Co ci aktywiści chcieli zrobić w tych katakumbach? Poprzytulać rekiny? Jak niby miało je to uratować?
Słuszna uwaga! Ja też nie rozumiem ekoaktywistów - tych z realnego świata, nie tylko z filmu...
Wiesz, ja też jestem zawsze za tym, żeby zwierząt nie zabijać. Ale to im trzeba zapodać coś dobrego na spanko, odłowić i wypuścić gdzie indziej, a nie podawać im się na obiad.
Udany? Gdzie? JAK? Tsunami wywołane w rzece wybuchem ładunków z II wojny jest udane??? XD
ja z filmu, stwierdziłem, że wybuch wysadził jakieś tamy, zapory itp i stąd ta fala a nie z samego wybuchu.
Lepiej mi wyjasnij po kiego uja glowna bohaterka widzac na kamerkach jak rekiny atakuja jej kolegow wskakuje do wody bez aparatu tlenowego jak jakis ku.wa RAMBO W SPODNICY? Jakim cudem ona tak dlugo by wytrzymala pod woda a pamietajamy zrobila zaledwie 2 wdechy na powierzchni po czym potem byla ciagnieta na samo dno uszkadzajac sobie bebenki od potwornych zmian cisnienia? Ona pod woda byla z 8 minut co by moglo byc smiertelne tym bardziej ze przy duzym stresie pod woda szybciej tlen ucieka z pluc... Smutne jest to ze scenarzysta tak debilne pomysly mial na samym poczatku filmu robiac z widzow debili. Przeciez mozna bylo poprowadzic fabule z sensem bez kuriozalnych sytuacji ale do tego by musial byc scenarzysta logicznie myslacy a nie taki co dostal suchym ryjem kupe siana od NETFLIXA i szybko szybko myk myk ma byc zrobiony film. Od lat zauwazylem ze mnostwo filmow jest robionych na NETFLIXA wlasnie na zasadzie szybko szybko terminy nagla trzeba do tego i tego czasu miec gotowy film. Co nagle to po diable i potem mamy tego efekty ogladajac...
Aktywistka z niebieskimi włosami miała nadzieję na wyprowadzenie Litlith przez kanały i rzekę do morza/oceanu. Temu miał/a służyć sonar/sonda w kształcie kuli wydająca dźwięki, za którymi miał podążyć rekin. Ale do czego było potrzebne zgromadzenie innych ludzi, to już nie umiem wytłumaczyć.
Ja też do końca tego nie rozumiem. Bardziej chodziło pewnie o to, żeby miała widownię i filmiki w sieci, bo wszyscy nagrywali. No i może takie psychiczne wsparcie. W
Tymczasem holokaust rekinów trwa w najlepsze.
Wybijamy je w ilości 180 mln. ton rocznie! (na suplementy diety, paluszki rybne, kremy do twarzy). Ok. 100 mln. jest zabijane dla samych płetw. Rybacy odcinają żywemu rekinowi płetwę, a potem tak okaleczonego wrzucają do wody jako odpad. Zwierzę umiera w potwornych cierpieniach a mnóstwo mięsa marnuje się bez sensu.
Ludzie masowo spożywają olej z wątroby rekina pod postacią suplementów diety, podczas gdy cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 jest po prostu olej lniany.
Rekiny dbają o równowagę w przyrodzie, np. zjadając płaszczki, które żywią się przegrzebkami. Gdy zostały wybite, przegrzebki straciły ochronę i wyginęły pożarte przez płaszczki.
Rekiny (papugoryby) żywią się algami, wybite - przestały, algi zjadają rafy, a my w skutek tego mamy coraz większe fale powodziowe, tsunami etc.
Na świecie było 500 gatunków rekinów, a pod ochroną jest...5.
Ich populacja spadła o 90%, a 17 gatunków jest na wyginięciu.
- z danych Shark Angels przedstawionych ONZ ds. wyżywienia i rolnictwa
(WO 12.10.2019 r.)
Oglądała*ś Seaspiracy może? Jął nie to polecam. Ogólnie bardzo cenny komentarz, aż dziwne ze cie nikt nie zaatakował jeszcze.