Przypadek Harolda Cricka

Stranger Than Fiction
2006
7,2 32 tys. ocen
7,2 10 1 31746
6,8 17 krytyków
Przypadek Harolda Cricka
powrót do forum filmu Przypadek Harolda Cricka

Film mógłby być naprawdę świetny, pomysł był ciekawy i nietypowy, niestety wyszło inaczej.
Najbardziej nie pasował mi do niego aktor grający głównego bohatera. Przyznaję, że Willa Ferrella po prostu nie cierpię, moim zdaniem jest obleśny i w ogóle nie zabawny. A już pomijając moją niechęć do niego, w tym filmie zagrał naprawdę źle, Harold w jego wykonaniu jest jak jakiś przygłup bez emocji. Reszta aktorów grała średnio (zwłaszcza Maggie Gylenhaal jest jakaś sztuczna), oczywiście z wyłączeniem Emmy Thompson, która jak zwykle jest genialna i stanowi chyba jedyny mocny punkt tego filmu.
W filmie było też sporo nudnych dłużyzn i parę dziur w fabule, których już nie chce mi się wymieniać. Ogólnie jestem zawiedziona, mogło być o wiele lepiej.

ocenił(a) film na 9
piyoko

To jedna z najlepszych ról Willa Ferrella, jakie zagrał. Film mi się bardzo podobał, miałem to szczęście, że byłem na pokazie przed premierowym Filmwebu :)

Polecam, ostatnio na Alle Kino się pojawia. Pzdr

ocenił(a) film na 7
staszpio

Zgadzam się w zupełności.

piyoko

"Harold w jego wykonaniu jest jak jakiś przygłup bez emocji" kiedy filmowy Harold miał właśnie problem z wyrażaniem emocji. Był monotonnym ultranudnym księgowym, którego życie nie należało do najciekawszych. Moim zdaniem Ferrel dobrze to oddał.

dawo160496

Ale nie był przygłupem, a na mnie właśnie takie wrażenie sprawiał. Ale może po prostu jestem uprzedzona co do niego.

ocenił(a) film na 8
piyoko

To chyba faktycznie uprzedzenie. Nie jestem jego fanem, ale również podzielam zdanie poprzedników - bardzo dobrze odnalazł się w tej roli. Mnie przekonał.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
artur_r0

Też nie lubię tego aktora, le tu dał radę. A co do samego filmu ma świetny hipnotyzujący klimat...wciąga.

ocenił(a) film na 9
piyoko

Chyba uprzedzenie jest widoczne jak na dłoni.
Co to znaczy"zmarnowany potencjał"?
Jakiś pomysł jak powinien wyglądać ten film?

ocenił(a) film na 9
piyoko

Nie wiem czy zauważyłaś, w trakcie filmu mignął Dustin Hoffman jeśli jego grę uważasz za słabą radzę obejrzeć ten film jeszcze raz przodem do ekranu :P

AsiR

Hoffman to dobry aktor, ale akurat w tym filmie mocno ograniczał go scenariusz i nie za bardzo miał możliwość się wykazać.

ocenił(a) film na 9
piyoko

Fakt scenariusz mocno go ograniczał ale z drugiej strony świetnie zagrał zmęczonego życiem profesora literatury bez specjalnych perspektyw. Te sceny na basenie. I ostatnia gdy spotyka Karen jak patrzyłem na ich oczy to widziałem, że ten film jest za krótki by oddać głębie między nimi.

ocenił(a) film na 8
AsiR

A moim zdaniem film akurat oddał to co powinien - nie przekazano tego łapotologicznie, ale właśnie to ostatnie spojrzenie przy drzwiach pozwoliło dopowiedzieć sobie, że coś z tej znajomości będzie :)
Film uważam za bardzo dobry i poruszający. Fajnie pokazano co jest w życiu ważne i jak łatwo popadamy w rutynę, otępienie i depresję (bardziej lub mniej świadomie eliminując z życia to, co dobre).
Zagrany również bardzo dobrze - wszyscy mnie przekonali i wzbudzili emocje.

piyoko

zgadzam się! Pomysł świetny, a realizacja- troszkę gorzej.

ocenił(a) film na 9
piyoko

To jest tylko film - półtora godziny. Jeśli postawicie formę nad treścią, rzeczywiście gra aktorska może być niedopracowana. Dla mnie bardziej liczy się treść (na formę też zwracam uwagę) i dlatego wysoko oceniłem tę produkcję. Życie to nie jest bajka i najważniejszym jest korzystać z niego, mieć cele i marzenia a co najważniejsze - realizować je.
PS Krytykę warto zacząć od siebie.

o2tlenik

Chyba nie do końca rozumiem co miałeś na myśli dodając PS, przecież od tego chyba są tu komentarze żeby wyrażać swoją opinię o filmie, prawda?

użytkownik usunięty
piyoko

Zgadzam się, że pomysł na film był dobry, ale ostatecznie jego wykonanie pozostawia wiele do życzenia.