Niech zgadnę, w filmie mamy grupę Polaków która w górach grasuje na żydowskie dzieci uciekające przed mitycznym pogromem, mitycznych anty-semitów.
Na końcu gdy dzieci znajdują się w potrzasku i nie mogą uciec już od krwiożerczych polaków, przyjeżdżają tam niemcy/inni żydzi/rosyjscy komuniści. Zabijają złych polaków i odprowadzają dzieci ku zachodowi słońca.
Film jest uznawany za największe dzieło ostatniej dekady ponieważ porusa metafizykę śmierci żydów wg. Barbary Engelking. Wygrał wszystkie możliwe nominacje i nagrody a w szczególności nagrodę Gazety Wybiórczej i TVN.
Film jest reklamowany jako "oparty na faktach" choć z prawdą ma tyle wspólnego co "Malowany Ptak".
Po premierze filmu amerykańska prasa okrzyknęła film "najważniejszym filmem w historii polski" i z automatu film dostał nominację a prasa izraelaska spuszcza się na jakie wyżyny intelektualne ten film się wznosi.
Tymczasem...
Poza resortowymi "krytykami" kazdy widz myśli że film jest słaby, niespójny, nudny i cierpi na brak fabuły. Każdy by dał jedynkę ale w telewizji mówili że wielkie dzieło wielkiej (xD) reżyser więc trzeba zawyżyć bo przecież jak tu powiedzieć że król jest nagi.
Po premierze Holland w wywiadzie dla Onetu mówi że każdy kto uważa że film jest słaby jest głupim polakiem i nie dostrzega metafizyki i uduchowienia śmierci żyda oraz żali się w jakimś pisemku pokroju Pudelka że polacy jeszcze nie dorośli by zrozumieć swoje winy za Biblijny potop, najazdy Mongołów, dżumę i holokaust i że w polsce pauje antysemityzm bo ludzie myślą że film jest słaby a w Izraelu zdobył on uznanie.
Tych kilku czytelników Onetu w przypływie ojkofobii będą bronić filmu który po prostu jest słaby, ponieważ jeśli nie pochwalasz filmu to jesteś ciemnogród i antysemita.
Holland zainspirowana negatywną odezwą na swój ochłap zabiera się za pisanie scenariusza do drugiego w którym polacy mordowali żydów na wyprawach krzyżowych i na marsie. Film dostaje dotacje od ministerstwa kultury. Krąg zdarzeń się zapętla.
-------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------
Piszcie ile trafiłem xD
Nic, ale zapewne lepiej się poczułeś, że wylałeś tyle jadu. Proponuję wrócić do Vegi.
Prawda w oczy kole? xD
Dalej sobie wmawiaj że Holland to wyżyny reżyserskiego rzemiosła, w praktyce granica między nią a Vegą jest bardzo cienka.
Pudło.
Pałam obrzydzeniem do propagandy i socjalizmu; i tych ze strony TVPis i tych ze strony TVNiemcy i reszty. Nie trzeba być wielkim filozofem by widzieć że to ta sama moneta, tylko dwie strony.
Mając już za sobą formalności, trzeba wyjaśnić to że nie krytykuję Holland ze względu na jej opcję polityczną (np. Smarzowskiego oceniam wysoko) tylko dlatego że jej filmy są piekielnie słabe a szmatłowce pokroju Gówna Wyborczego (wybacz jeżeli cię uraziłem ale sama sobie szkodzisz czytając to gówno) kreują ją na wielką reżyser.
Jej streak jeśli chodzi o słabe filmy, przedstawiające kłamstwo a reklamujące się jako "oparte na faktach" jest rekordowy z każdym jej nowym filmem. Osobiście niepodoba mi się to że ministerstwo kultury wydaje kasę z moich podatków na to żeby miała za co robić to swoje szambo.
Ale wiadomo, nie można krytykować wielkiej pani reżyser bo przecież w Pudelku pisało że to wielki talent a sama Holland uważa że każdy komu nie podobają się jej filmy i propagadna zawarta w nich, odrazu jest anty-semitą i nazistą. No bo przecież jak to można kogoś z tak wielkim majestatem krytykować!?
Krew z nosa ma więcej głębi niż dialogi w tych jej pseudo-dramatach. Ale czego się spodziewać po resortowej reżyser? Bo talentu napewno nie. Z Agnieszki Holland jest taki reżyser jak z Moniki Olejnik dziennikarz - mierny.
TVN jest amerykańskie - a przecież tak kocha się Amerykę w dzisiejszej Polsce i oczywiście tego z okropną fryzurą. Tak obraziłeś mnie przede wszystkim pouczaniem, czym sobie szkodzę. Jestem wolną (jeszcze) osobą i dokonuję wyborów, jakie mi pasują. Pewnie mogłabym wymyślić podobnie obelżywy tytuł dla jakiejś prawicowej prasy, ale nie będę się zniżać do tego poziomu.
Nie podałeś żadnego merytorycznego argumentu wskazującego na niski poziom techniczny filmów Holland - montaż, zdjęcia, scenografia, muzyka itd. Ja absolutnie nie godziłam się na finansowanie takiego czegoś jak Smoleńsk i nie godzę się, aby z moich podatków była finansowana bolszewicko propagandowa TVPPiS. I znajdzie to odzwierciedlenie podczas wyborów 13 października, Tyle mogę zrobić i nie oglądać tego kłamstwa (to jest dopiero kłamstwo każdego dnia, a ty je zarzucasz Holland). Do Pudelka nie zaglądam.
Oby więcej w Polsce było takich reżyserów jak Holland i dziennikarek jak Olejnik.
Ehhh.. to TVNiemcy to zagrywka jak z TVPis, chodzi o to że reprezentują Niemieckie standardy propagandowe, ale są one w kręgu "zachodu" czyli de fecto amerykańskie też. Myślałem że tyle wyłapiesz.
Nie wiem o którego gościa z fryzurą chodzi, natomiast jeżeli mówimy o czytaniu Gówna Wyborczego, cóż... pozostaje mi współczuć, chociaż w pewnym sensie to tłumaczy twój prosty i błędny tok myślenia -> nie lubi Holland -> musi być z PIS'u xD
Natomiast jeśli chodzi o moje ostrzeżenie... no cóż, wiem że jesteś wolną osobą i robisz co chcesz, ale to trochę tak jak z paleniem. Nie powinnaś się obrażać gdy ktoś ci powie że palenie szkodzi, bo takie są fakty i obiektywna prawda. Oczywiście zrobisz co chcesz i jeśli zechcesz to dalej będziesz palić i niszczyć swoje zdrowie, natomiast obrażanie się o to że ktoś miał twoje zdrowie na uwadze jest conajmniej niemądre. Czytając gazetę legendarnego "opozycjonisty" który obalał z Kiszczakiem komunę i pół litra w Magdalence, jest synem komunistów a którego brat skazywał polaków na śmierć, szkodzisz sobie. Nie jest to ocena polityczna a fakt obiektywny, w końcu jak wierzyć gazecie w której piszą że Polacy zorganizowali Powstanie Warszawskie żeby dobić resztę żydów w mieście....
Pewnie mogłabyś wymyśleć jakieś obelgi na prawciowe gazety, ale takie nie istnieją więc nie musisz się wysilać.
Co do moich argumentów, wydaje mi się że wyraźnie napisałem co mi niepasuje, ale wyliczę jeszcze raz w punktach:
- Jej filmy są przekłamane.
- Poziom dialogów jest mierny.
- Liczne przypadki anty-polonizmu.
- Brak głębi w fabule.
- Jej filmy są finansowane z moich podatków.
Do tego dochądzą takie szczególiki jak wyzywanie widowni której nie podobają się jej filmy.
Natomiast cieszę się że znaliźliśmy jakiś wspólny język, ponieważ mi też nie podoba się finansowanie takich filmów jak Smoleńsk i też nie chcę płacić przymusowego abonamentu na telewizję której od 13 lat nie oglądam. Widzisz z finansowaniem kłamstw TVPis jest trochę jak z finansowaniem kłamstw Holland, ludziom się to nie podoba, ale wciąż muszą, natomiast różni nas to iż ty wierzysz że 13 października coś zmienisz. Mogę się w tym miejscu założyć że nawet jeżli wygra twoja opcja polityczna(bez względu co to jest) to nie zmieni się nic, bo kłamstwa Holland dalej będą finansowane z pieniędzy podatnika a TVP zmieni tylko właściciela i dalej będą tam puszczane kłamstwa, tylko tej drugiej strony, a abonament za nieoglądanie tej stacji dalej oboje będziemy musieli płacić.
Pudelek to tylko przykład rodzaju gazety w której można przeczytać o majestacie Holland. Nie chodzi o Pudelka dosłownie, ale o taki rodzaj szmatłowca.
Na koniec pozostaje mi się tylko niezgodzić. Oby Holland już przeszła na emeryturę i przestała blokować młodych, zdolnych reżyserów, biorąc część dotacji na swoje szmiry. Natomiast TW Stokrotce i innym dzieciom resortu (w tym redaktorowi naczelnemu GW) życzę odpowiedzenia przed sądem za swoje przekręty finansowe (afera Rywina), a w szczególności chciałbym by zbrodzniarz wojenny Stefan Michnik został eskortowany do Polski w kajdankach.
No cóż, widzę, że masz bardzo ugruntowane poglądy. Ja też. I jest niewielka szansa, że się przekonamy do zmiany punktu widzenia. Ogólnie nie ma nic złego w tym, że różni ludzie na różne sprawy patrzą inaczej i inaczej je interpretują. Przykre jest to, że z tego powodu jest tyle złości i niedobrych emocji - nie chodzi o Ciebie, tylko generalnie. Dobrze, że znaleźliśmy jakieś obszary wspólne. Pozdrawiam.