Pewnego razu w Anatolii

Bır Zamanlar Anadolu'da
2011
6,9 5,1 tys. ocen
6,9 10 1 5055
7,7 27 krytyków
Pewnego razu w Anatolii
powrót do forum filmu Pewnego razu w Anatolii

Tempo i nastrój!

ocenił(a) film na 9

Obejrzałem film ponownie kilka lat później i co mogę napisać - film Rewelacyjny. Zdjęcia, dialogi, nawet pogoda w kadrze tworzy pewien nastrój bezkresnych wzgórz anatolii, Spokój i tempo, które pozwala pomyśleć w czasie rzeczywistym - jak w życiu. To nie jest film który będzie wzbudzał napięcie i grał na nerwach w tani sposób podniecał - nie. To jest film który daje dużą dozę refleksji, film nie dla każdego, jak ktoś lubi akcje i rwane sceny tu się nie odnajdzie. Tutaj każda scena ma początek, treść i trwa tyle ile ma trwać aż wyczerpie temat i opowie w pełni to co ma opowiedzieć, nie ma skrótów - jak w życiu, pełna naturalna gama uczuć i emocji, rozmowy tak jak w rzeczywistości, 12h pokazane w 3 h. Ciekawa fabuła, a przy okazji kulturowa podróż do miejsc, w których akurat ja nie bywam :)

Długo można pisać, na pewno nie jest to pozycja dla ludzi którzy oczekują akcji i bezrefleksyjnych widowiskowych strzelanin, adrenaliny itp. To film z treścią, na długi wieczór a możę nawet bardziej bezsenną noc.
Polecam