Plemię

Plemya
2014
6,7 6,3 tys. ocen
6,7 10 1 6257
7,4 21 krytyków
Plemię
powrót do forum filmu Plemię

Czy polski głuchoniemy dogada sie migowo z obcokrajowcem głuchoniemym?

ocenił(a) film na 9
soglif3

ok to odpowiem sam.
Znalazłe takie cos w necie.

Czy istnieje jeden uniwersalny język migowy?

Nie istnieje jeden uniwersalny język migowy. Języki migowe występują w wielu odmianach, nawet w jednym kraju może istnieć więcej niż jeden język migowy, tak samo jak w przypadku języków mówionych. Przykładowo, w Belgii funkcjonują dwa języki migowe (wersja migowa belgijskiej odmiany francuskiego oraz wersja migowa języka flamandzkiego), podobnie jak w Hiszpanii (hiszpański i kataloński język migowy). Także w krajach, w których funkcjonuje tylko jeden język mówiony, potrafi występować kilka języków migowych, tak jak w przypadku Wielkiej Brytanii czy Irlandii. Wynika to z uwarunkowań historycznych, które różniły się od uwarunkowań wpływających na języki mówione.

Czy wśród języków migowych istnieją “rodziny języków” (tak jak ma to miejsce w przypadku języków mówionych - np. języków romańskich czy słowiańskich), które czyniłyby poszczególne języki wzajemnie kompatybilnymi?

Tak, wśród języków migowych istnieją rodziny języków. Przykładowo, austriacki język migowy czy też niderlandzki język migowy łatwiej jest zrozumieć osobie posługującej się niemieckim językiem migowym niż osobie znającej tylko włoską odmianę języka migowego. Natomiast brytyjski język migowy jest w wysokim stopniu odmienny od wszelkich innych europejskich języków migowych i ma związek tylko z australijską odmianą języka migowego.

Czyli mozna rzec,ze polak nie dogada sie z obcokrajowcem ...

soglif3

Bardzo ciekawy temat, też się na tym zastanawiałam i niestety, jak przypuszczałam jest to taki kocioł, jak w przypadku mówionych... A po przeczytaniu twojego drugiego posta zaciekawiło mnie to, czy skoro nie ma uniwersalnego, to jest jakiś występujący częściej? Tak, jak w mówionym, gdzie dominuje angielski.
Napisałeś, że brytyjski jest inny od wszystkich europejskich, a związek ma tylko australijską odmianą. Doczytałeś może, czy różnica między nimi jest bardzo znacząca, czy ma znaczenie tylko takie, jakie ma np. akcent? Czy jest odmienny także od amerykańskiej odmiany?

ocenił(a) film na 9
Angela4b

Nie wiem bo jestem juz gdzie indziej myslowo. Jest brunetka i ma zielone oczy.;) zobacz tu : http://edl.ecml.at/LanguageFun/FAQsonsignlanguage/tabid/2741/language/pl-PL/Defa ult.aspx

soglif3

Z tym językiem migowym jest tak, że wiele znaków jest podobna, można powiedzieć, uniwersalna. Ja uczyłam się migowego i często intuicyjnie rozumiem co miga Anglik bądź Amerykanin. Nie umiem wytłumaczyć jak to jest ale często osoby głuche bądź z wadami słuchu (już nie stosuje się określenia głuchoniemy - to jest krzywdzące) spotykają się z obcokrajowcami i nie ma barier językowych :)

soglif3

Haha :) rozumiem, rozumiem. Mimo wszystko dzięki, bo dowiedziałam się paru nowych rzeczy.