Inspirował się? Stworzył ten sam film tylko w ładniejszej otoczce i już go do filmwebowskiego top100 wrzucono.
to było pierwsze co mi na myśl przyszło po obejrzeniu tej animacji :) jednak "Katedrę" przyjemniej się ogląda, "Schody" momentami były dla mnie nużące i monotonne. jednak sama animacja porządnie wykonana.
Jak na 1968, ta animacja jest majstersztykiem, obok Tango z 1980 największe animowane dzieło wywodzące się z Polski. Pozdrawiam.
możliwe, jednak "Katedra" była na podstawie opowiadamia (?) być może to opowiadanie był inspirowane "Schodami"? Nie orientuję się, ale moim zdaniem to dzieło jest o wiele lepsze od animacji Bagińskiego i to pierwsze miejsce w rankingu mnie irytuje, ale ileż można znaleźć tutaj podobnych sytuacji, różnych gustów i upodobań.
Zakończenie najlepsze jakie mogli stworzyć (podejrzewam, że samo się tego domagało:)
Nie czytała, ale jest po dogłębnej analizie Katedry i cofa swoje nędzne słowa ;D
Nie mam nic co do opinii o "Katedrze" bo gusta są różne, natomiast sam utwór Dukaja ma z filmem Bagińskiego niewiele wspólnego, w zasadzie Bagiński jedynie luźno się inspirował Dukajem i samym obiektami "katedrą", "planetą" itp i to jest bardziej jego wariacja na ten temat. Dukaj w swoim opowiadaniu raczej do "Schodów" nie nawiązywał, Bagiński w filmie - bardzo prawdopodobne.