PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7292}

Purpurowe rzeki

Les rivières pourpres
2000
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 35715
5,8 4 krytyków
Purpurowe rzeki
powrót do forum filmu Purpurowe rzeki

Zaraz po przeczytaniu ksiażki postanowiłam obejrzeć film i liczyłam, że będzie lepszy. Nie łudziłam sie, ze bedzie idealnym odzwierciedleniem książki, ale film ma wspólne z książką tylko tytuł i ogólne fakty. Pierwsze co mi sie rzuciło oczy to zmiana imienia jednego z głównych bohaterów. Ale to sobie wytłumaczyłam tym, ze nie mogli znaleźć kogoś pasującego do opisu w ksiażce i woleli zmienić całą osobę (czyli personalia też). Ale to co potem było... im dłuzej oglądałam tym bardziej byłam zawiedziona. Nie będę podawać dokładnie co, bo: 1. streściłabym wiekszość filmu, 2. łatwiej wymienić co pozostało w zgodzie z książką. Pominięto sporo dosyć ważnych wątków, pominieto prawie całkowicie dochodzenia obu policjantów. Co do zakończenia... CO TO W OGÓLE MIAŁO BYĆ!?

Film jest ok, jak sie nie ma porównania
4/10

michelle711

Brakowało Karima Abdouffa prawda? :):) Szkoda że zastąpili inną postacią. Myślę że mogliby wziąć jakiegokolwiek aktora o egzotycznej urodzie i nawet bez dredów, ale żeby ta postać była :)
Przyznam że nie obejrzałam jeszcze filmu (planuję jutro) ale wiem że nakręcili drugą część Purpurowych rzek więc niestety końcówka filmu na pewno nie będzie zgodna z książką.
Niestety.... zwykle ekranizacje nas rozczarowują ale na szczęście mamy książki ;)

ocenił(a) film na 4
poison80

Bo ja wiem. Ja zazwyczaj jak ogladam film po przeczytaniu ksiażki, to skupiam sie właśnie na filmie, a o książce staram sie nie myśleć (jak czytam książkę po obejrzeniu filmu to też tak robię). Ale jak film jest ZUPEŁNIE inny niż ksiażka (jak np. HP6 czy własnie Purpurowe rzeki) to nie potrafię nie myśleć o różnicach. Poza tym czasami ekranizacje są fajne, np. HP 1-3 strasznie mi sie podobały, potem już troche gorzej było (o ile dobrze pamietam to zmienił sie producent, muzyk i pewnie jeszcze coś).