Pogromcy duchów

Ghost Busters
1984
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 107629
7,0 46 krytyków
Pogromcy duchów
powrót do forum filmu Pogromcy duchów

Film Ivana Reitmana ti już klasyka. "Pogromcy duchów" są dziś stałym elementem popkultury. Nic dziwnego! To nadzywczaj udana komedia/horror, która nawet dziś ma świetne efekty specjalne, muzykę... no i aktortswo. Murray, Aykroyd, Ramis, Weaver, Hudson, Moranis zagrali tu jedne ze swoich lepszych ról. POGROMCY DUCHÓW to klasyk kina nowej przygoda, spodoba się dzieciakom, ale też dorosłym. Sego czasu był to mój ulubiony film dzieciństwa...mam sentyment. choć pozycja ma 22 lata na DVD prezentuje się okazale. Nowe wydanie ma przestrzenny dźwięk i masę dodatków. Szwankuje nieco polskie tłumaczenie, które nie wydobywa całego komizmy słownego zawartego w filmie. ale.... mimo to - POLECAM!

ocenił(a) film na 8

Moim zdaniem efekty się zestarzały, ale nadal potrafią ująć dzięki wyobraźni plastycznej twórców (uciekające ogniki na tle wieżowca, ręka wydobywająca się z figury, pani bibliotekarka).
Gorąco wszystkim polecam! :)

ocenił(a) film na 9
Khaosth

Dokładnie tak. Efekty może i wyglądają na starsze, ale mają swój niekomputerowy urok. Jestem pełen podziwu dla twórców za ich wykonanie.
Klasyka gatunku.
pzdr

ocenił(a) film na 9

Przede wszystkim świetny humor i dobre teksty. Oglądając ten film po latach doceniłem rolę mego ulubionego Murraya, który także w tym filmie był świetnie sceptyczny :)

Podszedłem po latach do tego filmu z lekkim niepokojem (po latach zupełnie prysł u mnie czar np "Czy leci z nami pilot"), ale bawiłem się wyśmienicie! :) 9/10