Przez całą noc

All Night Long
1962
6,3 164  oceny
6,3 10 1 164
Przez całą noc
powrót do forum filmu Przez całą noc

Będę pierwszy!

ocenił(a) film na 4

Dużo dobrego jazzu z lat sześćdziesiątych, między muzyką intryga oparta na Otellu. Taka ciekawostka dla miłośników jazzu.

ocenił(a) film na 8
krdor

Pierwszy, ale mało zadowolony z filmu. A film wg mnie świetny, nie mógłam się oderwać i ta intryga t a k poprowadzona, że przysłowiowo: nóż się w kieszeni otwiera...

ocenił(a) film na 8
Ewiatko

Powiedziałbym, że nawet lepiej niż u Szekspira: nigdy tak naprawdę nie kupowałem spiętrzenia intryg, które prowadzą do równie mało wiarygodnej transformacji Otella. Tutaj jedno i drugie wypada bardziej wiarygodnie.

ocenił(a) film na 4
wsjohlac

Jeśli miałbym ten film ocenić na "8 gwiazdek" to ile powinien dostać taki, powiedzmy, Whiplash?
Niby jest tam, muzyka dżezowa, ale podawana tak chaotycznie, że... nie wybrzmiewa! W ogóle ten film, paradoksalnie, ma problem z rytmem i to nie jedyny zarzut. Intryga, niby, z Szekspira, ale ciosana siekierą. Aktualny prezes TVP bywa bardziej subtelny w naginaniu faktów.
Zgoda, jest tam kilka ujęć do zapamiętania: w otwierającej film, scenie, kiedy Mingus trąca struny swego instrumentu jednocześnie paląc fajkę a za nim ściana i cień Jego postaci czy grający na perkusjonaliach latynowski muzyk dający popis szybkości. I już.
Tvp Kultura pokazała film w cyklu Żelazna Klasyka, co zaskakuje, bo rzeczywiście, jak chce autor tematu to jednak bardziej ciekawostka, w której można zobaczyć Legendy Muzyki. Tylko dla Nich, warto te kilkadziesiąt minut przed ekranem. Ale było już gorzej, bo do cyklu trafił też "Generał della Rovere", który z włoskim neorealizmem tyle ma ledwie tyle wspólnego o ile twórcą był R. Rossellini, namaszczony na ojca owego nurtu.
4/10

ocenił(a) film na 6
esforty

"...taki, powiedzmy, Whiplash?" Tu poskarżę się na brak precyzji - mamy w bazie 6 filmów zatytułowanych 'Whiplash" :)

ocenił(a) film na 4
AbuKamil

Myślałem o tym z 2014 roku w reżyserii Damiena Chazelle. Akurat z rytmem filmowym , mnie, kojarzy się silnie.

ocenił(a) film na 6
esforty

Tak też sądziłem, co nie oznacza, iż nie rzucił mi się w oczy brak precyzji :)

ocenił(a) film na 8
krdor

Ciekawa gama intryg w środowisku muzyków, oryginalna muzyka jazzowa to temat tego filmu. Jak na film z lat 60-tych na pewno wart obejrzenia.