Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29230
5,7 22 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Po przypadkowym obejrzeniu fredy vs Jason, zachłysnąłem się postacią Jasona i postanowiłem, że obejrzę wszystkie części serii od początku. I tak wczoraj obaliłem z dziewczyna pierwszą cześć. I tutaj o zgrozo kilka błędów i zagadek jakie mnie trapią. Być może maniacy mi podpowiedzą.
Kto do cholery zabijał? Jason czy jego matka? Bo na końcu filmu wychodzi niby na to, że to matka w zemście za to, że jej synka utopili. Ale na filmie gdy morderca chadza po obozie widać niby raz męską postać która wchodzi do budynku i raz męskie buty. Spekulacją może być to, że mama Jasona miała lekko chłopską budowę ciała i strój. Jednak jeszcze jedna rzecz przemawia, że to nie ona. Mianowicie morderca eliminując po kolei obozowiczów powalał na ziemie i nie tylko facetów, którzy nie rzadko byli przedstawicielami na których się mówi "kawał chłopa". A na końcu mamcia nie może dać sobie rady ze skromniutką nastolatką. Wiec się zakręciłem
Na końcu widoczek jak Jason wyłania się z jeziora i topi zabójczynię matki. Potem pobudka w szpitalu i okazuje się, że owszem policja znalazła ją w łódce ale nie było Jasona który by ją atakował. Wiec pomyślałem, że może w ogóle dziewczynie się przyśniła nawet matka, tylko ze strachu przed mordercą uciekła na łódkę i dryfowała.
Wiele niedociągnięć które popsuły mi ten film. Może ktoś odpowie mi na te zagadnienia bo w sumie to nie zrozumiałem tego filmu.
Wiem jedno. Czekam na Jasona w masce który patroszy maczetą ludzi, ale to chyba dopiero w 3 części.

ocenił(a) film na 10
KornFanHead

zabijała matka Jasona w tej części a sam Jason będzie zabijał od części drugiej. Ja tam nie zauważyłem żeby jego matka miała chłopską budowę, może tak wyglądała bo np. miała grubą kurtke na sobie założoną. A co do wyłonienia sie Jasona z jeziora to myśle że on ją naprawde zaatakował ale policja ją uratowała wtedy z tej wody i kiedy w szpitalu policja jej mówi że żadnego chłopca nie znalezli to ona mówi że on nadal tam jest i wogule i jak będzie wiadomo z kolejnych części Jason żyje...

ocenił(a) film na 10
_justin_

To wyłonienie się Jasona z jeziora to tylko był jej sen (tam myśle) ale gdyby to naprawde się stało to ta scena spieprzyła by cały film a przeciez to nie jest film s-f...