Pogromcy duchów

Ghost Busters
1984
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 107632
7,0 46 krytyków
Pogromcy duchów
powrót do forum filmu Pogromcy duchów

Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co tu chodzi i dlaczego w gatunku jest
napisane: horror, komedia? Komedia jak najbardziej, ale gdzie wy tu horror
widzicie? Ten film to komedia w 100%, nie mające NIC wspólnego z
horrorem!!!

ocenił(a) film na 9
przemczar93

Ten film to typowe dla lat 80-tych połączenie tych dwóch gatunków, które często w praktyce bardziej przypominało, powiedzmy "komedię z dreszczykiem". Napis w gatunku: horror, komedia, nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem. Weźmy na przykład gatunek "komedia romantyczna", który wcale nie musi być śmieszny, ani romantyczny. Tutaj nikt nie wymyślił jednej nazwy dla horror, komedia, więc zaproponuję "komedia z dreszczykiem":)

ocenił(a) film na 8
przemczar93

Horror ponieważ występują w tym filmie stwory nie z tego świata, duchy, a filmy z nimi to właśnie horrory no i komedia bo śmieszy. Zdziwiłbym się gdyby było samo horror, ale nie w takim przypadku.

widelec

a Kacper to tez byl duch a film jest Familijny, Fantasy, Komedia :D

ocenił(a) film na 8
modlicha11

No cóż po prostu panowie dystrybutorzy w tym przypadku trochę zlekceważyli definicje. Postąpili zgodnie z tym co mówi serce, a nie rozum, że to tak ładnie ujmę:) Ale nie da się ukryć, że Kacper elementy horroru również ma.

przemczar93

Wystarczy zapoznać się z definicją słowa "horror", a wszystko stanie się jasne :P

jabbah

To po prostu horror komediowy, nie? ;p

jabbah

Znam definicję słowa "horror"! Jest to gatunek filmu, który ma za zadanie
wywoływać strach u widza. Co jak co, ale pogromcy go raczej nie wywołują
(no chyba, że u dzieci).

przemczar93

Tym samym udowodniłeś, że nie znasz definicji słowa horror :P Naprawdę polecam - zapoznaj się z nią :)

ocenił(a) film na 8
przemczar93

Komedio-horror to oddzielny gatunek. Stanowi on parodię horroru. Polega to na wykorzystaniu elementów grozy (duchy, wampiry, zombie itd.) w celu całkowicie przeciwnym niż pierwotnie założono - MAJĄ ŚMIESZYĆ. Stąd gatunek "komedia" i "horror"

Gojira

Ja bym zastosował pojęcia: "komedia fantasy" lub "czarna komedia".

ocenił(a) film na 10
Gojira

Jeżeli tak napisaliby parodia albo satyra a nie horror, komedia

ocenił(a) film na 8
przemczar93

"horror", bo są duchy... :)
może "na siłę" ktoś się ich wystraszy?... ;)

ocenił(a) film na 8
przemczar93

ten film ma więcej z horroru niż Zmierzch, który też tak jest zaklasyfikowany.... więc powiedz mi czemu tandetny zmierzch jest nazywany horrorem???

ocenił(a) film na 10
przemczar93

Też mnie to zaskoczyło i chciałem rozpoczynac nowy temat.

ocenił(a) film na 10
przemczar93

nie horror? za kazdym razem jak slyszalem "ZOOOL" to spadalem z fotela. (choc trzeba zaznaczyc, ze mialem wtedy ok 6 lat.)

użytkownik usunięty
bobrolak

Co z tego że są duchy? Można to podpiąć po sci-fi bo ten film jest po części fikcją, na pewno, ale jakoś nikt tego nie zauważył :/

@"Można to podpiąć po sci-fi bo ten film jest po części fikcją..." LOL

m jak miłość to też fikcja, również można je, jak to nazwałeś podpiąć po sci-fi ?? SWoją drogą, mało jest horrorów DOKUMENTALNYCH :P Pogromcy Duchów to jak najbardziej horror HORROR komediowy.

ocenił(a) film na 6
przemczar93

Jak byłam dzieckiem to niektóre momenty filmu mnie przerażały. To, że nie ma latających flaków, podcinania żył, rozrywania na strzępy nie znaczy, że czegoś horrorem nazwać nie można.