7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157261
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Mniej więcej w tym samym czasie co przedpremierowy pokaz Pokłosia w kinach, odbyła się w GW konferencja z reżyserem filmu, na której byłam.Zaskoczyła mnie pozytywnie kulturalna atmosfera - choć obrzucania jajkami twórcy raczej nie przewidywałam (ale różnie bywa). Traktuję ją jako swoisty suplement do obejrzanego już na WFFfilmu. Zapamiętałam wypowiedź Pasikowskiego, że tę historię zrobił głównie dla siebie i nie zamierza tym filmem nikogo zmieniać (nawracać), chciał po prostu to opowiedzieć obrazem filmowym. Scenariusz powstał ok. 10 lat temu, potem 7 lat w szufladzie, zanim doczekał się realizacji.
Przypadek ukrzyżowanego chłopa (który budzi takie kontrowersje zwłaszcza u niektórych redaktorów) jest autentyczną historią, jaką reżyser usłyszał od swojego kolegi B.Pawicy - fakt ten miał mieć miejsce na Podlasiu lata temu, aczkolwiek nie wiadomo co było powodem owej zbrodni ( nie jest to fantazja reżyserska).

ocenił(a) film na 8
elwis100

żałuję że nie byłam w Gazecie Cafe bo chcialam uslyszeć co powie reżyser. Ładnie opisalaś. Dziękuję.

użytkownik usunięty
fargo4

można odsłuchać tutaj http://cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104436,12727527,Pasikowski__Zrobilem_film_o_ Polakach__a_nie_o_Zydach.html

ocenił(a) film na 8
fargo4

Ja byłam :) Reżyser był bardzo zadowolony i obiecał, że czwarte spotkanie z widzami odbędzie się też w GW przy okazji następnego filmu. To spotkanie było trzecie w jego życiu, a pierwsze i jedyne do tej pory – udane (jak powiedział). Film wychwalali ci, którzy już go widzieli (Marceli Łoziński, Joanna Tokarska-Bakir, Anna Bikont).
Pasikowski sprawiał wrażenie albo bardzo spiętego, albo bardzo kategorycznego w ocenach (czarne-białe), trudnego w kontaktach człowieka. Rozluźnił się pod koniec, gdy czuł przychylność sali i słyszał same pochwały filmu :)
Filmu jeszcze nie widziałam.