6,6 78 tys. ocen
6,6 10 1 77592
5,7 15 krytyków
Riddick
powrót do forum filmu Riddick

stanowi zbiór zadziwiających idiotyzmow. Nie czepiam się konstrukcji świata, czy zalożen fabuły. Przełknę to, że Riddick może jeść swobodnie białka o zupełnie obcym DNA oraz że na palnecie są tylko 3 formy życia. Nie, nie bakterie ani mchy. Tylko wypisz wymaluj psy (szczekają), skorpiony i nazwijmy to wije. Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo powstania tak wysokich form życia bez żadnych stadiów niższych? Bardziej denerwuje mnie jednak głupota poszczególnych postaci. Zacząwszy od obsesji Riddicka, ktora wpakowała go w kłopoty, poprzez idiotyczną sytuację z modułami po najdrobniejsze wybory i zachowania. Co chwila uruchamia mi się lampka z napisem: „Przecież nie mogą być tak głupi!”. Nie chcę spoilerować, ale dlaczego osoby z wyszkoleniem bojowym najpierw zamykają szafkę z „modułami zasilającymi” by po małej zmyłce zostawić ją jak gdyby nigdy nic otwartą a potem być zaskoczonymi, że Riddick je zabrał? Nawet nie zamknęli na kluczyk! Mimo że bez nich nie mogą wylecieć! Ale podobnych głupot jest mnóstwo, pędzą stadami po tej pustynnej, sztucznej i teatralnej planecie. Szkoda. Mimo pewnych „dziwactw” 2 części, byłem zachwycony jej oryginalnością i epickością. 3 część mocno mnie zawiodła. Wygląda na tanią produkcję telewizyjną. Nawet postacie (latające po galaktyce) posługują się karabinami z magazynkiem od AK i celownikiem kolimatorowym. By było taniej. Słowo „tanio” świetnie określa ten narcystyczny film.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa