Przetrwanie

The Grey
2011
6,4 65 tys. ocen
6,4 10 1 65303
5,9 18 krytyków
Przetrwanie
powrót do forum filmu Przetrwanie

3/10.Nawet Neeson nie ratuje tego filmu,bo nie było czego ratować.Początek zapowiada się nieźle,ale szybko okazuje się,że problemem ocalałych nie jest to,że nie wiedzą,gdzie są i dotrzeć do cywilizacji,ale wilki,które zabijają ich jednego po drugim od tak sobie.Wilki się tak nie zachowują,nie atakują ludzi,gdy nie są zagrożone,a w tym przypadku nie były.Gdyby taka sytuacja się jednak zdarzyła zaatakowałyby całą watahą i zagryzłyby wszystkich na raz a nie zabijały pojedynczo,jak psychopatyczny morderca.Zachowania bohaterów idiotyczne.Jeśli znaleźli pościnane piłą drzewa to znaczyło,że są blisko cywilizacji i ludzie musieli jakimś łatwym sposobem tam dotrzeć,a oni tymczasem robią prowizoryczną linę i próbują przejść nad przepaścią.Tym sposobem raczej nie przetransportowali ściętych drzew.Najbardziej rozwalił mnie łowca wilków grany przez Neesona,który prowadzi całą grupę do lasu twierdząc,że tam się schowają przed wilkami.Hahahaha.Typ zajmuje się zawodowo zabijaniem wilków i nie wie,że wilki mieszkają w lesie?Przecież to było oczywiste,że im bardziej zbliżą się do lasu,tym większe będzie zagrożenie.Było sporo "smaczków" w tym filmie.Zginęło ponad 100 osób w katastrofie,następnie wilki zagryzają dwóch ocalałych a pozostali chwilę później robią sobie ognisko i pełno przy tym śmiechów-chichów.Wilk podchodzi do ogniska,atakuje jednego z nich,wilka przegonili i dalej smiechy-chichy,jak gdyby nigdy nic się nie stało i stać by się już nie mogło...nie chce mi się już nawet dalej rozpisywać.

arson665

w pełni się zgadzam. Najbardziej mnie rozśmieszyło że będąc w samolocie w schronieniu postanowili udać się do lasu bo 'pod drzewami będą bezpieczni'. Byli pod drzewami i wilk podszedł do samego ognicha a potem postanowili jak gdyby nigdy nic iść dalej... Poziom głupoty przekroczył stan krytyczny i zaprzestałem oglądanie

arson665

A mi się chce śmiać z waszych komentarzy. Znawcy zachowań wilków na Alasce się znaleźli :| Akurat kiedy stado wilków poluje na zwierzynę zagryzana jest zazwyczaj jedna, góra dwie sarny- a nie całe stado od razu. Widzieliście kiedyś żeby polujące lwy w Afryce od razu zagryzły całe stado antylop? Albo wilki zagryzające całe stado saren i jeleni? Dlatego nie dziwi fakt, że wilki po kolei zabijały członków tej katastrofy lotniczej. Tak właśnie polują... Ale mniejsza z tym. Chodzi o to, ze ten film ma trochę głębsze przesłanie- z jednej strony jest bardzo prosty i surowy, z drugiej porusza odwieczny temat walki o życie, przetrwania, oraz jaki jest sens tego wszystkiego, i dokąd to prowadzi- czy istnieje coś po smierci- np. fragment z cytatem wiersza ojca. Jeżeli wynieśliście z tego filmu, tylko uwagi w stylu: "a dlaczego oni zrobili tak, przecież mogli zrobić inaczej, a dlaczego poszli w tę stronę, mogli przeciez iść w tamtą"- to naprawdę kiepsko, kiepsko...

ocenił(a) film na 8
Brzozka1

Zgadzam sie. Osobom, dla ktorych ten film "to jest giot" proponuje albo nie ogladac takich, gdyz sa one zwyczajnie zbyt trudne w odbiorze, albo sprobowac wlaczyc tryb "film ambitny bez seksu, strzelaniny i wulgaryzmow" jesli taki istnieje. Jesli ktos nic z niego nie wyniosl, to znaczy, ze go nie zrozumial. Jak dla mnie bardzo dobra produkcja.

ocenił(a) film na 1
vas2

Ten film to nieporozumienie. Najsmieszniejszy cyctat to uwaga "wilki są mściwe" hahahaha.

Brzozka1

Skoro w filmach przyrodniczych pokazują "zagryzanie jednej, góra dwóch saren" - dla zdobycia jadła, to nie wiem, gdzie w tym widzisz podobieństwo do akcji tego filmu, która bardziej przypomina zabawę psychopaty z grupką ludzi. Ale, że takich thrillerów było już od pyty, to autorzy postanowili zastąpić psychola stadem wilków-mutantów. :)

Brzozka1

Powiedział ten który ocenił Bitwe pod Wiedniem na 7/10...zaraz powiesz ze tam też dojrzałeś się "przesłania".......

Brzozka1

Głupota totalna. Zachowanie ludzi bez sensu, wiedzą, że polują na nich wilki i nie organizują sobie czegoś, czym mogli by się bronić tylko z gołymi rękami idą do lasu mimo, że na około jest mnóstwo żelastwa (nie mówcie, że na mrozie -10 przyklei im się do skóry bo mieli tyle materiału, że mogli sobie bez problemu owinąć ręce, niektórzy zresztą mieli rękawiczki). Łowca wyrzuca broń, która jest sprawna, tylko ma odłamaną kolbę którą można naprawić (nawet skleić taśmą, której mają pod dostatkiem). Ten film ma przesłanie, ale to co się w nim dzieje to skandal. W lesie zamiast zrobić sobie włócznie to kombinują z nabojami przyklejonymi do końca kija, które nic nie dają, a włóczniami bez problemu zadźgali by tego wilka, który się nie bał ognia(nie znam dzikiego zwierzęcia, które by się nie bało ognia, a twórca tego filmu pewnie nie raz widział wilki pracujące w straży pożarnej). Później wyruszają w dalszą drogę i oczywiście nadal nie mają żadnej broni, proszą się o śmierć. Dno, tylko gra Neesona ratuje trochę ten film dlatego 3.

arson665

dokladnie. Jak dla mnie slaby film. zasypialam na nim. Myslalam ze chociaz koncowka bedzie dobra.

ocenił(a) film na 8
rubia1988

Akurat koncowka byla rewelacyjna. A jak nie chcesz zasypiac to proponuje Teksanska masakre pila mechaniczna 6. Ale to nie jest juz niestety kino ambitne tylko dla dziewiedziolatkow.

vas2

nie ogladam filmow typu teksanska masakra pila mechaniczna.;) Tobie sie podobal mnie nie. Koncowka takze do bani;) Tyle w temacie;)

ocenił(a) film na 1
vas2

Teksanska masakra to klasyka. Świetny horror. A ten filmik o zmutowanych psycho wilkach to gniot. Juz lepiej obejrz sobie Sharkando hahaha.

ocenił(a) film na 6
arson665

dobra idz spac. i nie placz tu

ocenił(a) film na 1
arson665

Zgadzam sie. Film z dupy.

ocenił(a) film na 4
arson665

Też tak uważam

ocenił(a) film na 7
arson665

Mnie akurat film się bardzo podobał jako historia, którą opisywał.
Natomiast przyznaję, że sporo detali zahaczało o nonsens lub nawet głupotę!

Nikt tu nie wpisał największej bzdury:
mianowicie bohater w samolocie w czasie spadania przypina się na płasko do foteli dwoma pasami [!]
a już po ocknięciu i rozbiciu leży sam w śniegu a w promieniu ok. 100m zero fotela
czy czegokolwiek związanego z pasami bezpieczeństwa.
Dodam tylko, że inny pasażer z samolotu został rozcięty na pół a był zapięty tylko JEDNYM pasem?!
Więc o co tu chodzi?

Kolega już wpisał ścięte drzewa i 30 metrowe zbocze [?] może drzewa helikopterem ścinali, ale bardziej fascynujące są latające wilki!
Gdy stali na przepaścią nikt z nich nawet pół wilka nie widział, czyli wilki ich też nie widziały i nie było ich w pobliżu.
Lecz chwilę później gdy byli już na drzewie po drugiej stronie i jeden pacjent spadł,
a byli już po drugiej stronie zbocza, ergo już w wąwozie,
to spod ziemi wyskoczyły trzy bestie i go pożarły żywcem w całości, jakby od wielu godzin tylko na niego tam czekały!

Najgorsza scena to jednak ognisko!
Wyjące wilki odpowiadające na ich śmiechy, to no comment.
I gdy piekli wilka obdartego ze skóry, jeden z tych mądrali obcina mu łeb a drugi protestuje oburzony mówiąc:
" Oj (coś tam)! Co robisz? Łamiesz mu kości! "
Kur** ludzie, przecież on jest obdarty ze skóry, nadziany na patyk wisi nad ogniem i jest usmażony!!!
To co?
Ma go łeb boleć od obcinania głowy???