Przetrwanie

The Grey
2011
6,4 65 tys. ocen
6,4 10 1 65302
5,9 18 krytyków
Przetrwanie
powrót do forum filmu Przetrwanie

w ostatnich sekundach filmu juz po napisach końcowych widać jak główny bohater leży z
głową na wilku który jeszcze oddycha ale jest pokazany od tyłu także nie wiadomo czy przezył
czy nie... rozumiem że mamy sobie sami odpowiedziec

ocenił(a) film na 2
aquarius6

A może odwrócimy sytuację? Istotnym pytaniem tutaj jest to czy przeżył wilk? Główny bohater i tak chciał się zabić (na początku filmu), a akcja w finałowej scenie on kontra "wilczysko" raczej przechyla szalę na stronę wilka. Tej ostaniej sceny moim zdaniem mogłoby nie być, bo właściwie tylko wprowadza chaos do całej fabuły.

ocenił(a) film na 9
pendrago

Prawidłową odpowiedź znajdziesz w wierszu jego ojca.

ocenił(a) film na 2
LaseQ

"Once more into the fray...
Into the last good fight I'll ever know.
Live and die on this day...
Live and die on this day..."

Czyli jakby wynikało z powyższego wiersza, walczył aby umrzeć. :) Najprostsza interpretacja jaka mi przychodzi do głowy. Jednak nadal jakoś nie łączy mi się to z zamiarami głównego bohatera, który co (właściwie) po chwilę zmienia zdanie.
Na początku chce się zabić (nie wiadomo co go od tego odwiodło - może wspomnienie żony, którą ciągle wspominał, a która mówiła: "nie bój się". Jestem tylko ciekaw, czy to nie odnosiło się do tego, że po jej śmierci będzie bardzo samotny i to tej samotności nie ma się bać).
Potem zmienia zdanie i za wszelką cenę chce przeżyć i pomóc przeżyć innym ocalałym współtowarzyszom niedoli. Po drodze jednak zostawia Diaz'a, którego mogli przecież nieść we dwójkę (jak już tak daleko zaszli, a co troje ludzi to nie dwoje - większa szansa na skuteczną obronę).
Po śmierci ostatniego członka grupy i po tym jak główny bohater trafia (przez przypadek :) do leża wilków buntuje się przeciwko komuś tam wyżej. Ma dwie opcje: dać się zagryźć przez samca alfa bez podjęcia obrony, lub dać się zagryźć przez samca alfa tylko z kilkusekundowym opóźnieniem (jako, że nie wierzę, żeby wyszedł zwycięsko z takiej potyczki. Wilk to nie piesek.)
Niech mi to ktoś wytłumaczy: w końcu chce umrzeć, czy chce żyć? A może po prostu chce umrzeć, ale imaginując sobie, że swoją brawurową akcją pod koniec filmu będzie to śmierć "lepsza" w pewnym sensie? Bardziej czystsza?

aquarius6

Raczej tego nie przeżył... Nawet jeśli wygrałby z tym Alfa to i tak sam tam nie był...

FriDz

A wiesz co się stanie jak zabijesz króla wilków? wtedy Ty jesteś ich królem