Film dosyć chaotyczny, dałam naciągane 6, ale nie czuję się przekonana.
Może ktoś ma jakieś teorie dotyczące symboliki w filmie? Np. sceny tonięcia w snach/wyobrażeniach, powtarzające się materiały o jakichś etnicznych tańcach/obyczajach, które bohaterka ogląda w internecie? Szczerze mówiąc w ogóle nie wyłapałam znaczenia tych nagrań, a muszą być ważne, skoro tyle razy je puszczano w filmie. Może macie coś do powiedzenia o innych symbolach/metaforach, które zauważyliście? Myślę, że dużo takich niuansów mi umknęło.
Sądzę, że nie ma czego w tym wszystkim się doszukiwać, zwłaszcza na siłę. Bohaterka studiowała antropologię, dlatego je oglądała. Czasem lepiej nie dorabiać filozofii do rzeczy, które nie mają znaczenia. I nie nadawać znaczeń.
no ja myśle że te sny o tonięciu, jakieś rozmowy o spacerze nad morzem że jakby to było umrzeć i to ciągłe chce wypić wode dajcie mi wody to taka jedna wielka hydrometafora..... ale niczego bym sie tu nie doszukiwala poza takim zabiegiem tworczym zeby te metafore po prostu stworzyc i rzucic widzom do interpretacji.. bo umowmy sb ze jest latwo wyczuwalna.. chyba za duzo tu nie ma. mozna sie doszukiwac ze to chodzi o smierc, o jakies dlawienie sie w relacji z matka itp ale w sumie po coxd te sceny jak sie córa topi na wózku chyba wystarczajaco wymowne i wala po mordzie swoja symbolika niestety mega niedojrzale
a ta margaret mead to pewnie ma uzupelniac wątek queerowy.. że ta ingrid niby taka wyzwolona, rewolucyjna itp. no i otoczka ze w filmie jestesmy w jakims ladnym miejscu romans wakacyjny a mead pisała o samoańskim wyspiarskim seksie
Sceny z wózkiem w wodzie w moim odczuciu to "tonę przez matkę, tonę w matce, w jej niesprawności, w jej pretensjonalności, czyni mnie niesprawną, tonę w wodzie którą jej podaję na 'daj mi wody', w opiece nad nią"
Kawałki filmu z tańcem mają znaczenie, dodatkowo podkreśla użycie ich na końcu filmu. Obrazuja, jak bylo powiedziane w filmie, walke dziewczyny z wiedźmą. Z czym zmaga się głòwna bohaterka? To już kwestia interpretacji. Czy to matka? Moze tak choć ja wole payrzec na to szerzej. Kazdy mial tam swoja wiedżmę z ktòrą się zmagał, jakąś historię z przeszłości.
Czy Ingrid to alter ego matki bohaterki? Motyw z młodszą siostrą i poczuciem winy względem niej..
to też mnie chyba irytuje najbardziej - co się stało z siostrą matki? nie wiem. dużo niedopowiedzeń, za dużo
dobra recenzja: https://www.filmweb.pl/reviews/recenzja-filmu-S%C5%82one+lato-26431