Przetrwanie

The Grey
2011
6,4 65 tys. ocen
6,4 10 1 65302
5,9 18 krytyków
Przetrwanie
powrót do forum filmu Przetrwanie

Jak silna jest w człowieku wola życia, może się przekonać dopiero w obliczu śmierci. Przyszło mi to do głowy po zakończonym seansie Przetrwania. Po mojej głowie kołatało się pytanie, czy Liam był zdolny przetrwać to wszystko bo przed wylotem pogodził się ze śmiercią ? Czy dzięki temu odnalazł siłę do walki? Film ukazuje człowieka przypartego do muru przez naturę, człowieka, którego jedyną siłą jest wola przetrwania. I chociaż fabuła jest nieco przewidywalna, bo chyba nie było osoby zaskoczonej tym że członków ekipy będzie systematycznie ubywać, to zakończenie filmu mi się podobało (mam tu na myśli miejsce). I te połyskujące w ciemności ślepia. Poezja :)

ocenił(a) film na 7
krzysiek34_ol

W pełni się zgadzam, jednakże zbyt mocno straszono zwykłym, przetrzebionym na potęgę - wilkiem.

ocenił(a) film na 7
regan_5000

Taką koncepcję wybrał reżyser - jego prawo. Ale byłoby chyba równie ciekawie, a może nawet ciekawiej, gdyby skupił się bardziej na relacjach międzyludzkich w zaszczutej, ludzkiej watasze. Kiedy zagrożenie i walka o przetrwanie wyzwala z nich najdziksze instynkty. Gdzieś tam w tle wilki, ślepia, wycie, a Oni coraz bardziej przeobrażają się w "zwierzęta" chcąc przetrwać za wszelką cenę. Swoją drogą dobrze że reżyser nie wprowadził jako zagrożenia niedźwiedzi, lisów, czy też nawet morderczych wiewiórek ;) Mamy tu jasny układ, wataha wilków kontra grupa ludzi i walka na śmierć i życie.