dziwię się tak wysokiej ocenie,jednak widać że dużo osób lubi takie popiepszone filmy,nie jestem wrażliwy bo lubię mocne filmy ale w tym czegoś brakuje,za dużo głupoty za mało realizmu.
konkrety !!!gdzie ta głupota gdzie brak realizmu ??? ...bo ja ich nie widziałem !!!
Głupotą jest brak poszanowania dla zwłok, co widać w pierwszej minucie filmu - dalej już jest tylko gorzej - nierealne gierki patologów, beznadziejne portrety psychologiczne w tym głównego bohatera, który mając takie doświadczenie daje się wciągnąć w nierzeczywiste banały. Wymieniać można długo, ale nie widzę ku temu sensu, gdyż zapewne twojego zdania nie zmienię i nie uwierzysz mi, że ten film to nieporozumienie.
"nie uwierzysz mi, że ten film to nieporozumienie"
to nie jest kwestia wiary tylko gustu, to że ty masz subiektywnie złe spojrzenie na ten film nie znacz że jest on zły... no i co jest głupiego w braku poszanowania zwłok? Można mówić o etyce czy innych pierdołach... ale głupota? Głupotą to byłoby szanowanie zwłok szzególnie przez patologów, przecież to tylko j*bany trup bez uczuć, jak ja umrę mogą mnie wyrzucić na śmietnik równie dobrze co za różnica
Nierealne gierki patologów? A co masz jakiś bliski kontakt z tą 'subkulturą'? Jak można być patologiem i nie mieć żadnych odchyłów, jak można byc tak ograniczonym to nie wiem, to że coś nie ma pokrycia z twoją zj*baną rzeczywistością nie znaczy że jest nierealne
a co do poszanowania dla zwłok to mam kogos w bliskiej rodzinie kto asystuje przy sekcjach (jest prokuratorem) i uwierz mi że takiego poszanowania nie ma ...jest ponoc jak na taśmie w masarni i tyle ...niestety
jeszcze jedno dodam ..."nierealne gierki patologów, " tak napisałeś ...a czemu nie realne ??? oglądasz na programach naukowych dokumenty o seryjnych zabójcach i zwyrodnialcach ??? ..bardzo często realne wydarzenia przedstawione w owych programach przerastają brutalnością i ogólna dezelacją to co zobaczyłem w tym filmie ...to jest dopiero dramat ludzkości !!!
I pokazana została twoja klasa, o dziwo za pomocą jednego zdania - "jeb*ne trupy bez uczuć" to DENACI, LUDZIE, którzy oddali własne ciało po to, by jacyś KRETYNI mogli się nad nimi pastwić, choć mają na celu dobro nauki i wiszącą nad nimi przysięgę Hipokratesa. Nawet nie wiesz, że dzięki twoim nie nieznaczącym trupom jesteś w stanie żyć jako zdrowy człowiek (nie tylko pod względem medycznym) przy pomocy wszelkich różnych dziwnych rzeczy, w tym bezpiecznie prowadzić samochód (testy oddziaływania kierownicy na klatkę piersiową; urazy głowy po uderzeniu w szybę; szerokość pasów a tarcie). Takich przykładów, przykładów dlaczego DENATOM należy jest SZACUNEK jest multum, polecam przeczytać chociażby książkę Mary Roach pt. "Sztywniak, osobliwe życie nieboszczyków", choć wątpię czy absencja twojego rozumu pozwoli na przyswojenie nawet tak prostego tekstu...
Wyobraź sobie, że mam bliski kontakt z tą "subkulturą"... Żeby być patologiem przechodzisz specjalne testy psychologiczne, które weryfikują twoje odchylenia. Na drugi raz zastanów się o czym piszesz.
Pewnie z połowa seryjnych morderców np ted Bundy są zdrowi psychicznie, "zdrowie psychiczne" nic nie znaczy, to dopiero byłoby chore jakby ktoś miał tak chorą pracę i nie miałby żadnych odchyłów takiego człowieka dopiero bym się bał.
skoro masz bliski kontakt powinieneś wiedzieć że większość z nich to pijacy albo lekomani...
żebyś wiedział każdy widzi wszędzie idiotów ale nie każdy umie spojrzeć krytycznie na siebie
Wiesz nie mam nic do twojego zdania jeżeli widzisz swoje ograniczenie i głupotę.
oddawali własne ciało dla nauki ??? nie siej herezji !!! sekcja zwłok dziś jest robiona przy każdym zgonie gdy nie jest 100% owo pewna przyczyna zgonu ...sadze że jest to jakieś 7/10 osób ...z jednym się tylko z Tobą zgodzę iż zwłoki powinny być traktowane i chowane z godnością i w poszanowaniu bo od czasów ludzi pierwotnych ten rytuał miał miejsce i jest to ostatni gest w stosunku do powłoki w której żył kiedyś jakiś człowiek, zwłaszcza jeśli chodzi jeszcze o kogoś kto dla nas wiele znaczył, ale niestety w dzisiejszych czasach rutyna robi z ludzi maszyny i tak nie jest ...a raczej maszyny ze źle zainstalowanym oprogramowaniem po czasie które zwyczajnie sfiksują .i uważam również że nie każdy na to zasługuje bo jakie życie taka śmierć,by mieć szacunek po śmierci trzeba żyć z szacunkiem i zasadami za życia nie jak świnia ...tyle chyba z mojej strony
Przeczytaj jeszcze raz uważnie poprzednie posty i wysnuj wniosek, że każdy student patologii, medycyny, czegokolwiek innego, korzysta ze zwłok darczyńców, którzy za życia wyrazili chęć pomocy nauce. Dokładnie o to chodzi i nie widzę powodów do gorączkowania. Co do kwestii szacunku to jest to rzecz wiadoma, nie podlegająca dyskusji, bo tak było od zawsze i zwłoki to nie temat do debilnych żartów.
90% tych "darczyńców" to niestety bezdomni i menele ponieważ dostają za życia pieniądze za podpisanie zgody na użycie ich zwłok do celów naukowych ...i nie polemizuj na ten temat bo wiem to doskonale z pewnego źródła
no i widzisz słusznie poprzednik z którym dyskutowałeś pojechał po tobie jak po burej suce choć jego podejście różni się od mojego bo gówno wiesz o realiach a śmiesz się wypowiadać ,,,mało tego wyśmiewać jeszcze ...PAJACU!!! Myślisz kur*wa że z kim piszesz ??? z łebkiem co nie ma pojęcia o życiu ?? niestety mam pojęcie którego wolał bym nie mieć bo tylko jest ciężarem,a ktoś taki jak ty zamknięty w swoich doktrynach ochronnych chowany w "szklanej kuli" powinien stulić pysk i nie wypowiadać się na poważne tematy jeżeli wie o nich tyle co zobaczy w filmach czy przeczyta w jakiejś książce ...pamiętaj facet,to życie uczy nie edukacja zasłyszana !!!
Nie sądzę by ktokolwiek pojechał po mnie jakkolwiek, a twoje chore "realia" może sprawdzają się w... sorry, ale nie sprawdzają się nigdzie. Żyjesz w jakimś wyimaginowanym świecie prosto z tandetnych filmów, kryjąc się za płaszczykiem przeszłości i wypowiadając nudne slogany pt. "O Jezu, taki biedny byłem, słuchaj mnie bo życie mnie nauczyło". Z taką aparycją powinieneś zostać mentorem sekcji wyznawców New Age i głosić swoje słowo, że tak bardzo boli cię zad od siedzenia na tym świecie. Z pewnością miałbyś poparcie podobnych popaprańców wierzących w Yeti, oraz zrobiłbyś konkurencję dla PPCU (Polska Partia Czekających na UFO).
Jeśli wydaje ci się, że ty jedyny jesteś pokrzywdzony - otwórz oczy! - każdy coś przeżył i nie wojuj mieczem, kiedy każdy ma taką samą tarczę, bo pomylisz przeciwników. Tą jakże piękną metaforą życzę ci wszystkiego dobrego!
nie powiedziałem że jestem pokrzywdzony tylko moja wypowiedz miała na celu przekonanie o prawdzie pochodzącej z życia nie zasłyszanej ...bron Boże nie było to wylewanie żali ...a co do metafory to może i tarcze mamy te same ale różnym władamy orężem ...
To jest pretensjonalny pseudointeligent niezwykle irytujący przemądrzały idiota uwierz mi ze dla normalnego człowieka byłbym milszy
dla normalnego tzn ??? bo dla mnie on jest nie normalny!!! Człowiek typu ja wiem wszystko najlepiej a wszyscy w koło gadają bzdury wyssane z palca ...taka postawa to nic innego jak zwykłe ograniczenie i brak elastyczności na nowe doznania i wiedzę,czyli brak ewolucji całkowity ...za 30 lat będzie tak samo "mądry "czyli ograniczony jak i dziś bo on juz przecież wie wszystko a to że jest oczytany i posiada nabytą wiedzę i elokwencję inteligentnym go nie czyni bo to dwie inne rzeczy całkiem ...
ja widze ze kazdy tu uwaza sie za najmadrzejszego i ze ich wielka wiedza pochodzi z wlasnych doswiadczeń. kazdy tu moze sciamniac jak i kazdy moze mowic prawde, ale i tak sie nazwajem nie przekonacie.
denerwuje mnie jednak ze nadajecie na stonesow a on wyrazil tylko swoje zdanie po czym ta ptasia gEMba sie udzielila z nutką agresji.
agresja za agresje. trzeba bylo w kulturalny sposob wyrazic swe odmienne zdanie a nie pizgac na kogos kto mysli inaczej <ostatnie zdanie do wszystkich>.
od razu mowie: jestem dziewczyna, jestem glupia, cos tam cos tam. (wole se sama napisac bo widzac Wasza wielka chec do obrazania innych zaraz mi sie dostanie ). pozdrawiam
Skoro ja jestem nienormalny, to wy powinniście skończyć w psychiatryku z waszymi przekonaniami o "zj*ebanych zwłokach" i teoriami jakoby 90% (!!!) darczyńców to menele. W dzisiejszych czasach, każdy może oddać swoje ciało nauce, wystarczy tylko pogrzebać w internecie, po za tym w każdym szpitalu możesz dostać kartę pt. Oświadczenie woli. To wy jesteście ograniczeni, cofający się w rozwoju skoro jeden nie ma poszanowania dla zwłok, a drugi twierdzi, że ciała kradnie się żebrakom - takie praktyki były stosowane w XVI w., kiedy wyciągano ciała z grobów.
Jeśli zaś chodzi o wiedzę, to cieszę się, że jestem inteligentny i nie wiem czemu uważacie ją za grzech, kretyni.
ośle !!!mylisz dawców organów z ludźmi powierzającymi swoje ciała akademią ...Ci drudzy nie wiedza czy będą wieczność leżeć w formalinie przecięci na pół i służyć jako mapa dla początkujących medyków czy coś innego spotka ich zwłoki,i dlatego nikt(prawie) normalny czy nie przyparty do muru na to się nie godzi ...i to jest standard w każdej uczelni medycznej że za życia możesz odsprzedać im własne ciało gdy umrzesz ...nikt tu nie mówił o porywaniu bezdomnych czy okradaniu grobów ,,,to ich wola
Ja p******e! Wracaj się do szkoły i zacznij wyciągać wnioski z tego, co ktoś pisze! OŚWIADCZENIE WOLI (zakładałem, że się domyślisz, ale nie) dotyczy tylko transplantacji - żeby być denatem np. na uczelni AGH musisz podpisać niezbędne papiery, a na dodatek nie masz z tego zysku!!! ROBISZ TO, BO JEST TO POTRZEBNE, nie po to by pięknie wyglądać po śmierci! Weź idź być debilem gdzie indziej.
to dobrze że rozróżniasz jedno i drugie ...wielki postęp, ale według ciebie tłumy podpisują to oświadczenie za free i są to ludzie klasy średniej lub wyższej??? ....jak tak sądzisz to jesteś delikatnie mówiąc jebnięty śmieszny faceciku ...tutaj mówisz o poszanowaniu zwłok a tutaj że ludzie sami tłumnie bija podpisywać zgode na krojenie ich jak w masarni po śmierci ...motasz się chłopino we własnych myślach
Ja się miotam? Przynajmniej myślę. Nie mówię, że biją tłumnie, ale logicznym jest, że robią to ludzie wykształceni, np. byli lekarze, którzy wiedzą jak ważnym jest materiał do badań. KAŻDY MOŻE BYĆ DAWCĄ. Nigdy tego nie pojmiesz, bo masz zbyt mały móżdżek. Idź polować na meneli.
byli lekarze ok może kilka procent z nich bo nawet jeśli oni oporów nie mają nie zawsze rodzina im na to pozwoli ...czyli tak na oko z pośród wszystkich wykonywanych zawodów może max 5 % to lekarze z tego 1/3 dajmy się na to pisze...więc z tego wychodzi że studenci musieli by czekać po ok 10 lat na jedne zwłoki do nauki mniej więcej ...a mają tego jak kurczaków w KFC
Z pewnością są ich miliardy!!!
http://www.wprost.pl/ar/37003/Denat-w-sluzbie-medycyny/?I=1046
urwałeś się z lotu nad kukułczym gniazdem czy ki ch*uj??? ...wysłałeś mi artykuł gdzie na wstępie pisze jak bym że ZWŁOK BRAKUJE !!!! oszczędź sobie wstydu,mi nerwów i wejdź na forum o jakiś kreskówkach ...może dzieci łykną twojej "mądrości" trochę ...ale na starość im się nią będzie odbijac jak starej kur*wie chu*jami
WŁAŚNIE IDIOTO! ZWŁOK BRAKUJE!!! OSTATNIE SĄ Z LAT 70, CO ZNACZY, ŻE TWOJA PSYCHODELICZNA TEORIA JEST FAŁSZYWA.
tak tylko teraz każdy dzieciak z dobrego domu medycynę robi weź to pod uwagę ...lekarzy i studentów jest więcej niż chorób i zapotrzebowania ...gdzie ci twoi darczyńcy i lekarze poświęcający zwłoki skoro kroją trupy ponad 40 letnie ???
Widzę, że stworzyłeś jakąś nową teorię. BRAWO! Stwórz program na zasadzie Pogromców mitów, tyle, że ty je twórz, z pewnością staniesz się milionerem. Darczyńcami w dzisiejszych czasach są ludzie indywidualni, jakbyś przeczytał cały artykuł, to byś to wiedział, że
A) NIE ROBIĄ TEGO DLA KASY,
B) GENERALNIE SĄ TO LUDZIE WYKSZTAŁCENI
Wniosek - zdarzają się przypadki wolontariatu, a biorą w nich udział NIE menele.
i jeszcze jedno ,,,mylisz wiedzę z inteligencją jak juz wyżej napisałem ,,,nauczyć czegoś i powtarzać w kółko często bez zrozumienia to prawie każdy może ...ale wysnuwać własne wnioski i hipotezy to już wyższa szkoła jazdy ...nie dla ludzi zamkniętych,zaszufladkowanych jak ty
Ale jakie ty wnioski wysnuwasz człowieku? Że zabija się meneli po to, aby mieć materiał do badań? Przecież to jest zaścianek reprezentowany przez półmózgów! W twoich wypowiedzi nie ma nawet naparstka wiedzy, inteligencji, czegokolwiek - jesteś tępy jak kamień, którym kroisz mięso neandertalu...
tępy kamień umie kroić ???? a ty jesteś na tyle jebnięty że nie rozumiesz iz nikt tych meneli nie zabija tylko w ten sposób za życia odsprzedają swe ciało ...potem sie czeka aż umrą i wtedy się zabiera takie zwłoki ....kur*wa idź z tąd faceciku bo rzucam palenie ale przez takich kretynów jak ty mi to nie wychodzi
Masz pięć lat i palisz - to powód do dumy! Koniecznie muszę cię polecić komuś jako niańkę, fantastyczne bajki opowiadasz.
ooo brak argumentacji widzę śmieszny człowieczku ...idź kur*wa siej swą głupotę tam gdzie będą naiwni by ją zbierać ...albo najlepiej zostaw to ziarno debilizmu w sobie i oszczędź światu powielania go ...oddaj swą głupotę do badań wraz ze swymi zwłokami ...nie jeden lekarz będzie zadziwiony że przy tak małej ilości zwojów i szarych komórek umiałeś pisać i czytać ...będziesz takim archiwum x dla medycyny
Nie ma sensu argumentować, kiedy argumenty podawane były we wszystkich postach - zauważ to i wyciągnij czopa z głowy, bo po pierwsze wkłada się go gdzie indziej, po drugie tamuje pracę mózgu...
widocznie były kiepskie ...a taka osoba jak ty moze jedynie własnie argumentować i interpretowac instrukcję wkładania czopa ...jak i gdzie i która stroną ...tylko uważaj bo jeszcze polubisz ...z reszta pewnie już lubisz ...
Kiepski to ty jesteś, zapewne siedzisz teraz przed komputer i pijesz piwo z żółtą etykietą jak z twojego ulubionego serialu dla idiotów.
widzisz głupcze akurat jestem abstynentem alkoholowym ....dobra kończę gadkę z tobą bo palców i klawiatury szkoda o oczach juz nie wspomnę na takiego bezmózga ...
To zapewne spowodowała twoja przeszłość i twoje ogromne "doświadczenie" życiowe - przestałeś pić denaturat bo mózg razem z wątrobą się zmarszczył?
Hahah! Już wiem!!! Pewnie większość twoich przyjaciół to menele, którym zły los odebrał ciała by stały się one narzędziem tortur przyszłych lekarzy i patologów.