgodnie uznało duet Jowita Budnik- Antoni Pawlicki za jeden z najciekawszych duetów europejskich tego roku!! wielkie wyróżnienie.

ocenił(a) film na 7
monisia54315

Monika widzę, że jesteś wielką fanką tego projektu, tak więc polecam w najnowszej "Polityce" jest ogromniasty artykuł o "Papuszy", czysty zachwyt autora i same komplementy również pod adresem odtwórców głównych ról :-) W "Newsweeku" też piszą obszernie o filmie, ale znajdziesz to tylko w papierowej wersji. We "Wprost" i "Dzienniku" są poruszające wywiady z panem Krzysztofem :-(

Z kolei z wywiadu, jakiego pani Joanna Kos - Krauze udzieliła Polskiemu Radiu wiem, że premiera filmu może się przesunąć nawet na przyszły rok. Mam nadzieję, że nie, bo najchętniej zobaczyłabym go zaraz :-) widziałam wszystkie filmy państwa Krauze, a "Plac Zbawiciela" i "Mojego Nikifora" mam na własność.

No i co z tą panię Jowitą?! Dlaczego ona tak rzadko gra?

ocenił(a) film na 10
Arya_2

Widzę znalazłam sojuszniczkę również uwielbiam projekty państwa Krauze Plac Zbawiciela również posiadam zarówno film jak i książkę. Samą poezją Papuszy zainteresowałam się na studiach kiedy mój wykładowca podał tytuł książki Jerzego Ficowskiego, znalazłam czas i przeczytałam i zachwycili mnie oboje. Co do Jowity, która jest moja ulubioną aktorką i twojego pytania odpowiem tak ona pracuje jako menagerką naszych aktorów ( m,in Arka Janiczka, kiedyś Andrzeja Chyry) w słynnej agencji aktorskiej Jerzego Gudejki i jak wyjaśnia w wywiadzie radiowym, nie chodzi na castingi z tego względu ,że nie chce innym aktorom zabierać pracy jedynie jak tutaj Krauzowie zaproponują jej rolę wtedy zagra. Ma zdrowy dystans do show biznesu..
http://zloteprzeboje.tuba.pl/zloteprzeboje/1,109083,8956357,Sobotnie_Rodzinne_Sn iadanie_Marzeny_Rogalskiej_za.html Pod tym linkiem mieści się ten wywiad z zresztą bardzo fajny:)

Czytałam wszystkie recenzje, słyszałam wywiad z panią Joanną nie chciałabym czekać do przyszłego roku już czekam za długo. Żal mi pana Krzysztofa, że tak musi cierpieć:(

ocenił(a) film na 8
monisia54315

Krytycy to nie święte krowy, nie zawsze trzeba się z nimi zgadzać. Zwłaszcza, że jak film ma łatkę ambitnego, to niewielu ma odwagę go skrytykować, żeby samemu nie wyjść na nieambitnego. ;) A dobrej gry Pawlickiego jakoś nigdy jeszcze nie zauważyłam, tak jak zauważyła nynavee zawsze grywa dla mnie Pawlickiego, przyjmując przy tym wyraz twarzy, który nijak mi się z inteligencją nie kojarzy. Jak zmienię zdanie po obejrzeniu, to się tu publicznie pokajam.

Zapiekanka

Chyba tu nie o twarz aktora chodzi, ale o rolę w której Ficowskiemu przypisano zupełnie inną twarz niż miał w rzeczywistości. Dlaczego tak na to patrzycie? Przeczytajcie choćby tekst z nagrobka Ficowskiego albo filmy dokumentalne o Papuszy . Może zrozumiecie, że ten człowiek przedstawiony w filmie Krauzego jest kimś innym. Chylę czoła przed nim i tym co odkrył.