Przypadek Harolda Cricka

Stranger Than Fiction
2006
7,2 32 tys. ocen
7,2 10 1 31746
6,8 17 krytyków
Przypadek Harolda Cricka
powrót do forum filmu Przypadek Harolda Cricka

W gatunku pisze fantasy, komedia. Dla mnie nie było nic w tym filmie Komediowego, Fantasy owszem było. Bardziej kwalifikuje się ten film do gatunku Fantasy, Dramat

ocenił(a) film na 9
szymas93

Dramat też. Ale komedia jak najbardziej. Pełno subtelnego humoru, który wywołuje uśmiech ale nie powoduje śmiechu na cały głos.

empol

Również mi się pojawił uśmiech na twarzy w niektórych momentach ale nie śmiech na cały głos

ocenił(a) film na 8
szymas93

Przyniosłem mąkę.
Ładnie dziś wyglądasz. Okropnie wygląda.

Proszę, ten film był mega zabawny, pełen absurdów, które mnie osobiście bawią. I kocham taki humor.

kaczy_dziup

Kilka żartów było ale nie na taką miarę że w gatunku zapisali Komedia zamiast Dramat.

ocenił(a) film na 8
szymas93

To dopisz dramat. Tylko źródło jakieś znajdź.

kaczy_dziup

a co może ten film nie jest dramatem? Czyjaś "choroba" jest czymś tak komediowym że śmiejesz się aż do łez? Nazwałem to chorobą ponieważ Harold się z tym męczył i z tym walczył jak Schizofrenik. Oglądałeś film "Radio"? Jak nie to sobie obejrzyj uśmiejesz się przy tym filmie ponieważ film jest o opóźnionym w rozwoju mężczyźnie.

ocenił(a) film na 8
Alaric_Saltzman

Hm... w sumie nie obejrzałam tego filmu od początku. Gdy zaczęłam akcja już się nieco rozwinęła i dla mnie wszystkie sytuacje były zabawne. Do tego zaskakująca akcja, świetny scenariusz. Co prawda, oglądając po niedługim czasie zaczęłam się domyślać, że koleś jest bohaterem tej książki, więc żadna choroba mi się w ogóle nie nasunęła. Ani trochę. Ale podejrzewam, że gdybym obejrzała całość pewnie mogłabym odczuć takie wrażenie. Nie wiem czy by mnie to bawiło. Być może. Film na pewno jeszcze kiedyś obejrzę, bo bardzo mi się podobał( ten większy jego fragment, który widziałam) i wtedy zobaczę. Mój błąd oceniać film, nie obejrzawszy, go w całości.

A tego Radio nie widziałam.

kaczy_dziup

Ty kaczy_dziup (błędy ortograficze w nicku) jak ty powiesz do mamy "Przyniosłem mąkę" to znaczy że całe twoje życie jest KOMEDIOWO zabawne?

ocenił(a) film na 8
Alaric_Saltzman

nick z nurtu Włatcy Móch, wymyślony pod wpływem inspiracji kaczorem Donaldem i panem Kaczyńskim( jednym albo drugim). Dokładnie nie pamiętam, bo zakładałam konto jakieś 5 lat temu.

Mnie to bawi. Ale jak widać, każdy ma inne poczucie humoru.

kaczy_dziup

Nick z Włatcy Móch i to wszystko wyjaśnia twoje poczucie humoru. Zakładałeś konto 5 lat temu to miałeś jakieś 7-8lat dobrze mówię?

ocenił(a) film na 8
Alaric_Saltzman

Zakładałaś.

Nie. Źle mówisz. Ciekawe, że oceniasz ludzi po nicku, i jeszcze lepiej przypisujesz im błędny wiek, oraz złą płeć.
Lat mam 19, jeśli to coś zmienia.

Twojego poczucia humoru niestety nie mogę poznać, bo masz zablokowane oceny filmów. Chyba, że mi powiesz, ale ... cóż. To indywidualna sprawa. Nie oceniamy poczucia humoru, ale filmy.

Mogę ci na szybko ocenić władców much jeśli chcesz, bo pewnie myślisz, że jestem ich fanką. Nie, nie jestem, ale było tam kilka może naście zabawnych scen. Ogólnie serial średni i szybko się wypalił. Włatców Móch, jak zapewne już odkryłeś oglądałam w szalonych czasach gimnazjum kiedy akurat serial był całkiem popularny. Również moje poczucie humoru było nieco inne. Teraz bym już pewnie tak chętnie po niego nie sięgnęła.

ocenił(a) film na 8
kaczy_dziup

A mnie ciekawi jakie poczucie humoru może mieć ktoś o nicku Alaric_Saltzman, bo o guście filmowym sam nick już dużo mówi. Chyba, że ma on wydźwięk ironiczny (choć nie sądzę ;).

ocenił(a) film na 9
aleksa4

a co powiecie o moim nicku ? ;-)
uważam film za ciekawy, dobra obsada, gra aktorska, niskobudżetowy (+)
jednym się spodoba, a innym nie, takie są gusta filmowe :-)

ocenił(a) film na 8
niebo_maniak

38 mln $ to faktycznie niski budżet :)

ocenił(a) film na 9
kaczy_dziup

grosze...

ocenił(a) film na 6
szymas93

Zgadzam się. Zaszufladkowanie tego filmu jako komedia to duża nadinterpretacja.
Czy jeśli w filmie sensacyjnym ktoś zaśmieje się bo bandzior został zabity w zabawny sposób to od razu kwalifikujemy produkcję do komedii?

"Przypadek" to dramat fantasy (ewentualnie obyczaj).

ocenił(a) film na 8
_MAX_

Dodający gatunki nie sugerują się własnymi odczuciami, tylko wiarygodnymi źródłami. Imdb uchodzi ponoć za źródło wiarygodne. W tym przypadku imdb określa ten film jako komedię, dramat i fantasy. Nie wiem czemu ktoś dramatu nie dodał dodając pozostałe dwa gatunki. Nie wiem też, czemu ja w tej chwili nie mogę tego dodać. Kiedyś było można. Ale chyba znowu moderatorzy coś zmieniają na portalu i jakieś funkcje nie działają. Najwyraźniej właśnie to nie działa.

ocenił(a) film na 7
szymas93

Dla Ciebie nie było a dla mnie i owszem.
Gatunek: Komedia żenująca

ocenił(a) film na 9
mc_aural

chyba najodpowiedniej byłoby zakwalifikować ten film do komedio-dramatu. :P

ocenił(a) film na 7
szymas93

Moim zdaniem był zabawny. Taki komediodramat fantasy :)

szymas93

Przecież ten film jest komedio dramatem, tylko ktoś mało zorientowany przypisał go na Filmweb do gatunku komedia. Pamiętajmy, że stronę ta tworzą tacy sami ludzie jakimi my jesteśmy. Co do filmu...był moim zdaniem naprawdę dobry. Trochę humoru, trochę dramatu, świetne zakończenie...7/10 :D