Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29230
5,7 22 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Wszyscy piszą że to klasyk (zresztą wszyscy używają słowa ,,klasyk'' do każdego starego filmu bo myślą ze wtedy są znawcami :/) piszą ze to jeden z najstraszniejszych horrorów a nawet najlepszy jaki powstał. Jeśli chodzi o mnie to jest nudny film że zasypiałem przy nim. Najpierw puszczali go o 1:00 na jedynce. Szykowałem sie z 2 dni bo slyszalem ze to swietny film. Ale dobra nawet nie wiedzialem kiedy zasnąłem. Potem ściągnalem sobie z neta i obejrzalem w godzinach 17-19 w zime. Pora jeszcze nie do spania ale tak mnie ciagnelo zeby spac ze juz nie wiedzialem jak wytrzymac... Ale dobra jakos wytrwalem do konca. Nawiedzona przez swojego syba babunia zabijała ludzi. I to jest naprawde fajne ?? Koszmar z ulicy wiązów jest o niebo lepsze chociarz juz mozna go nazywać bajką ale co tam. Friday 13th to najgorsza z części bo nawet nie bylo slynnej maski. Dopiero potem było fajnie kiedy to sam Jason (a nie jego starsza) zabijał. Wtedy to sie ogladalo wyrabiscie ( te czescie 2,3,4,5,6,7 i te z Freddy'm) Zryte tez bylo Jason X bo zrobili jakiegos terminatora ;/

ocenił(a) film na 8
Sined

A mi się własnie 1 część bardzo podobała i chyba nawet bardziej niż koszmary z ulicy wiązów (mimo, iż jestem fanem freddyego:D). Może nie dzieje się tutaj dużo, ale film jak dla mnie miał nieziemski klimacik letnich obozów. A kiedy wkrada się w nie tajemniczy ktoś z siekierką... no, to można nazwać dość niepokokjącym. I dalej twierdzę, że mimo swojej statyczności pierwsza część Piątku jest lepsza od Koszmarów (ale tylko pierwsza, bo reszta to już powtarzanie schematów:()

ocenił(a) film na 4
Damnit

A ja muszę stwierdzić, że 1. część mi się prawie w ogóle nie podobała i strasznie się na niej wynudziłem, podobnie jak autor tematu. Zdziwiłem się mocno, gdy obejrzałem część drugą i mi się bardzo spodobała.