PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8866}
7,4 166 tys. ocen
7,4 10 1 165989
7,3 58 krytyków
Predator
powrót do forum filmu Predator

Postac Predatora

ocenił(a) film na 10

Moim zdaniem to najlepsza ja dotąd kreacja filmowa "potwora z kosmosu". Począwszy od sylwetki i jej ruchów, przez rodzaje broni, skafander i maskę, na czaszce z czterozębną żuchwą i "dredami" skończywszy. Ten potwór ma inteligencję, uczy się ludzkich zachowań (mowa) a więc jest bardziej straszny od zwykłych kosmitów-zabijaków mordujących bez wyraźnego motywu.

Owszem, Obcy też był niezły z tą wydłużoną głową bez oczu ale za to ze i stuzębną szczęką. Jednak Predator jest lepszy, dopracowany w każdym calu. Obcy jest raczej takim kosmicznym "kibolem", a Predator bardziej kojarzy się z archetypem władcy, a więc godnym dla człowieka wrogiem. Pojedynek z nim daje więcej satysfakcji przy odbiorze fabuły. Genialna robota twórców filmu.

ocenił(a) film na 10
hotek95

Nawet gdyby Pred miałby zginąć tak jak zresztą stało się, to mógł to zrobić z "łapą w piersi Arnolda". Do tego ponure tło muzyczne, zapowiadające niechybny ciąg dalszy rzezi. Mocna emocja :)

wwl1

Już sobie wyobrażam to zakończenie. Byłoby wszystko super, ale i tak szkoda mi byłoby Arnolda. Jak już się przywiążesz do bohaterów to kiedy przychodzi co do czego ot smutno. No ale na końcu jak Arnold stoi i ten wzrok, EPIC.

ocenił(a) film na 10
hotek95

No właśnie, w tym sztuka profesji, rozwinąć tak rysopis bohaterów aby widz mógł się z nimi z łatwością zżyć. Potem? Potem jest już tylko hardcore, każde zejście bohatera zostawia dla odbiorcy pewną emocję, tak filmy przechodzą do historii, stają się legendami.

hotek95

Płakałam jak umierał;)

ocenił(a) film na 10
Morti88

Kto?

wwl1

Pred oczywiście.

ocenił(a) film na 10
Morti88

Mnie troszkę raziło to, że Arnold przeżył, powinni i jego uwalić, wtedy historia nabrałaby nieco głębszej nutki przygnębienia.

wwl1

Tak, za Predzia!

ocenił(a) film na 10
Morti88

Lubię mroczny horror sci-fi taki, który niekoniecznie kończy się happy endem, Alien taki jest.

wwl1

Pred jest lepszy;P

ocenił(a) film na 10
Morti88

Ale on się kończy zawsze na tralala, czy to Arni, czy też gliniarz, łączy ich jedno to oni przeżywają.

wwl1

I co z tego że ludzie wygrywają? Pred jest i będzie dla mnie numerem jeden, kropka.

ocenił(a) film na 10
Morti88

Psuje to nieco klimat totalnego mroku, przygnębienia.

wwl1

Może i tak. Nie można miec wszystkiego.

ocenił(a) film na 10
Morti88

Nie lubię zbytnio gdy kosmici giną.

ocenił(a) film na 10
wwl1

:)

wwl1

Dokładnie, nutk adramatyzmu by się przydała xD Bardzo podobałoby mi sie gdyby Arnold i Predator zginęli bo męczącej walce. Alien też nie skończył się do końca happy endem, Ellen sie poświęciła, a ta w 4 to nie ta sama uwielbiana przez nas bohaterka, wiele postaci z którymi się zżyliśmy też nie żyją.

ocenił(a) film na 10
hotek95

Właśnie ludzie powinni dostawać od Predatora po maksie, to istota znacznie groźniejsza, lepiej przygotowana do walki, dobrze wyposażona w sprzęt wojenny. Gdyby Arnold zginął, osiągnięto by kwintesencję mrocznego horroru. W Alien z kolei, uważam, że Obcy wygrał, w czwórce Ripley mówi na samym końcu w rozmowie z Call coś takiego:

"- Udało Ci się. Uratowałaś Ziemię...
- Wydajesz się być zawiedziona...
-Jest piękna. Nie oczekiwałam, że taka będzie. Co teraz?
- Nie wiem. Sama jestem tutaj obca..."

Obca...To najwymowniejsze podsumowanie tej historii.

wwl1

Nie lubię happy endów, więc tak jak pisaleś. Predator to potężny wróg i powinien wszystkich powybijać.
Mi osobiści epodobało się zakończenie w The Thing, bo wsumie nie wiedzieliśmy czy pokonali cosia do końca, a nawet jeśli główny pohaterzy prawdopodobnie by zginęli przez klimat.

ocenił(a) film na 10
hotek95

Końcówki w których bohaterowie schodzą jeden po drugim, po kolei, to są najlepsze akcje z gatunku hardcore. Oczywiście aby efekt miał należyty wydźwięk, podstawą jest zapewnienie należytego zapoznania widza z bohaterami obrazu. Wtedy, jest prawdziwa emocja, pierwotne instynkty, widać to szczególnie dobrze w dziele - Egzorcysta. Tam jest poczucie klęski, przygnębienia, duch przyszedł po duszę, i zabrał duszę. Poezja.

wwl1

No dokładnie, nic dodać nic ująć. Ale stwidziłam, że Egzorcysty prawdopodbnie już nie obejrzę...
Ja osobiście zawsze kibicuję tym złym, Alienowi, Predatorowi itp. Tak jak napisałam powyżej nie lubię happy endów.

ocenił(a) film na 10
hotek95

Dlaczego nie obejrzysz Egzorcysty :P? To fajny film, szczególnie przy zgaszonym świetle, późno w nocy...

wwl1

No oczywiście że fajny, dość sporo razy go widziałam, ale po jakimś czasie prześladowały mnie koszmary xDDD Że mnie szatan opęta czy coś

ocenił(a) film na 10
hotek95

Wiedziałem :P Jedna koleżanka nawet raz stwierdziła, że jestem owładnięty demonami bo zbyt często w nocy celebruję ten "ohydny" film :P Fakt, Egzorcysta od płci pięknej, wrażliwszej, wymaga sporego "wysiłku', kilku koleżankom nawet puściłem ten film o 2 w nocy i miałem niekiepskie akcje :D

wwl1

haha oj tam ohydny, mnie raczej wymioty czy takie rzeczy nie obrzydzały, po prostu czytam dużo o takich rzeczach jak opętanie itp. i potem tak to jest, ale mimo wszystko bardzo lubię ten film.

ocenił(a) film na 10
hotek95

No bo efekt po tym filmie tak naprawdę na max nasila się dopiero po zakończeniu seansu...Odchodzisz od TV, idziesz po nieoświetlonych pomieszczeniach, późna noc, dziwna cisza...I nagle bach...Coś w kuchni spada na podłogę, szybko lecisz do swojego pokoju, nie wiesz co się dzieje :) Miałem kilka takich akcji na koncie :P

wwl1

Ja to już bym zawału prawdopodobnie dostała. Oglądając Egzorcyste w nocy i jeszcze w domu nikogo nie było, to w życiu się tak nie bałam, nawet grając w resident evil na PS w wieku 7 lat. Potem to się budziłam w nocy. Ale ja lubie się bać .

ocenił(a) film na 10
hotek95

Wyobraź sobie, że te dziwne przedmioty upadające to moja sprawka była :P To były dobre akcje :P

wwl1

haha ja kiedyś miałałm taką sytuację w domu, że mi się w ogóle dźwi same przytrzasnęły, zlękłam się ide zobaczyć, bo może okno gdzieś zostawiłam otwarte czy coś i przeciąg a tu nic! W tym momencie to tylko siedziałam i czekałam na mame.

ocenił(a) film na 10
hotek95

Może jakiś kolo był w pobliżu :P?

wwl1

No nikogo w domu raczej nie było, chociaż ja nigdy dźwi nie zamykam. Michael Myers przyszedł :P Powaga. Ja się naoglądam takich rzeczy a potem są skutk .

ocenił(a) film na 10
hotek95

Bo te filmy mają to do siebie, zę silnie działają na wyobraźnię, dlatego je cenię. Obejrzyj sobie dokument, duchy w Connecticut:

http://www.dailymotion.com/video/x8yyzi_a-haunting-a-haunting-in-connecticu_shor tfilms

jeśli lubisz takie historie, stary dom, opętanie, musisz to zobaczyć. Dokument dużo lepszy od wersji kinowej.

wwl1

Dobra, dzięki za linka :) Na pewno obejrze.

ocenił(a) film na 10
hotek95

Spoko filmik, szczególnie teraz gdy już jest ciemno :)

wwl1

Obejrzałabym nawet w tym momencie, ale już się przyznam że akurat dzisiaj nie mam ochoty na nic. Ale jutro sobie zobacze ;d

ocenił(a) film na 10
hotek95

Dobra akcja, trzeba uważać na stare domy :P

wwl1

A takich jest sporo :) O Od razu przypomina mi się Amityville horror

ocenił(a) film na 10
hotek95

No te filmy wkręcają, są mroczne i nie zawsze kończą się w stylu love story :P

wwl1

No i bardzo dobrze :) Komedia, romans no to normalne, że happy ending i forever together, ale horror? nieeee

wwl1

No obejrzałam wczoraj ten dokument i znowu przeżywałam :PNo ciekawy...I przerażający trochę. Nie wiem jak tam film bo nie oglądałam ale czy warto też obejrzeć?

ocenił(a) film na 10
hotek95

Film niestety słabszy od dokumentu, ale jak lubisz takie historię to myślę, że warto sobie go przejrzeć.

Aragreacht

Dlatego też tak bardzo go cenię, posiada zasady i honor, poza tym co to za frajda dla wojownika walczyc z kimś znacznie słabszym bądź w pewien sposób ograniczonym? Zabic bezbronną istotę to taka trochę plama na honorze wojownika.

ocenił(a) film na 10
Morti88

Nie każdy Alienek jest taki sam :) Są Obcy, którzy żyją by umrzeć honorowo :)

wwl1

Jak Ty? :D

ocenił(a) film na 10
Morti88

Dokładnie :D Wyjątkowa :D

Sony_West

Osobiście wole nie porównywać tych dwóch postaci. Predator jest postacią inteligentną , naśladuje ludzkie zachowania. Obcy zabija, aby jego rasa nie została zniszczona, bo ludzie także stanowią zagrożenie. Oby dwie postacie są pomysłowe, znakomite, nie potrafię określić który jest lepszy.

hotek95

I wszystko w temacie:)

ocenił(a) film na 10
Morti88

Oprócz tego że umiemy znakomicie strzaskać się, posiadamy także nietuzinkową osobowość :)

wwl1

Którą widac zwłaszcza na Twoim zdjęciu profilowym:)

ocenił(a) film na 10
Morti88

To tylko "niewinny" wizerunek, na co dzień kobiety nie mogą ode mnie oderwać wzroku :D Osobowość to już jest czysta poezja :D