...której podoba się nowy wygląd Robocopa?
Głęboka czerń i agresywna czerwień zamiast srebrnej puszki?
Oczywiście uwielbiam stare filmy z Cyborgiem-policjantem, tak jak całe to uniwersum, ale już dawno czekałem na odświeżenie Robocopa. Dokładnie od kiedy jako dziecko zobaczyłem kreskówkę, gdzie nasz główny bohater poruszał się SZYBKO, a nie jak C3PO z Gwiezdnych Wojen :) Ta animowana seria może nie jest idealnym przykładem, ale uświadomiła mi że Alex Murphy nie musi poruszać się jak żywy trup, mimo że praktycznie nim jest ;)
W nadchodzącym filmie martwi mnie jedynie rzekomy brak brutalności, informacja o tym mnie bardzo zawiodła.
Mam nadzieję że Ed-209 będzie robił wrażenie :)
Na razie projekty postaci podobają mi się BARDZO.
Ja tam nie mam nic przeciwko odświeżonemu wyglądowi i większemu dynamizmowi Robogliny, ale martwi mnie jedno...Gdzie jest warstwa psychologiczna tego filmu? Przecież stare Robocopy cechowały właśnie rozterki emocjonalne Murphyego, który był robotem z pierwiastkiem człowieczeństwa. Nie miał z początku pojęcia że był kiedyś człowiekiem, myślał że jest maszyną. Był w próżni pomiędzy człowieczeństwem a maszyną. Tutaj trailer pokazuje że Nasz RoboGlina nie będzie się niczym różnił od swojego ludzkiego odpowiednika za wyjątkiem zbroi. SZkoda...
Wiem, że można mieć jakieś przypuszczenia po obejrzeniu trailera, ale wydawać wyrok? Nie wiemy, czy po uzyskaniu świadomości i incydencie z doktorem (podduszeniu go), nie wprowadzono w nim zmian tłumiących emocje. Tzn. nie da sie tego wywnioskować po dwóch minutach wybuchów ;]
I jeszcze ktoś pomylił daty i jako premierę wpisał luty 2013, przez co zaraz posypią się jedynki fanów zawiedzionych... trailerem ;)
Mam też nadzieję że będzie to co innego niż wywnioskowałem, bo czekałem od lat na ten reboot. No ale ... no nie podoba mi się ta wizja. Wygląda to raczej jak facet zamknięty w zbroi Iron Mana niż robot mający problem z utraconym człowieczeństwem. Oczywiście z werdyktem wstrzymuję się do premiery (gdy obejrzę film) ;] Nie jestem jednych z tych co to "Daję 1 bo Justin Bieber"
Przecież trailer wyraźnie sugeruje obecność konfliktu człowieczeństwa z komputerem.
No ale w stosunku do pierwowzoru na razie wygląda to biednie. I widzę tutaj rozterkę raczej w stylu "w co mnie wsadziliście" niż "czym/kim jestem"
Mi też się podobał. Nie rozumiem ludzi, którzy najlepiej to by chcieli takiego samego Robocopa. To teraz tak sobie wyobrażają przyszłość? To już prototypy robotów (nie mówiąc już o egzoszkieletach) robionych przez największe koncerny mają lepszą motorykę i płynność ruchów niż dawny Robo ;]. Jak więc wstawiać puchę sprzed prawie 30 lat do wizji lat, nie wiem 2030, 2040 ;).
Przeszkadza mi to, że ta jego powłoka jest zrobiona na wysoki połysk. :P
Słabo, czyli zbyt ładnie, wygląda tez ludzka twarz (zero blizn, czy deformacji).
Ogólnie brak brutalności w tym filmie to jakaś profanacja.
No ale poczekam na produkt finalny i wtedy ocenię.
Póki co obawiam się, że będzie zbyt "nastolatkowo". :)
Podzielam twoje obawy, ja również boję się, że ten film będzie zbyt "nastolatkowy".
Moim zdaniem efekt wizualny jest gorszy od pierwowzoru. Zwiastuny pokazują Robocopa również w srebrnej zbroi... i moim zdaniem ta jest ok.... jest nowa, lepsza, trochę inna... ale zachowana w tradycyjnych barwach... Czarna mi się nie podoba bo wygląda faktycznie jak Iron Man albo Batman, ewentualnie jak jakiś super żołnierz w super skafandrze. Jeżeli chcieli zrobić czarną zbroję mogli wstawić w tą czerń jakieś srebrne elementy aby jego wygląd przypominał robota.
Druga rzecz... no właśnie twarz... będzie mi brakować tej skóry naciągniętej na metalową czaszkę... robiło to efekt...
Poruszanie się... dobrze, że jest dynamiczny... ale moim zdaniem jednak zbyt swobodne ma ruchy.... ludzkie a nie jak robot. W starym Robocopie poruszanie się aktora w ciężkiej zbroi miało swój urok i wymagało naprawdę wiele godzin ciężkiego treningu.
Dokładnie. Ten nowy "Superglina" w wersji srebrnej wygląda fajnie ,ale w tej czarnej jak postać z filmu sci fi klasy B.
Do tego z recenzji jednego z użytkowników wynika ,że zmiana koloru zbroi ma podłoże rasowe i wynika z kultywowanego dzisiaj anty-Białego rasizmu.
Mi również się podoba ,muszą się odciąć w jakiś sposób od klasyka.Co do czarnego kostiumu w trailerze oryginał jest srebrny ale OCP każe go przemalować na czarno aby wyglądał na bardziej bojowego .
Po trailerze film zapowiada się lepiej niż myślałem :]
Prawda z tym trailerem, po nim zmieniłem zdanie na temat tego jaki może być film i jestem pozytywnie nastawiony
Mi też się podoba, zresztą nie wyobrażam sobie aby wyglądał jak stary Robo, czyli 2 tonowy żelbetonowy kloc, który rusza się jak wóz z węglem, wolno drepcze środkiem ulicy i rozwala bandziorów na lewo i prawo. Oryginalny Robocop to super film ale nakręcenie go 2 raz tak samo to by była dopiero katastrofa. Obecnie na szeroką skale stosowane są wytrzymałe i lekkie stopy, wiec oczywiste jest Robocop musi być i szybki i zwinny. Jedyne co mnie martwi to fakt że film niemal na pewno będzie pozbawiony przemocy którą cechował oryginał no i ten epicki sountrack. Na szczęście nie jesteś jedyny :)
Walic kostium (mnie sie podoba), ja chce by film mial ten sam klimat co stara wersja i byl odpowiednio brutalny... Choc w to ostatnie szczerze watpie... :(
e tam - ja jestem fanem starego Robocopa, ale jakoś nie przejmuję się brakiem brutalności w nowej wersji. Ma być rozpierducha i tyle - to jest film akcji. Nie róbmy z tego jakiegoś "głębokiego filmu, po którego obejrzeniu już nigdy nie spojrzymy na świat tak, jak dotychczas". Nastolatkowy czy nienastolatkowy - ważne, żeby można było na tym filmie się zabawić - po to są filmy o superbohaterach. Jak chcę obejrzeć coś ambitnego, to nie włączam Spider-mana tylko "Ojca chrzestnego".
Poza tym jako człek wychowany na starej wersji filmu - również nie mogę się doczekać premiery :)
Podoba mi sie stwierdzenie ze stary robo rusza sie jak zelbetonowy kloc ale ten nowy wygląda naprawde bardziej jakby faceta w zbroje wsadzili niż jakby był robotem mogli go chociaz troche powiekszyc bo nawet patrzac na tego robota OCP "eda" czy jakos tak to nasz robo wyglada jak komar. Szybkosc i zwinnosc nie musi oznaczac ze robo bedzie wyglądał jak malutki robocik naszczęscie tekst "zywy lub martwy pojdziesz ze mna" zostal bez zmian
Alez wdzianko jest cudne...;-) właśnie przed chwilą specjalnie porównałam sobie oba "ubranka" no i to nowe to fiu fiu...
Mnie również się podoba nowy wygląd. Widzę też pozytyw w tym, na co narzekają inni - czyli o ludzkiej prawej dłoni. Może to będzie miało odniesienie w filmie, że jest w połowie maszyną, ale to człowiek pociąga za spust? Jedyny minus z trailera to ujęcie 1:50 - Robocop ląduje w taki sam sposób jak Iron Man. Niemniej jednak czekam na film, trzeci po Kapitanie Ameryce i Strażnikach Galaktyki oczekiwany blockbuster tego roku.
Bo Robocop nie jest w 100% maszyną. To ludzko-mechaniczna hybryda.
Poza tym, ja już nie mam pewności, jak ten Robocop będzie wyglądać, bo przez prawie cały trailer ma czarny kostium, a na sam koniec widać go w podobnym, do tego starego stroju.
Właśnie chodzi o to że ten nowy RoboCop nie wygląda jak kawałek mózgu z twarzą w robocie ( jak ten z 1987 roku - nawet dzisiaj wygląda to bardzo drastycznie - bo po zdjęciu hełmu widzimy połączenie resztek tkanki z maszyną, twarz wygląda jakby była naciągnięta siłą i przytwierdzona do blachy ) ale jak facet w czarnym obcisłym kombinezonie - równie dobrze mógłby być to film o zwykłym policjancie, któremu trafił się zaszczyt paradowania w zrobotyzowanym mundurze. Nie jestem fanem stalowej, srebrnej puszki - ten czarny robot ( patrząc tylko na część mechaniczną ) wygląda i porusza się o wiele lepiej ale gdybym wcześniej nie widział tytułu i nie przeczytał opisu fabuły w życiu nie powiedziałbym że to reboot RoboCopa.
Ten temat to chyba tak trochę dla wzbudzenia dyskusji, bo ja jakoś nie spotkałam się z opiniami, by nowy Robocop wyglądał jakoś kiepsko. Dla mnie czerń o wiele lepiej pasuje niż srebrny kolor, a do tego jednak podkreślono mięśnie, co wiadomo - ma tylko dać efekt wizualny, ale mi się podoba :-)
Upraszczając - nowy Murphy wygląda na bardziej żywego niż powinien ( jak w pewnym odcinku Skinner powiedział do Muldera : " Bardzo żwawyś pan jak na nieboszczyka " :D )
Może nie będzie to konieczne, w sensie charakteryzacji, aby oddać brak duszy. Zapewne są inne pomysły, które pokażą jego odczłowieczenie. Zmiany nie muszą być na złe, co jest zakładane z góry.
hej hej, dlaczego na plakacie RoboCop jest w tej fajowej zbroi, a na zdjęciach jest ten staromodny blaszak ?
Też się zastanawiam - w trailerze jest mowa o malowaniu na czarno, ale pewnie będzie miał możliwość wymiany robotów.
Pikar - mi nie chodzi o samo odczłowieczenie - bardziej o to że w przypadku RoboCopa z 1987 roku i późniejszych charakteryzacja była tak bezczelnie doskonała i drastyczna że żywa tkanka nachodziła na części mechaniczne, widać było w którym miejscu twarz została odcięta i nałożona na robota, generalnie twarz bardzo odchodziła po bokach od części mechanicznych, co dawało złudzenie ludzkiej maski dla maszyny :
http://www.actionfigurepics.com/wp-content/uploads/2013/06/RoboCop-Alex-Murphy-U nhelmeted.jpg
W nowym RoboCopie żywa tkanka wychodzi zza części mechanicznych dlatego Murphy wygląda jak facet w zrobotyzowanym pancerzu
http://www.joblo.com/newsimages1/robocop%20con%202.jpg
Ponadto do szału doprowadza ta żywa łapka. RoboCop staje się " mięciutki " :D
http://1.bp.blogspot.com/-BIe5fl4eQ3Q/UecFliGVy5I/AAAAAAAAEDc/zfVKKMnSvys/s1600/ robocop_toronto_set_images_joel_kinnaman_6.jpeg
Na pewno podoba mi się motyw że Robocop będzie szybszy i zwinniejszy. Co mi się na pewno nie podoba to wystająca ludzka dłoń (kompletnie nie potrzebna na dodatek psuje porządek w wizerunku), oraz nie skazitelna ludzka twarz. W oryginale twarz po wyjęciu maski wręczy wystaje z reszty ciała, widać że została doczepiona do konstruktrukcji, a na dodatek do do niej podłączone są różne przewody i implanty. Wyglądał realistycznie i niepokojąco (widać że niewiele zostało w nim człowieka co potęguje jego nieszczęsny los). Tutaj za bardzo wygląda jak człowiek w kombinezonie.
Ta nieskazitelna twarz wygląda jeszcze bardziej nie na miejscu gdy weźmie się pod uwagę przyczynę śmierci "nowego" Murphy'ego. Facet ginie w wybuchu, a buźkę ma jak z żurnala.
Tego nie bralem pod uwage, ale dobrze ze Ty owszem- to tym bardziej potwierdza moje zarzuty dotyczace wygladu Robocopa. Chociaz kto wie, moze w filmie bedzie z tym (wypadkiem i facjata) inaczej, wkoncu zwiastuny nie raz wyprowadzaly widza w blad.
Nie ginie. Tutaj Murphy nie ginie.
Jest dokładnie tym samym człowiekiem tylko, z doczepioną "zbroją".
Tak, to że szybciej i zwinniej się porusza to zdecydowanie na plus. Nawet jako 5-6 letniemu dziecku śmierdziało mi że niby robot do zwalczania zorganizowanej przestępczości a porusza się jak żółw po morfinie.
Mi się podoba, starsza wersja też, bo to nie pokaz mody - on ma wyglądać wiarygodnie.
W tej części Robocop nie będzie tylko czarny z tego co rozumiem. Wystarczy obejrzeć trailer.
W filmie pokazana też była srebrna wersja i moim zdaniem była lepsza.Czarna za bardzo wygląda jak jakiś super pancerz a nie jak robot.Dodatkowo mam wrażenie że jest robiona pod wygląd, tak jakby ktoś powiedział "zróbmy go na czarno to przyciągnie młodzież".Wygląda jakby robił go (w świecie filmu oczywiście) nie organizacja wojskowa a twórca komiksów.
Mi się bardzo czarna zbroja podobała, ale srebrna również. Ciężko się zdecydować. :D Ale i tak najlepszy był jego motor. <3
brutalność jest trochę inaczej pokazana, głównie na początku kiedy robot zabija tego dzieciaka z nożem (dzieciak nic prawie nie może zrobić a dostaje serie z automatu)