Piła

Saw
2004
6,7 225 tys. ocen
6,7 10 1 225127
6,3 40 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Lubie mroczne klimaty w kinie, kiedys powalil mnie Siedem, uwielbialem perypetie Franka Blacka w serialu Millenium i do spotkania z Jigsawem siadalem z "taka pewna niesmialoscia" bo mialem do zaliczenia cala Trylogie. Bez dwoch zdan pierwsza czesc jest najlepsza w serii. Film z smiesznym budzetem pokazal ze i w dzisiejszym bardzo kosztownym kinie przede wszystkim liczy sie pomysl. Scenariusz jest naprawde swietny i nie bede opisywal zeby nie psuc nikomu zabawy z filmem. Calosc okraszona doskonala muzyka w klimacie Trenta Reznora z Nine Inch Nails, Killswitch Engage i Marilyn Mansona. Zreszta zarowno cala scenografia, sposob filmowania i pokazania poszczegolnych scen sa jakby zywcem wyjete z kilku teledyskow pana MM. To jednak nie zarzut - te klipy mialy taki klimat ze az sie prosily zeby ktos przeniosl go do filmu. Polecam pierwsza Pile bez zastanowienia - to nie tandentna wiedzma z Blair, to wprawdzie niskobudzetowy ale doskonaly film.

ocenił(a) film na 10
Batman_7

w pełni zgadzam się co do Piły, ale co do Blair już nie do końca :P

Batman_7

To nie tandetna wiedzma z Blair. To tandetny morderca ze Stanów...

ocenił(a) film na 10
barnaba

ooo bosze to znów Ty tutaj... :|

w takim razie ja ograniczę swoje komentarze w tym temacie.

ocenił(a) film na 10
ja_paulinka

Sorry Bolo ale Blair Witch Project to film nie tylko niskobudzetowy (takie rzadko bo rzadko ale jednak sie udaja) ale film bez ciekawego pomyslu na dluzej niz 15 minut z fatalnym warsztatem, bez koncepcji na scenografie, muzyke, o grze aktorow w ogole nie wpominajac. Pila bije go na glowe bo pomimo niskiego budzetu znalazl sie pomysl ktory przykuwa widza do ekranu na pelne 100 minut, muza jest idealnie zgrana z wydarzeniami na ekranie, scenografia jest skromna ale dopieta na ostatni guzik i do tego udalo sie zaangazowac starego wyjadacza jak Danny Glover (szczerze mowiac facet chyba zagral dla idei). Pila to taka perelka ktora ktos stworzyl z pelnym zaangazowaniem, gdzie pasje autorow widac w kazdej minucie. Nie da sie teo powiedziec po ziejacym nuda seansie z wiedzma z Blair.

Batman_7

paulinka-ale ja nie gadam z tobą więc prosze przymknij sie...

Nie mówie o Blair bo prawde mówiąc nie widziałem tego...
Czy piła bije na głowe blair tego również nie powiem,ale jeśli tak naprawde jest to musze obejrzeć z czystej ciekawości tak jak Hostel;]
Ogranicze sie do 1 części...Film jest niskobudżetowy i to jednak widać... 2 głównych aktorów mizernie grała,liczne dziury w scenariuszu i ogólnie spaprany dobry pomysł... Danny Glover-lubie aktora,ale w sumie on też jakimś wspaniałym mistrzem nie jest,a tutaj zagrał również troche sztucznie...Plus filmu to ciekawe zakonczenie którego mi brakuje w większości filmów,ale to nie zmienia faktu że te 100 minut to jest 100 minut straconych...

Aha jeszcze jedno. Jak 1 raz obejrzałem film to nie uważałem go za taki syf, potem obejrzałem jeszcze może ze 2 razy i już naprawde wydawał sie dużo gorszy...

ocenił(a) film na 10
barnaba

burak jesteś i niewychowany imbecyl :) nie muszę z Tobą gadać, żeby to wiedzieć :)

ocenił(a) film na 10
ja_paulinka

Bolo - ogladales Pile 3 razy ??? To jest ewidentnie film "jednego obejrzenia" - kiedy znasz juz wszystkie zagadki scenariusza to caly film traci sens. Tez nie jestem fanem Glovera ale upchnac do filmu z budzetem niespelna miliona dolarow, aktora do niedawna bedacego na topie do duza sztuka.

Batman_7

Film który mi sie spodobał moge oglądać wiele razy i znając zakończenie dostrzegam inne rzeczy zazwyczaj które mi umknęły za 1 razem... Nie ma dla mnie filmów "jednego obejrzenia"... To że film jest niskobudżetowy i znalazła sie tam "gwiazda" niewiele znaczy dla mnie... Zazwyczaj w tego typu produkcjach taka osoba pojawia sie na plakatach aby do kin ściągnąć więcej osób... Jednak promując piłe wydano chyba więcej na reklamy niż na film...Ciekawy trailer,ciekawe plakaty i ściągneło to do kin wielu...Co nie zmienia tego że film jak większość niskobudżetowych nie jest rewelacyjny...

Paulinka to nie ja zacząłem...To nie ja napisałem "ooo bosze to znów Ty tutaj... :|" ("bosze"-piszesz jak nastoletnia gówniara...)
To nie ja wyzywam cie od warzyw i innych rzeczy... Ja tylko ponawiam prośbe-przymknij sie...

ocenił(a) film na 10
barnaba

będe pisać tak jak mam na to ochotę i Ty nie będziesz mi mówił czy robię to poprawnie czy nie..

a przymknę się kiedy to ja uznam, że jest odpowiedni moment na to, a nie Ty.. wybacz :)

ja_paulinka

Ależ pisz jak chcesz, poprostu źle to o tobie świadczyć bedzie najwyżej... I ja nie nakazuje ci zamknąć ryja tylko o to prosze...Ja również mam prawo pisać gdzie chce i co chce i też nie chce aby ktokolwiek pisał głupie aluzje co do mojego komentarza...