Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29231
5,7 22 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Krótka charakterystyka i ocena całej sagi o Jasonie Voorheesie.

Piątek trzynastego (1980)- piękny początek długiej i krwawej serii. Oryginalna historia i świetny klimat zrobił z tego filmu kultowy horror o którym chyba każdy słyszał. Film posiada kilka minusów: aktorstwo na pewno nie jest wybitne, nie straszy przynajmniej po 30 latach, sporo przewidywalnych momentów ale dla mnie to i tak to klasyk 8/10.

Piątek trzynastego II (1981)- znakomita kontynuacja, ciąg dalszy historii w której pojawia się w końcu Jason w całej okazałości. Lepsze aktorstwo, więcej strachu i jeszcze więcej klimatu niż u swojego poprzednika. Mały minus za nieudolność Jasona w niektórych scenach ale to nic dla mnie jest to najlepsza część 9/10.

Piątek trzynastego III (1982)- kolejna dobra kontynuacja choć ustępuje nieco poprzednim częścią może dlatego, że fabuła jest praktycznie identyczna co w dwójce choć zmienia się na lepsze postać Jasona który zdobywa jakże znaną hokejową maskę. Brakowało mi zdecydowanie jakiejś lepszej fabuły ale i tak było dobrze 7/10.

Piątek trzynastego IV: Ostatni rozdział (1984)- spadek formy. Akcja rusza zaraz po masakrze w trójce, próba zrealizowania czegoś nowego jednak cały czas są te same schematy. Końcówka filmu jest już za to kompletnie beznadziejna 6/10.

Piątek trzynastego V: Nowy początek (1985)- im dalej tym coraz gorzej widać już wyraźnie, że film robiony na siłę, szybko i bez pomysłu w dodatku w fimie nie ma Jasona :( 4/10.

Piątek trzynastego VI: Jason żyje (1986)- po raz kolejny Jason zmartwychwstaje jego ciało po pięciu częściach już powinno się rozpaść ale Voorhees wstaje jeszcze bardziej potężny. Seria odbija się od dna w tej części, dobry klimat, przyzwoite aktorstwo całość bardzo pozytywnie oceniam 7/10.

Piątek trzynastego VII: Nowa krew (1988)- kolejna odsłona całkiem przyzwoita choć fabuła trochę naciągana i w sumie film niczego nowego nie wnosi ale za to Jason chyba najlepiej wygląda w tej odsłonie i jest najsilniejszy 6/10.

Piątek trzynastego VIII: Jason zdobywa Manhattan (1989)- od tej części zaczyna się katowanie postaci Jasona i całej serii. Brak logiki, scenariusz beznadziejny, nie mam pojęcia co twórcy chcieli osiągnąć tą częścią 3/10.

Piątek trzynastego IX: Jason idzie do piekła (1993)- tragedia Jason obcą formą życia syf kiła i mogiła zdecydowanie najsłabsza część piątku odradzam nawet fanom serii 1/10.

Jason X (2001)- totalna kpina, Jason staje się jakimś cyborgiem, dno dna kompletnie brak jakiegoś związku z całą serią. W wielu seriach znanych horrorów Koszmaru z ulicy wiązów, Amityville czy nawet słabej serii Władcy lalek są marne części ale za dwie ostatnie części piątku twórcy powinni ponieść srogą kare. 1/10