Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29231
5,7 22 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Czytałam komentarze i recenzje tego filmu i wywnioskowałam z nich, że to musi być naprawdę trzymający w napięciu i godny obejrzenia horror. Ściągnęłam go więc i razem z kumpelą zrobiłyśmy sobie nocny seans, żeby się trochę pobać. Jednak pomimo tego, że film oglądałyśmy same w nocy, nie bałyśmy się w ogóle, wręcz przeciwnie. Ten film to totalne dno, czasem nawet wydawać by się mogło, że nie jest to oryginał tylko jakaś parodia. Jak dla mnie żadnej akcji, tylko tyle, że giną wszyscy po kolei i to bez większych efektów, wszystko tak szablonowo, osoba po osobie i to na dodatek w bardzo szybkim tempie. Film strasznie przewidywalny, co sprawiło, że wręcz nieciekawy, a niektóre sceny mocno przesadzone. Prawdę mówiąc do końca czekałam, aż coś się stanie, aż rozwinie się jakaś akcja, niestety się zawiodłam. Ja nie rozumiem jak takie filmy mogą być nazywane klasyką horroru, przecież to jest śmieszne, a nawet żałosne. Jeżeli filmy pokroju "Piątku Trzynastego" to klasyka to ja się chyba przerzucę na te podrzędne horrorki, które kręcą teraz. Ja rozumiem, że film jest stary, co sprawia, że nie mogę oczekiwać wspaniałych efektów specjalnych, ale tam nie było zupełnie nic. Przecież są inne stare horrory i są one nakręcone aprawdę dobrze, tak, że w dzisiejszych czasach twórcy by się ich nie powstydzili. Las, ludzie i morderca... Żadnych mocniejszych scen. Ja osobiście filmu nie polecam, zawiodłam się strasznie. Pierwsza część zniechęciła mnie do obejrzenia kolejnych.

użytkownik usunięty
Madzik_17

całkowicie sie zgadzam .. nie wiem czemu wiele osob tak się nim zachwyca i uznaje za klasyk - żaden klasyk jeno niskobudżetowy, nudny i idiotyczny film chyba dla osób w przedziale wiekowym 10-13
(przepraszam jak kogoś uraziłem)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Jason_Krueger

Nie, nie nakręciłaby, bo nie jest reżyserem;) A odnośnie zdania "ludzie, las, morderca... i nic więcej"- tak, dokładnie:D I to jest właśnie siłą napędową filmu. Czy kiedy szłaś kiedyś noca przez las nie przyszło Ci na myśl, że ktoś o niekoniecznie przyjaznych zamiarach obserwuje Cię zza drzewa? czy będąc na letnich koloniach nie opowiadaliście sobie z kolegami "strasznych historii" o mordercy czającym się głęboko w lesie? "Friday the 13th" to urzeczywistnienie najgłębiej zakorzenionych ludzkich lęków i to wszystko za pomocą niesamowicie ograniczonych środków. To obudzenie do życia przysłowiowego Czarnego Luda, Boogeymana, któy tak naprawdę zawsze nas prześladował. Dlatego właśnie film potrafi przerazić- ale nie wszystkich! Jest to raczej horror dla ludzi z wyobraźnią, którzy stawiając się w sytuacji tamtych nastolatków (nic trudnego swoją drogą- piją alkohol, palą trawkę, uprawiają eks, zajmują się właściwie niczym- jak my wszyscy) potrafią odczuć dreszczyk emocji na myśl, że tajemniczy morderca czai się gdzieś w mroku.

ocenił(a) film na 10
Damnit

Brawo, Karor. Zgadzam się z Tobą w 100%. Widzę, że nie tylko znasz się na rzeczy, ale też lubisz porządne seriale (Chodzi Mo o Twój avatar z Jackiem Baurem) i bardzo dobre horrory. Wpadnij koniecznie do Mnie. Zostań członkiem Mojego zakonu, który zajmuje się osobami, które zaniżają dobrą ocenę horrorów.

ocenił(a) film na 8
Damnit

No, tak to bywa, jak się za klasyk kina grozy wezmą puste nastolatki wychowane na co najwyżej ''Koszmarze minionego lata'' i dla nich film jest mocny jak jest masa efektów, budżet to minimum 20mln dolców, a i jeszcze super gwiazdeczki muszą być:D (patrz: założycielka tematu i niejaki texas) poprostu szkoda słów na bezmyślność ludzką.Nara to tyle.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
slasherfan

"Ludzie, jeżeli Wam się "Piątek" nie podoba, to po co kurwa zabieracie głos na forum, gdzie rozmawiają fani filmu ?"
"Mam radę dla anty-fanów "Piątku": wymieniajcie się mailami, besztajcie "Piątek" na swoich gg, ale nie piszcie o nim negatywów publicznie na forach, bo takie teksty są odbierane przez większość jako czysta prowokacja."
"I żebym już żadnego GŁUPIEGO komenta na tym forum nie zobaczył !!!!!!"

Chciałem tu wywalić wielkiego posta, ale nie ma sensu rozkręcać tego party jeszcze bardziej... Nie jestem antyfanem, ale to mnie wkurzyło.
Forum jest stworzone WYŁĄCZNIE po to, żeby wymieniać poglądy fanów i antyfanów.

ocenił(a) film na 10

"Forum jest stworzone WYŁĄCZNIE po to, żeby wymieniać poglądy fanów i antyfanów."

Ale w sposób kulturalny a nie prowokacyjny (Rudolf Hess).

ocenił(a) film na 10
Madzik_17

Madzik nie znasz się na horrorach. Piątek to klasyka. Gdyby to było "dno" tak jak gadasz to nikt by tego nie oglądał i nie powstałoby tyle części. Antyfani jesteście w zdecydowanej mniejszości więc nie zabierajcie cały czas głosu. Hess dlaczego ty cały czas wszystkich obrażasz ? Nie potrafisz normalnie rozmawiać czy w ten sposób leczysz kompleksy ? Zgadzam się z Slasherfanem i Jasonem Kruegerem. Oni przynajmiej wiedzą co to dobre filmy...

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Przykład rozmowy ociekającej inteligencją...

Abderyta

Lipa na Maxa to filmy które powstały / lub były kopiami tego arcydzieła

ocenił(a) film na 7
Madzik_17

Tak sobie czytam te wasze posty i doszedłem do wniosku, że to nie te "puste nastolatki" należy usunąć z FW tylko Was, drodzy "obrońcy" horrorów. Uważacie każdego, komu nie spodobał się film który uwielbiacie, za debila. Forum jest dla ludzi którzy dyskutują (znacie to słowo?)o filmach, nie dla bandy kretynów próbujących forsować siłą swoje opinie. Sam jestem wielbicielem starych, klasycznych horrorów, w przeciwieństwie jednak do was, potrafię uszanować gusta innych. Na początku podobała mi się idea powołania Zakonu Strachu, ale teraz widzę, że to co wyprawiacie jest po prostu żałosne, "jedziecie" po każdym kto "miał czelność" obrazić któryś z listy WIELKICH (hahaha...) filmów grozy.

ocenił(a) film na 10
slasherfan

Nie chcę się chwalić, ale to po mojej interwencji na forum Filmwebu, zaczęto blokować tego Rudiego. Niestety, Panu Chidderowi się to (moja interwencja) nie podobało, i w sumie zaczął mnie atakować, że zawracam adminom głowę/dupę. Są pachołki, pazie, wazeliniarze, itp., mam tylko nadzieję, że ów obrońca regulaminiu (Chidder) zgodnie z regulaminem, nie jest jednym z nich.

ocenił(a) film na 10
SPONA

"Nie chcę się chwalić, ale to po mojej interwencji na forum Filmwebu, zaczęto blokować tego Rudiego."

Świetna robota Spona !!! :)

"Są pachołki, pazie, wazeliniarze, itp., mam tylko nadzieję, że ów obrońca regulaminiu (Chidder) zgodnie z regulaminem, nie jest jednym z nich."

A ja się obawiam, że jest.

Chidder

Sorry ale czy niektórzy nie przesadzają z tą obroną "Piątku Trzynastego?
Jestem fanem horrorów, z reguły podoba mi się większość produkcji ale "Piątek" niczym wielkim mnie nie zachwycił, typowa produkcja, a wy zachowujecie się jakby to było jakieś arcydzieło. Są lepsze filmy w tym gatunku (chociażby z oglądanych przeze mnie ostatnio - Dead End, Wolf Creek, Shutter). Poza tym madzik napisała dlaczego jej się ten film nie spodobał, podała argumenty a wy jedziecie na nią jakby napisała jednolinijkowca w stylu tych bałwanów co oczerniają nowe horrory.

ocenił(a) film na 10
Witcher

Ten film nie jest "typową produkcją". Już dawno stał się kultowy jakbyś nie zauważyła, i to akurat jest fakt.

ocenił(a) film na 10
Madzik_17

Ale się kocioł zrobił. Muszę ja (założyciel Zakonu Strachu) wkroczyć.

Pierwsza sprawa - Kto ma coś do idei Zakonu Strachu? Proszę dokładne argumenty czemu Zakon Strachu jest według innych badziewny.

Druga sprawa - Slasherfan mógłbyś faktycznie trochę zwolnić. Proszę, żebyś przestał używać wulgarnych słów, bo dzięki temu nie pokażemy, że jesteśmy lepsi od nich.

Trzecia sprawa - nasz zakon się rozwija, a obrona klasycznych horrorów jest słusznym celem, bo przez takie osoby, jak właśnie Rudi, gatunek ten traci na swojej wartości i zostaje zapomniany, nielubiany i obrażany w wulgarny sposób. To tak jakby człowiek zaczął obrażać innego człowieka, że jest głupi i wredny tylko dlatego, że tej osoby nie lubimy (mam nadzieję, że osoby posługujące się rozumem, a nie słownictwem zrozumią o co mi chodzi).

Czwarta sprawa - jeśli sądzicie, że osoba, która pierwsza posługuje się wulgarnym słownictwem i do tego obraża użytkowników i ich rodzinę jest niewinna to róbcie jak chcecie. My wiemy swoje. Rudi i tak przegiął pałę zakładając temat "Jason to szmaciarz"
P.S. Do wszystkich i Rudiego - Wiesz czemu twój temat został zablokowany? Wysłałem do moderatora "psujka", żeby go usunął. Jeśli myślicie, że nowi użytkownicy, którzy wchodzą na FW widzą takie właśnie tematy są jak najbardziej dobrej myśli do tej strony to się mylicie. To odpycha i obrzydza.

Piąta sprawa - Mój zakon cieszy się tym, że nawet osoby, u których zostawiam ślad po sobie chcą się zapisać do zakonu. Jest 27 członków. Jeśli wy uważacie, że zakon jest zły to posłuchajcie opinii innych. Zakon na pewno nikomu nie szkodzi i ma dobry cel, a ja mam kolejne plany w kierunku horroru. Nie skończy się na patrzeniu samych postów osób.

Szósta sprawa - Piątek 13-go. Film genialny na 10/10. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś z was lepiej nakręcił ten film. Podajcie w takim razie sensowne minusy tego filmu, a nie lipa i nuda. Każdy głupi tak napisze, a tylko rozumna istota, wie co to w filmie klimat, muzyka, gra aktorów, fabuła, lokacje itd. Osoby wychowane na jakichś Mission Impossible i innych filmów pełnych akcji nigdy nie zrozumią akcji w horrorze, póki nie docenią klasyk. Prawdziwym znawcą jest ten, który podaje przekonywujące plusy filmu, a nie proste, bezsensowne i nierozbudowane minusy typu (lipa, głupota, nędza, śmiech na sali).

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

No, nie mogę:) Ale się zacząłem śmiać jak czytałem posta Rudi Hessa:) On to po prostu robi specjalnie dla zabawy, że też tego nie zauważyłem. Nie widzicie, że on specjalnie zwraca na siebie uwagę i wali jak najwięcej przekleńtw, żeby było zabawnie? Pewnie ze śmiechu nie może wytrzymać jak pisze i nie obchodzi go, co to za film, bo tylko chce zwrócić uwagę na siebie. Nie twierdzę, ale jeśli nie jest jeszcze pełnoletni, to pewnie w szkole się na nim wyżywali i teraz po prostu się wyżywa na innych i wymyślił pomysł z honorem, żeby mieć punkt zaczepienia. Nie zdziwię się jeśli nie widział nawet "Piątku 13-go". Mamy tu przypadek z taką osobą jak xyz, który robi sobie jaja z filmów "Skazani na Shawshank" czy "Zielona Mila". Nie mam do niego już nic, bo jest on po prostu kimś kto robi sobie zabawę z tego wszystkiego. On nie ma i nie wie co to honor. Mogę to udowodnić.

użytkownik usunięty
Jason_Krueger

Hej wodzu nie chcę się wpiepszać w tą waszą dyskusję, ale po cholerę wy się z nim kłócicie... przecież on ma ze 12-14 lat. Z tych wypowiedzi wątpię, żeby miał więcej.

ocenił(a) film na 10

Rudi Hess co ty masz tak właściwie do tych Żydów ? Byłabym wdzięczna jakbyś mi odpowiedział... Jason nie jest Żydem.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

Kolejny przykład, że Rudi jest nienormalny. Nie jest pewnie nawet polakiem, bo zna tylko po polsku przekleństwa i ostatnia jego wypowiedź świadczy o tym, że jest anglikiem, a jak wiadomo anglicy...

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Cha Cha. Dobre. Tylko, że to jest forum filmowe świrze. Ale nieźle się uśmiałem (Piłem wodę i o mało przez te teksty się nie udławiłem) :) Nie martw się, nie napiszę, bo mam lepsze rzeczy do roboty, niż przerzucanie się z tobą przekleństwami. Jak ty jeszcze z tego nie wyrosłeś, to już twój problem. Tylko mógłbyś z łaski swojej nie zaśmiecać forum....
Ktoś kiedyś powiedział, nie kłóć się z idiotą, bo cię sprowadzi do swojego poziomu, a potem pobiję doświadczeniem. Narka.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

"Ktoś kiedyś powiedział, nie kłóć się z idiotą, bo cię sprowadzi do swojego poziomu, a potem pobiję doświadczeniem. Narka."

Święte słowa Reven !!!

"8105401 napisz. Ustawimy się. Zobaczymy skurwysynu kto obije komu ryj."

Mi napisał to samo co tobie. Napisałem na jego gg i było to samo co myślałem - obrzucił mnie przekleństwami a potem pieprzony tchórz się wyłączył. Hehe. "Napisz to pogadamy". Hehehe. To zapewne miało brzmieć groźnie, wyszło żałośnie.

============================== ============================== ============================== =================

Miałem z tobą nie gadać Rudi ale powiem ci coś: śmieszny z ciebie człowieczek. Takiś odważny, że na forach lubisz besztać, bo wiesz, że ci nic nie zrobimy. Ale założę się że oko w oko byś nam tego nie powiedział bo byśmy ci zrobili to co zrobili temu chłopcu zrobiono niedawno (w wiadomościach ciągle o tym jest).

PS.: Rudi jesteś ******, ***** ******* *********** *********** **** ********, ****** *********** ***** ***** ****** *** ****** ******** ***** *****.
Tyle ci powiem. Nara.

użytkownik usunięty

Rudi, gdybyś nie był taki głupi, to byłbyś nawet śmieszny :)
Przecież te twoje przekleństwa wiszą mi u ****, bo tylko ktoś strasznie prymitywny/nienormalny tak gada. A odnośnie "obicia mojego ryja" to mam 18 lat i uwierz mi nie wyrobiłbyś...
Ja nie wyzywam wszystkich wokoło, więc dlaczego uważasz, że mam problemy w szkole ? Raczej ty byś do tego pasował. To jest właśnie największa wada internetu, że takie dzieci, jak ty czują się w nim bezkarne. Jak jesteś taki twardy, to wyjdź na ulicę i posyp takimi tekstami, najlepiej do młodzieży...
Żałuję, że zacząłem z kimś takim rozmowę, więc ją już kończę. Możesz mi tu napisać jeszcze ze 3 strony przekleństw i innych dziwnych rzeczy wedle woli, jeśli nic innego nie umiesz. Mnie to tylko śmieszy jak ty się tu wysilasz... szkoda mi na ciebie mojego czasu.

Do Slasherfana:

Postarajmy się nie wyłamywać i nie rozmawiać więcej z tym biednym dzieckiem, bo ono nie zasługuję na nic innego jak politowanie.
Pozdrawiam :) A Piątek był spoko.

Zachowujecie się gorzej niż dzieci. Ja nie wiem czemu służyć mają te wasze dyskusje... O ile dobrze wiem temat dotyczy filmu, a wasza "rozmowa" chyba zeszła na nieco inne tory... No nic...
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Chyba ci się coś porąbało... do mnie to mówisz ? Gdzie ja coś do ciebie pisałem ? Jakie 21 lat ? Po pierwsze ja jestem Reven, a nie Raven. Więc sprawdź, dokładnie, zanim zaczniesz nieprawdę pierdolić. Raven to kruk ignorancie.

użytkownik usunięty

Nie myl na drugi raz mojego nicka, chyba, że nie umiesz czytać, ale wtedy raczej nie powinnieneś tu być. Nie chce mi się z tobą gadać.
Najpierw wszystkich obrażasz bez powodu, a potem mi mówisz, że to ja jestem dzieciakiem ? To jest żałosne.

użytkownik usunięty

Hess nie umie czytać i mnie wmontował w jakąś swoją rozmowę. JA JESTEM REVEN NIE RAVEN!!!

użytkownik usunięty

Wysłałem parę postów, a ani w jednym tak właściwie nie wspomniałem o filmie. Ta rozmowa jest porąbana. Kończę ją z mojej strony definitywnie.
Pozdrawiam wszystkich.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 3
Madzik_17

W zupełności się z tobą zgadzam, również ściagnęłam ten film z myslą że będzie jakiś naprawdę dobry, czego spodziewałam sie po ocenie filmu i po komentarzach, ale rozczarowałam się, dawno nie oglądałam tak beznadziejnego horroru. Nie rozumiem co wszystkim podoba sie w tym filmie i tak najeżdżacie na ludzi, którym się on nie podoba. Każdy może mieć swój własny gust, ja osobiście dałam temu filmowi 3\10 gdyby nie końcówka z pewnością byłoby 1 .

ocenił(a) film na 2
lily_90

ogladałem ten film kilka razy , na vhsie dawno temu , teraz sobie nawet zapodałem na dvxie, ale za chiny mi się nie podoba, 2 zdecydowanie najlepsza

ocenił(a) film na 7
phil_anselmo

Ten film to klasyka z najwyższej półki.
Oglądanie tego filmu wywołuje uczucie podobne do tego,
jak dotyka na wspomnienie nocy zawalonych na pierwszych grach
które wgrywało się kaset na C64.
Wówczas był rok 85, albo trochę później i nie kręcono takich banałów,
jak doczesna Piła III - która u mnie wywołuje li tylko odruchy wymiotne.
Współczesne produkcje epatują sadyzmem, który przedkładają ponad wysublimowany klimat.
Klimat, którego nie poczuje osoba wychowana w świecie IBMów, Mp4, IPodów itp.
Klimat Piątku jest niepowtarzalny i dla mnie zawsze aktualny,
ale tego nie poczuje, i co najgorsze, nie zrozumie nikt, kto urodził się po roku 90.
Piątek trzynastego, Martwe zło, Czarnoksiężnik itp. itd. to filmy,
które zapamiętam na zawsze.
Pozdrówka dla fanów old schoola ;)