dzis po raz pierwszy obejzalem ten film a wlasciwie czesc 1 bo widzialem juz kilka innych czesci kiedy tvp1 co piatek poazywal kolejno wszystkie czesci, do tego widzialem Jason X oraz freddy vs jason. jest to klasyk film kultowy i nie zamierzam tego w zadnym stopniu podwazac. z wszystkich czesci oraz tych 2 nowszych filmow o jasonie jedynka wydaje mi sie zenujaca a to dla tego ze przed chwila skonczylem ja ogladac i nie moge sie nadziwic glupocie bohaterki ktora przezyla bodajze o imieniu alice. nie bede sie tu rozpisywal o co chodzi bo kazdy napewno wie, ale takie zachowania bohaterow filmow pozostaly w kinie do dzis
chcialem jeszcze dodac ze biarac pod uwage cala serie i porownujac ja z innym wielkim klasykiem "koszmarem z ulicy Wiązów" to jason nie dorasta do piet Kruegerowi
Mi się wydaje, że trudno ich porównywać. Uwielbiam i cichego Jasona i rozgadanego Freddy'ego. Z tak niską oceną "Piątku 13" absolutnie się nie zgadzam, no, ale rozumiem, że Pamela Voorhees to nie to samo Jason.
Zapraszam na mój blog, jest tam i obszerny wpis, a pod nim fajne filmiki w hołdzie mordercy znad Crystal Lake (i w hołdzie jego kumplom po fachu), a parę wpisów niżej jest obszerny wpis poświęcony Freddy'emu i wszystkim częściom "Koszmaru".