PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655761}

Pięćdziesiąt twarzy Greya

Fifty Shades of Grey
2015
4,5 206 tys. ocen
4,5 10 1 205510
2,7 59 krytyków
Pięćdziesiąt twarzy Greya
powrót do forum filmu Pięćdziesiąt twarzy Greya

Książka

ocenił(a) film na 3

Hej :) Mam pytanie do tych co czytali. Własnie zaczelam czytac i jestem bardzo nakrecona na
ksiazke, ale zastanawia mnie co bedzie w drugiej i trzeciej czesci. Slyszalam ze byla Greya
wroci ale na tym sie konczy. Moglby ktos dac troche spojlerow :D

ocenił(a) film na 3
agness212

Opis drugiej części, niestety trzeciej nie mogłam znaleźć.
Młodziutką studentkę i charyzmatycznego miliardera połączył nietypowy, silnie uzależniający układ. Demony czające się w duszy Greya dały o sobie znać ze zdwojoną mocą. Przestraszona Ana zerwała związek i zajęła się karierą w wydawnictwie w Seattle. Jednak okazuje się, że rozstanie jest zbyt bolesne. Dręczeni tęsknotą kochankowie przekonują się, że nie potrafią bez siebie żyć. Kiedy Christian proponuje dziewczynie zupełnie nowy układ, ona nie jest w stanie mu odmówić. Wkrótce zaczynają od nowa uczyć się siebie nawzajem. Christian walczy z przymusem kontrolowania innych ludzi. Ana przyzwyczaja się życia w luksusie i bronienia własnej niezależności. Kiedy wydaje się, że świat miłości, pasji i nieskończonych możliwości stoi przed nimi otworem, ciemne chmury gromadzą się nad luksusowym wieżowcem, w którym mieszkają...

ocenił(a) film na 3
aasicaa31

dzięki :) a wiesz może gdzie moglabym znaleźć ebook tlumaczony na polski??

agness212

W American Bookstore albo w Empik'u możesz znaleźć w oryginale. Nie wiem czy są już jakieś tłumaczenia fanowskie, ale jeśli są znajdziesz je przez google.

ocenił(a) film na 3
Haberth

własnie szukalam ale nie znalazlam nic ;(

ocenił(a) film na 2
agness212

Nie mam żadnego streszczenia, więc trochę bez ładu i składu będzie :) SPOILER W trzeciej części, Fifty Shades Freed, Christian i Ana są już po ślubie. Miesiąc miodowy spędzają na jachcie podróżując po Europie. Po powrocie do Stanów sielanka się kończy, bo poluje na nich były szef Any, co w końcu prowadzi do momentu kulminacyjnego. Mrs. Grey naraża własne życie by ratować siostrę Greya. Wszystko dobrze się kończy ... po drodze mają dziecko, a nawet dwójkę i happily ever after ;D

agness212

Można je znaleźć na ma_dzik00 jest 1 i 2 część z tego co wiem ma też być 3.

ola1996

na cho miku

ola1996

a znacie może hasło do ma_dzik00 ??

diana87

Trzeba poprosić na priv.

aasicaa31

Gdybym była złośliwa - to powiedziałabym, że to ograny schemat. Ale jestem realistką - to po prostu zrzynka z Księżyca w Nowiu :D

agness212

przeczytalam wszystkie 3 czesci, 2 czesci i trzecia sa rewelacyjne! jest akcja, romans, thiller i erotyk:-)
Gray przechodzi wielka przemiane i naprawde warto przeczytac pozpstale czesci

karolina82_filmweb

I kto się ze mną zgodzi, że trylogia zyskuje po przeczytaniu wszystkich trzech części? :)
Nie dziwię się, że jest tak wiele negatywnych opinii co do pierwszej części, bo tam to rzeczywiście tylko seks i seks. Za to druga część i trzecia opowiada więcej o trudnych przeżyciach Christiana w dzieciństwie, o tym co przeszedł i jak to wpłynęło na jego psychikę i postawę w dorosłym życiu. Całość nie jest na tak niskim poziomie jak większość uważa, trzeba jedynie przeczytać wszystkie trzy części.

Od siebie polecam czytanie oryginału: język James nie jest taki trudny, po kilku rozdziałach nie potrzeba już słownika. Ja osobiście wolę o wiele bardziej wersję angielską niż tłumaczenie Pani Moniki Wiśniewskiej (z całym szacunkiem).

ocenił(a) film na 7
Monochan

Zgadzam się z wszystkim co napisałaś :) Taki romans, ale z pieprzem i faktycznie z każdą częścią ta historia podobała mi się coraz bardziej :)
Ja przeczytałam dwie kolejne części po angielsku, na prawdę bardzo przystępnie napisane, polecam też audiobooki.. W e- booku na który trafiłam historia kończy się po prostu happy endem, a np w audiobooku trzeciej części jest jeszcze fr. o tym jak Christian trafił do rodziny Greyów i tego jakie wrażenie zrobiła na nim Anastasia przy pierwszym spotkaniu (nie wiem czy to dodatek, czy miałam wybrakowanego e-booka)

fffiona

W e-booku nie było tych fragmentów. To ciekawe. Więc EL James to napisała czy nie? Bo dziwne, że w audiobooku jest a w wersji do czytania nie ma. A tak przy okazji: wiele bym dała, żeby przeczytać całą trylogię według Christiana. To byłyby naprawdę ciężkie książki, ale ile można byłoby się z nich nauczyć!

ocenił(a) film na 7
Monochan

Może coś napisała jeszcze, całość czytana jest przez Becce Bettoe http://www.beccabattoe.com/#!press/cmhg ...... Mnie też przez całą trylogię intrygowało co siedzi w głowie Christiana, z jego perspektywy też chętnie przeczytałabym to, bo ten odsłuchany fragment był ciekawy. Może jak EL James będzie się nudzić to nam machnie Fifty wg Ch. Greya :P

agness212

jak sie konczy 3 czesc bo znalazlam tylko 9 pierwszych rozdziałów

ocenił(a) film na 7
Agness84

Dobrze :)

fffiona

właśnie zaczęłam czytać pierwszą książkę,i powiem tak - w roli Grey'a wyobrażałam Sobie cały czas Bena Barnesa, nchoć nie uważam go za jakieś męskie guru. Po prostu po przeczytaniu pierwszego rozdziału momentalnie przypomniała mi się jego rola w Dorianie Gray'u (damnn you, nazwisko) i jakoś tak mi się przyjęło. Jego twarz,ale inne,znacznie bardziej umięśnione ciało. Do damskiej roli natomiast mój mózg nie miał propozycji,wogóle jej nie obrazaowałam, jak się zaczęłam nad tym zastanawiać, to spasowała mi całkiem całkiem Jessica Stroup. Jakieś inne propozycje?

Gabriielle

Ben Barnes powiadasz? :) Mino, że swego czasu śniłam o nim na jawie i śnie (:D) to jakoś do Greya nie pasuje. Jest taki szczupły, delikatny na twarzy... Za to Jess całkiem trafna uwaga - pasuje jako Ana :)
A wiecie jak zawsze wyobrażałam sobie Panią Robinson? Nasza rodzima aktorka Sylwia Gliwa. Tylko, że brak jej około 10 lat więcej :D

Monochan

szczerze mówiąc,im dłużej czytałam książkę, tym bardziej moje wyobrażenie o nim ewoluowało - Chris Pine. DAMN, HE'S HOT
co do p.Robinson .. będzie beka,ale ja ją Sobie wyobrażałam o tak :
http://p3.biztok.pl/p3.biztok.pl/5c830a566cd30ddd5d7c0ae063a9b4a5.jpg

ocenił(a) film na 7
Gabriielle

hahahahaahha nieżle :P
dobra by była na eLENĘ ;P

ocenił(a) film na 7
Olus0104

Raczej na babcię Trevelyan heh

agness212

trzecia częśc jest powiedzialabym trochę lepsza od drugiej, w pewnych momentach bardziej trzyma w napięciu ! polecam bardzo!