7,3 27 tys. ocen
7,3 10 1 26575
6,7 11 krytyków
Rob Roy
powrót do forum filmu Rob Roy

Idioci

ocenił(a) film na 5

Ten film to jedna wielka dęta legenda.Nazywanie tej tandety filmem historycznym śmieszy mnie, historyka amatora. Taka sama fałszywa propaganda jak Bravehearth. Wystarczy trochę poczytać a nie podniecać się głupotami. Szkoci to żaden waleczny, szlachetny naród.W średniowieczu byli bandą dzikich owczarzy. Angole się z nimi tyle szarpali bo Szkocja to nie jest dobre terytorium do walki. Praktycznie prawie każdy szkot czuje się teraz angolem. Polacy mają najpiękniejszą historię na świecie. Walczyliśmy z Prusami, Turkami, Austriakami, Szwedami, Mołdawianami, Kozakami a mimo to Nasz kraj tak długo przetrwał mimo przeciwności losu. Mamy swoją tożsamość i dumę! :)

maximus01

jeszcze pogrom w jedwabnem należy do bardzo bohaterskim czynów naszego narodu:)...pozdrawiam cieplutko słuchacza wiadomego radia z torunia i wyborcy jedynej słusznej partii, której nazwy nie musze wymieniać, ale jej lider znany jest z patriotycznych czynów, gry aktorskiej i ogromnej głębokiej wiary, połączonej z miłością do bliźniego:)

ocenił(a) film na 5
maximus01

Polacy nie przepili swojego kraju. W 17 wieku średnia szlachta, która wcześniej stanowiła filar państwa i opokę szlacheckiej demokracji zaczęła upadać z powodów gospodarczych. Stery w państwie przejęła magnateria, która stanowiła zdecydowaną mniejszość, za to miała olbrzymi skarb, ziemię oraz niebywałą potęgę militarną. Król i uboga szlachta nie mieli nic do powiedzenia. To magnateria sprzedała Polskę czyli 1 procent społeczeństwa. Szlachta, którą tak oskarżasz stanowiła 10 proc.
Ruskie to nas dymali dzięki Hitlerowi a potem aliantom.
Jeżeli wspominasz pogrom Jedwabnem to chyba jesteś naprawdę żałosny. Głupia hołota wymordowała Żydów a Ty podciągasz to pod cały naród biedny człowieczku. Już mi Ciebie szkoda.
Polacy podczas II wojny światowej uratowali o wiele więcej Żydów niż np. Francuzi. W Polsce za uratowanie Żyda groziła kula w łeb a w pięknej Galii 2 tygodnie pierdla. Łyso prowokatorze? Wiesz co? Żeby prowokować to trzeba mieć chociaż trochę wiedzy a Ty zamiast mózgownicy masz kupę g....wna.
Skąd wiesz, że słucham Rydzyka? Jesteś agentem i mnie podłuchujesz? Żałosny muppet z Ciebie :)

Lisowczyk

i kto tutaj jest chamem? tak wiem, jesteśmy niepowtarzalnym narodem, narodem wybranym, tylko oszukanym przez historię i spiskowe teorie dziejów, piszesz o hołocie, właśnie naród składa się w wiekszości z hołoty a nie z elit, popatrz jakie teraz mamy elity, zakończyłem dyskusję, nie chce mi się gadać z nietolerancyjną jednostką młodzieży wszechpolskiej albo innego nacjonalistycznego tworu, zapewne w sypialni wisi Romek Dmowski w złotej ramie, zresztą to forum filmowe nie polityczne, ja kończę

ocenił(a) film na 5
maximus01

Elity to mamy takie w dużej mierze przez wymordowanie śmietanki intelektualnej podczas II wojny przez zaborców.
Dla Ciebie to ś.p Roman Dmowski. Współzałożyciel pięknego państwa zwanego II RP do której gówniana postkmuna zwana III RP się nie umywa w żadnym calu.

ocenił(a) film na 5
maximus01

Byłbym zapomniał, bo pewnie i tego również nie wiesz więc Ci napiszę: Mord w Jedwabnem był z inspiracji niemieckiej.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

a katastrofe Tupolewa spowodowali ruscy , zieeew , troll z ciebie równie marny jak historyk

ocenił(a) film na 5
bdk1985

Rusy ponoszą wyłączną odpowiedzialność i są na to dowody w postaci taśm Bogdana Klicha.
Jeżeli masz się popisywać głupotą to lepiej zamilcz i wracaj do klocków.

ocenił(a) film na 5
bdk1985

Poprawka: Edmunda Klicha.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

:D wyłączną , w końcu to oni wyprodukowali Tupoleva i sztuczną mgłę , jeżeli Ty nadal chcesz popisywać się swoją chorobą psychiczna to lepiej wskocz na nowo w kaftanik i popros mamusie zeby zawiazala z tylu

ocenił(a) film na 5
bdk1985

Tupoleva naprawiała firma związana z Putinem na Samarze. Już przed wylotem tuszowano pewne nieprawidłowości z nim związane. A za firma z Samary optował marszałek Komorowski, rozdając jej ulotki w sejmie.
Poza odzywkami obraźliwymi (notabene słabymi co świadczy o Twoim intelekcie) nic sobą nie reprezentujesz. A pewnie o samych chorobach psychicznych nic nie wiesz.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Ponoć Tupoleva naprawiał Putin z Tuskiem i Komorowskim , tzn. Komorowski im tylko klucze podawał. Kolego jestes trolkiem ale słabym , a jak to trolek obrażasz wszystkich dookoła i sam twierdzisz że Ciebie obrażają. Chyba już wiem czemu jesteś średnio towarzyski , ale to można nazwać troche inaczej w twoim przypadku np. "nie lubiany" . O chorobach psychicznych troszke wiem choc daleko mi do specjalisty , ale jakieś urojenia prześladowcze u Ciebie zauważam. PS. nieznajomość historii innych narodów nie uprawnia Cie do oceniania historii Polski jako najpiękniejszej historii , zresztą nie wiem jak można to oceniać i porównywać.

ocenił(a) film na 5
bdk1985

Historię innych narodów znam bo jestem historykiem z zamiłowania.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Mam takie jedno pytanie jeśli moje wg. Ciebie słabe odzywki świadczą o moim intelekcie to o czym świadczą poniższe odzywki:
-"Idź paść kozy z matką :)"
-"Idź oglądać Modę na sukces ignorantko. Byliśmy pod trzema zaborami i po zaborach mamy swój język a Szkoci mówią po szkocku? Jak Ci Polska nie pasi kretynko to wypierd..... do Mongolii."
-"Żałosny muppet z Ciebie :)"
?
Chyba właśnie doszedłem do wniosku że jakakolwiek "dyskusja" z Toba mi uwłacza i jest tylko i wyłącznie stratą cennego czasu.

ocenił(a) film na 5
bdk1985

Wyjmowanie z kontekstu czyichś wypowiedzi jest doprawdy żałosne. Jeszcze sprawdź czy się udzielam na Pudelku i naszej klasie. Żal.pl
Jeżeli raz użyłem niecenzuralnego słowa i to wykropkowanego to mnie zwyczajnie poirytowała głupota niektórych ludzi, którzy tutaj piszą.

ocenił(a) film na 5
bdk1985

A typowe wypowiedzi trolla ty uskuteczniasz nabijając się z poważnego tematu katastrofy.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

kolego ostatni raz Ci odpowiadam bo jak już napisałem wyżej szkoda czasu. Wyjete z kontekstu czy nie , są obraźliwe i na bardzo niskim poziomie , co świadczy o twoim intelekcie ( to sam zauważyłeś ). Zacytowałem wypowiedzi te ktore sa dostepne , reszta została usunieta z powodu złamania regulaminu , co tam było nie wiem , ale za byle co raczej wypowiedzi nie usuwaja. Nie nabijam sie z poważnego tematu katastrofy , nabijam sie z chorych ludzi ( choć może z chorych nie powinno się śmiać ) ktorzy dorabiają milion teorii spiskowych , a te twoje są już tak absurdalne że idealnie pasowałyby do twórczości Monty Pythona. Próbuje sobie wyobrazić Komorowskiego rozdającego w sejmie ulotki firmy naprawiającej samoloty , no przeciez to w Sejmie jest codziennosc ze ktoś (Marszałek Sejmu ) takie ulotki rozdaje :D .
PS. jak już napisałem to był ostatni raz kiedy Ci odpowiedziałem , niestety jestes chorym człowiekiem i z tego powodu jest mi bardzo bardzo przykro , ale takie rzeczy można leczyć, tylko musiałbyś sie zapisać teraz na jakąś długotrwałą terapię. Zastanow sie nad tym

ocenił(a) film na 5
bdk1985

Po 1. Fakty przeze mnie przytaczane łącznie z rozdawaniem ulotek są tak samo prawdziwe jak to, że nie wziąłeś się z kapusty dzieciaku.
Po 2. Nie dorabiam teorii spiskowych tylko piszę to co przeczytałem w rzetelnych źródłach.
Po 3. Twoje żałosne teksty o terapii mnie nie ruszają. Gdybym nawet na poważnie je przyjął to chyba bym musiał ryknąć śmiechem, że jakiś udzielny anonimowy onanista prawi obcemu człowiekowi o jego zdrowiu psychicznym za pośrednictwem internetu.
Tak na marginesie: chyba z braku swojego życia prywatnego tego typu pogawędki przez neta muszą być dla Ciebie nie lada podnietą.
Idę do ciekawszych rzeczy.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

"(...)chyba z braku swojego życia prywatnego tego typu pogawędki przez neta muszą być dla Ciebie nie lada podnietą.(...)"
Wiem, że było to już jakiś czas temu i nie warto odkopywać, ale nieźle się nakręciłeś. Piszesz o sobie. :D
Olaboga. Koniec Świata.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
seboljabol

Aha, zapomniałem dopisać, że cytowany fragment, w chwili pisania mojej odpowiedzi, zaczął dotyczyć również mnie. ;D

ocenił(a) film na 9
Lisowczyk

W XVII wieku nie było żadnych Ukraińców. Co najwyżej Rusini.

ocenił(a) film na 5
kamil78

Ukraińcy to sztucznie stworzony naród. Mieszanka zbójów Kozaków, rusińskich chłopów i nieco krwi polskiej.

Lisowczyk

Słoń a Sprawa Polska.

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

Nie będę tutaj wnikał w spór jacy są Szkoci. Ale polecam muzykę The Corries. Naprawdę świetne pieśni :

http://www.youtube.com/watch?v=Vyx1xeZo_tk

http://www.youtube.com/watch?v=WgskbClWZ68

http://www.youtube.com/watch?v=dXzDdDFfAA8

http://www.youtube.com/watch?v=V1yA6Zu-Ll8&feature=related

Niech żyje prawowity król Szkocji, Anglii i Irlandii Franciszek II Wittelsbach!
http://www.jacobite.ca/kings/index.htm

ocenił(a) film na 5
AJC

Dzięki

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Dziwne, że nie wspomniałeś o Niemcach, Rosjanach i Tatarach. To, że Szkoci są uważani za szlachetny i waleczny naród to przez teksty romantyków jak właśnie W. Scott. Kozacy też są za takowych uważani, choć my Polacy dobrze wiemy jacy byli oni na prawdę. Tatarzy, Galowie, Bułgarzy czy górale kaukascy, oni wszyscy są uważani za waleczne romantyczne plemiona. Niektórzy na to zasługują, niektórzy nie. Myślę, że Szkoci mimo wszystko zasługują na miano walecznych, choć także dzikich i nieokrzesanych. A to, że dziś większość Szkotów uważa się za Anglików, mówi po angielsku i chce przynależeć do Korony Brytyjskiej to w głównej mierze wynik polityki angielskiej wobec Szkotów w XVIII i XIX wieku.
Wątpię, czy kiedykolwiek Szkoci odzyskają kiedyś swoją gaelicką, celtycką tożsamość. Jeśli wolnej Irlandii nie udało się tego dokonać choć minęło prawie 100 lat od uzyskania przez nich niepodległości, to co dopiero może zrobić Szkocja? Już chyba w Kornwalii szybciej dojdzie do celtyckiego odrodzenia. Jeśli w ogóle dojdzie.

A tak odnosząc się do twoich innych postów: cieszę się, że są jeszcze ludzie którzy nie plują na Polskę i zamiast narzekać, mówią o naszej chwalebnej historii. Jednak co do Romana Dmowskiego nie mogę się zgodzić. Owszem, szanuję go za działalność na rzecz podniesienia świadomości narodowej Polaków i reprezentowanie Polski w Wersalu, ale nie mogę mu przebaczyć jego głęboko nietolerancyjnej i ksenofobicznej polityki wobec mniejszości i przeciwko Piłsudskiemu. Sądzę, że za wspomnianą przez Ciebie rzeź wołyńską Roman Dmowski ponosi pośrednią winę. Gdyby nie przeszkadzał Piłsudskiemu w jego federacyjnych planach, to być może Ukraińcy nie walczyli by przeciwko Polakom, lecz wraz z nami przeciwko rosyjskim komunistom i niemieckim nazistom.

ocenił(a) film na 5
doliwaq

Roman Dmowski mimo oczywistej nietolerancji sam przyznał, że Polska bez Żydów jest jak zupa bez pieprzu. Żydzi z Polski tak mocno wsiąknęli w polską kulturę, państwo i gospodarkę, że nie łatwo było sobie wyobrazić rzeczywistość bez nich. Nie jestem wielbicielem Dmowskiego i antysemitą ale muszę napisać coś co sam pewnie wiesz. Nie dziwię się antyżydowskim nastrojom niektórych Polaków. Zdecydowana większość żydów gardzi gojami. Raczej nie asymilują się ze społeczeństwem. Mają w mentalności coś takiego, że chcą wszędzie osiągnąć swój zysk oraz władzę. Któryś tam naczelny rabin powiedział jakiś czas temu, że goje to świnie i powinni oni lizać Żydom ich stopy. Powiedzenie dla Was ulice a dla Nas kamienice jest znaczące. Przeczytaj sobie książkę Judeopolonia. Tam jest czarno na białym, że ortodoksi robili wszystko, żeby przed powstaniem II RP na jej terytorium stworzyć faktycznie swoje państwo tzw. Judeopolonię. Językiem urzędowym miał być jidysz. Wszelkie źródła są w tej książce udokumentowane. Ortodoksi gdzie mogli to zohydzali Polaków za granicą. Spolonizowani Żydzi byli zbulwersowani i bronili Polski. Sami przyznali, że pewni Żydzi na siłę sami szukają antysemityzmu. Takie są fakty. Można je przyjąć albo udawać, że ich nie ma i się oszukiwać. Prawda jest taka, że jeżeli dasz palec żydowi to połknie całą Twoją rękę. A dodam, że to hipokryci, bowiem państwo Izrael jest niewiele mniej nacjonalistyczne od III Rzeszy a sami zarzucają komuś z lubością antysemityzm. Jeżeli Żyd w Polsce narobi gospodarczych afer i ucieknie do Izraela to za nic Izrael go nie wyda :)
Jeżeli chodzi o Ukraińców to jest to dla mnie naród rzeźników i zdania nie zmienię. Nic nie usprawiedliwia nieludzkich mordów za I RP (było to chyba najbardziej tolerancyjne państwo w Europie) i podczas II wojny (II RP nie była wybitnie tolerancyjna ale po co zabijać niewinnych ludzi). Kozacy to byli najzwyczajniejsi bandyci i bezczelnością było, że domagali się zasiadania wespół ze szlachtą u władzy. Było bydlakom źle w I RP to na pewno było im lepiej u batiuszki cara i Stalina.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Gdy moi rodzice pojechali do Izraela na wycieczkę również mówili mi o tych ortodoksach. Rzeczywiście oni są wrzodem dla społeczeństwa Żydowskiego, który zamiast usunąć się pielęgnuje.
Ukraińcy to naród rzeźników, trudno się nie zgodzić jeśli się zna naszą historię. A najlepsze jest to, że oni nam wypominają mordy których dokonywał Jeremi Wiśniowiecki, który sam był Ukraińcem, choć spolonizowanym. Jednakże, nazywanie wszystkich Ukraińców mordercami to przesada, nie wszyscy byli źli. Michał Czajkowski choćby sam dążył do stworzenia szlachecko-kozackiego państwa, choć były to raczej romantyczne mrzonki. Albo Iwan Wyhowski, Iwan Bohun, Iwan Barabasz, którzy zrozumieli, że to Polska jest mniejszym złem. Żałuję jedynie, że takich ludzi jak oni na Ukrainie było zawsze tak mało. Z Polskiej strony często wychodziły głosy mówiące o współpracy, ze strony Ukraińców prawie nigdy.

ocenił(a) film na 5
doliwaq

Przesadzam? Bardzo dużo miast ukraińskich nadało Banderze honorowe obywatelstwo a w wielu miejscowościach postawiono mu pomnik. Juszczenko nadał mu tytuł Bohatera Ukrainy. Co z tego, że później go uchylono? Takie zachowania Ukraińców dają do myślenia.
Żeby nie było że jestem zaślepionym patriotą: Ogromna większość polskiej szlachty grzeszyła głupotą i ciemnotą. Zamiast dbać o swój kraj w 17 i 18 wieku woleli prywatę i pijaństwo. Te cechy spowodowały rozbiory bo to właśnie Polacy zniszczyli swój kraj. Czasem nie warto być wiecznie pokojowo nastawionym w tym świecie.

Lisowczyk

Przeczytałem całą dyskusję i trochę szkoda, że prowadzona była na coraz niższym poziomie. Ciekawa skądinąd teza warta dyskusji nieco utonęła w gorączce emocji.. Wyzwiska i obrzucanie się epitetami nigdy nie służą merytorycznej dyskusji. . A Szkoci jak Polacy. Są dobrzy i źli. Jak to ludzie. I jak inne narody mają lepsze i gorsze momenty w swojej historii. Na które zwykły, przeciętny człowiek nie ma realnego wpływu. Niezależnie od cechy charakteru czy wyznawanej opcji politycznej. Pozdrawiam wszystkich miłośników dobrego kina :)

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Panie historyku, po primo Szkoci wcześniej zwani Piktami to nie zwykli owczarze , tylko starożytny lud Brytów który ma swoje miejsce w historii i to całkiem spore , dzisiejsi Szkoci wcale nie uważają sie za angoli , maja swoja kulture swoje tradycje nazyw kuchnie , nawet język , po secundo , my wlaczylismy z Prusami ? chyba w czasch wczesnego średniowiecza pojedyńcze lechickie plemiona :) Walczylismy na tamtych terenach ale nie z Prusami , tylko z Niemcami , którzy przejeli nazwe tego ludu bałtyjskiego dla czesci sojego terytorium, sami Prusi zasymilowali sie z Niemcami , Polakami Mazurami i na polnocy z Litwinami, a państwo Mołdawskie upadło zanim Polska nazywana była Polską , więc nie fantazjuj na temat historii i mów ze jestes historykiem , bo nawet jesli masz jakis tytul naukowy to znaczy ze straszny z Ciebie ignorant , POZDRO
P.S. mamy piękną historie z której należy być dumny

ocenił(a) film na 7
kapi_czcibor

*starożytny lud wywodzący sie od Brytów i Piktów

ocenił(a) film na 5
kapi_czcibor

Hm. Akurat Piktowie i Szkoci to dwa oddzielne plemiona. Po prostu przemieszali się a Piktowie wyginęli.
Może mają język ale rzadko się nim posługują.
Polacy się ścierali z Prusakami podczas II wojny północnej.oraz insurekcji kościuszkowskiej.
Walczyliśmy z Prusami także podczas zaborów.
I kto jest ignorantem mocium panie?

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

To nie byli juz Prusowie , Prusowie to plemie Bałtów , a tylko nazywano te ziemie Prusami wschodnimi , przejeto ta nazwe co za tym idzie i wojsko z ktorym walczylismy bylo nazywane prusakami a byli to Niemcy , Szkoci to nie osobne plemie oni wywodza sie od Piktów i Brytów

ocenił(a) film na 7
kapi_czcibor

jedna rzecz pragne poprawic w swojej wczesniejszej wypowiedzi odnosnie Mołdawian , tak prawda walczylismy z nimi, niestety myslalem o innych a pisalem o jeszcze innych :P bo chodzilo mi o Morawian

ocenił(a) film na 5
kapi_czcibor

he he :D pan Czepialski :D
Okej, walczyliśmy z Prusakami i o to mi właśnie chodziło :)

A Piktowie i Szkoci to były dwa oddzielne ludy. Podam Ci wycinek z Wikipedii.

"W początkowej fazie wycofywania się Rzymian populacja Szkocji składała się z czterech głównych grup etnicznych:

Piktowie byli ludem, którego pochodzenia do dziś w pełni nie wyjaśniono; zajmowali większą część Szkocji, na północ od linii między Firth of Clyde i Firth of Forth, obszar zwany wówczas Piktawią
Anglosasi (Anglowie i Sasi) zajmowali obszar na południe od Firth of Forth, aż po południowe granice Nortumbrii
Brytowie byli ludem miejscowym, ale pozostającym pod silnym wpływem Rzymu
Wreszcie Szkoci, przedstawiciele najświeższej fali imigracyjnej z Irlandii, zamieszkiwali wyspy u zachodnich wybrzeży Szkocji, tworząc królestwo Dalriady.

Piktowie mają udział w etnogenezie dzisiejszych Szkotów ale to dwa oddzielne ludy. Piktowie byli tam praktycznie od początku jako pierwotni mieszkańcy północy. Szkoci natomiast przybyli z Irlandii i można ich traktować jako kuzynów Irlandczyków.

ocenił(a) film na 5
kapi_czcibor

http://www.emito.net/kultura/historia/piktowie_i_szkoci_50883.html
Ten artykuł może Cię zaskoczyć.
W pewnym momencie historii Szkoci nawet walczyli z Piktami.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

ten artykul wyjasnia skad wziela sie nazwa narodu Szkockiego ale sami Szkoci nie pochodza tylko od plemienia Scotti , jak sam napisales ze Piktowie maja udzial w etnogenezie dzisiejszych Szkotów, analogiczna sytuacja jak np w Polsce , gdzie caly narod wzial nazwe od jednego plemienia ale nie byl tylko jednym plemieniem a wieloma ,
Pozdro i dzieki za artykul

ocenił(a) film na 5
kapi_czcibor

Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję uprzejmie za ciekawą dyskusję.

użytkownik usunięty
Lisowczyk

Tak, tak. Szkoci to banda dzikich owczarzy, zajadająca zapewne na przemian to padlinę, to korzenie, a innym razem może dżdżownice. Gdzie im tam się równać do szlachetnego narodu znad Wisły, narodu ludzi uczciwych, rozważnych i przenikliwych (szczególnie podczas wyborów) i ogólnie wzorze cnót do naśladowania. Ci padlinożerni Szkoci zupełnym przypadkiem mają o wiele więcej światowych sław w różnych dziedzinach (mimo znaczniej mniejszej liczebności) niż wspaniali, godni naśladowania, jasnoocy Słowianie znad Wisły - o szczerych, mądrych i prawych obliczach. Ilości znanych osób o szkocko brzmiących nazwiskach to już nawet nie ma co porównywać z tymi o nazwiskach na -ski, -cki, -icz itp.
Ach my biedni, zapłaczmy nad losem narodu polskiego, który pomimo jego wzorcowej mentalności i wzorcowych postaw zbiorowych ma takiego pecha, że od wieków nic mu się nie udaje. Nie udaje mu się wprowadzić zdrowego systemu gospodarczego i prawnego (poza okresem rządów Kazimierza Wielkiego i częściowymi próbami za Bony, Zygmunta Augusta, a później w ok. Konstytucji 3 Maja), nie umie prowadzić sensownej polityki zagranicznej , nie umie zawierać sojuszy (również z chwalebnym wyjątkiem Kazimierza W.), a określenie"gra dyplomatyczna" to dla niego czarna magia - co było widoczne od czasów Jagiellonów, poprzez dynastię saską, Poniatowskiego, poprzez IIRP na IIIRP skończywszy).
Cóż za nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Faktycznie jedyną receptą na to jest wyprodukowanie kolejnych patetycznych filmów, wzniosłych i ckliwych o tym jak to fajnie powalczyć z wielokrotnie liczniejszym i lepiej uzbrojonym wrogiem i jak miło jest kopać kolejne groby i odbudowywać ruiny, Po cholerę rozsądek, przenikliwość, dyplomacja, interesy długoterminowe, wynik końcowy zamiast doraźnego, logika zamiast emocji. Po co . Wystarczy "polisz prajd", nieważne, że wyłaniająca się często ze zbiorowej histerii, paranoi, zbiorowych zaburzeń emocjonalnych czy wręcz psychicznych odrzucających takie tam bzdety jak instynkt samozachowawczy.
Poza tym nawet jeśli coś się nie uda to i tak się zrzuci na innych, np na Żydów. Bo przecież często narąbani w sztok po każdej imprezie, rozwrzeszczani wniebogłosy, a myśleniem zajmujący się o wiele rzadziej fajni Polacy nie mogą być niczemu winni (podobnie jak podkręcający wąsa panowie szlachta w ciemnogrodzkim dla Szkotów wieku XVII)
Nieważne że w gumiakach, kufajce, waciaku czy walonkach, czasem w kajdanach (prawdziwych albo niewidocznych na pierwszy rzut oka) nieważne, że biednie i po pijaku - ważne, że "PRIDE" ;-))

ocenił(a) film na 5

Ignorancja Cie nie boli? Współczuję Ci jej mocno.
Widzę, że zapomniałeś o unii polsko litewskiej od czasów Jogaiły. Oj tam. Drobiazg dyplomatyczny Zaprawdę. Nie jest to żaden sukces. O dupę to k...a potłuc. Fakt, że Rzeczypospolita osiągnęła ogromne rozmiary, Polacy zyskali wpływy na Litwie, Białej Rusi i ukraińskich stepach doprawdy nie robi wrażenia. Bez znaczenia jest to, że taki powstanie takiego tworu politycznego to pierwszy przypadek w historii a w odległej Italii gdzie nie było żadnego poważnego tworu politycznego podziwiano w 16 wieku polski ubiór i obyczaje. Kto nie przyjeżdżał do Polski to nie mógł się nadziwić nad zamożnością szlachecką oraz pięknej kultury i ciekawego republikańskiego ustroju.
A potęgą gospodarczą oraz militarną mocium panie byliśmy ponad 300 lat czego się w żaden sposób kiedykolwiek nie da się powiedzieć o szkockich baranożercach. Więcej. To szkockie żołdactwo zjeżdżało do polski żeby służyć Polakom i Litwinom.
Osłabienie Polski nastąpiło dopiero w wieku 17 na skutek polityki szwedzkich cymbałów na polskim tronie. Gdyby Zygmunt III Waza nie był kretynem to doszło do unii również z Rosją. No ale stało się inaczej.
Polscy władcy rządzili również tymczasowo w Czechach i Węgrzech.
Polacy mieli także sojusz z Austrią co też pewnie nie robi wrażenia. Bitwa pod Wiedniem to pewnie dla Ciebie pikuś.
A pieprzenie, że więcej jest znanych Szkotów od Polaków nie ma podstaw.

Lisowczyk

"Praktycznie prawie każdy szkot czuje się teraz angolem." - z calego tego belkotu, to zdanie najbardziej mnie urzeklo hahahahaa xD

ocenił(a) film na 5
AplikatorCzopkow

Bełkot to masz po drugim piwie :P

Lisowczyk

Ty juz na trzezwo :D

ocenił(a) film na 5
AplikatorCzopkow

Ha ha. A Ty po Zbyszku :D

Lisowczyk

Nie znam Zbyszka, ale jesli to od niego czerpiesz wiedze o swiecie, to niezly z niego matol :P

ocenił(a) film na 5
AplikatorCzopkow

Zbyszko to napój. Nektar bogów w Radomiu :D

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Gdybyś był historykiem to wiedziałbyś, że " Braveheart " nie jest filmem historycznym, a jego scenariusz powstał na kanwie XV wiecznego wiersza, który miał dodać ducha Szkotom i który to wiersz jest tym, czym legendy o Królu Arturze czy o Robin Hoodzie.

ocenił(a) film na 5
lelen_lis

Chyba napisałem w poście , że Waleczne Serce to film propagandowy.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Podobnie jak " Potop " czy " Krzyżacy ". Ważne, ze dobrze się ogląda.

ocenił(a) film na 5
lelen_lis

Masz rację :)