byc moze teorie w tym filmie sa delikatnie wyolbzymione, ale to dziala!!! tylko jak jest tam powiedziane "nie polega to na zasadzie poboznych zyczen.... "osobiscie obejzlem dokument 2 lata temu i jestem zly sam na siebie,ze odchodze od przedstawionych w nim filozofii, chwile zwatpienia zapomnienia itp. zwroccie uwage na powiedzenie "jak sie wali to ze wszystkich stron"! dlaczego!? a teraz najlepsze: to moze dzialac tez w 2. strone!!!!!!
Tak dokładnie (w drugą stronę, czyli) sukces napędza sukces i płynie się na fali powodzenia osiągając coraz więcej łatwo.
Takie jakby kumulacje (negatywnych lub pozytywnych trendów) mają miejsce dzięki zjawisku sprzężenia zwrotnego czynników sterowania (czyli uczuć i następnie wynikających zeń myśli). Najważniejsze jest samopoczucie (będące źródłem wyznaczającym kierunek naszej ekspansji twórczej (Uczucie => myśl => słowo => czyn). Jeśli czujesz się świetnie wierzysz bo masz, przyciągasz szczęście bo je masz, po prostu bierzesz, sięgasz co swoje -oczekując od życia samego dobra (analogicznie z kierunkiem odwrotnym).
Z czasem jedna myśl tworzy lawinę, kolejnych, potem słów i wydarzeń z których każde kolejne wzmacnia dany kierunek (to tyle co zaobserwowałem). Na końcu jest jakieś przesilenie bo życie to FALA (jak się powiada "raz na wozie raz pod wozem"). Wszystko co nas otacza zachowuje rytm -jak dzień i noc, odczucie braku i nasycenie, tak też problemy, nastroje, kierunku (aby z siłą wybić się przychodzi otrzymać impuls, czyli poznać przeciwieństwo -tak działa nasza psychika, dążymy do tego czego najbardziej nie mamy na tyle ceniąc sobie coś na ile odczuliśmy brak, po czym zaspokojona potrzeba w sprawnie działającym organizmie wycisza dane działania, aby dać miejsce kolejnym na drodze rozwoju, jakby lekcji, na polu tej ziemskiej iście GRY).
Po pierwsze, nie zgodzę się z Twoją teorią uczucie->myśl->itd. Ten film momentami jest przekłamany. To myśli rodzą uczucia, ale też nie zawsze. Myśli są podstawą całej rzeczywistości, jaką tworzymy. Uczucia (a raczej emocje, to też źle użyte przez Ciebie pojęcie) są tylko informacjami zwrotnymi. Nie dają nam nic więcej, niż informację czy w danej sytuacji czujemy się lepiej lub gorzej (nie dzieliłabym też emocji na złe i dobre tak jak to było w filmie, bo każda jest cenna i przydatna), czy coś, co nas spotyka jest dla nas emocjonalnie korzystne czy nie. Tylko kiedy to się zrozumie, można zmieniać w jakikolwiek sposób nasze myśli z pełną motywacją i zmieniać nasz sposób widzenia świata. I o tym jest właśnie cały ten potężny SEKRET, który jest niczym innym jak zbiorem teorii znanych z NLP, nauce o inteligencji emocjonalnej i po prostu współczesnej psychologii. I jest dosyć chory...
Kiedy wzięłam do ręki tę płytę DVD (o zgrozo znalazłam ją w domu), pomyślałam sobie: mhmm, sekret, pewnie będzie jakiś średniowieczny mag, ubrany w szaty do ziemi, snujący się po lochach i czerpiący wiedzę z sekretnych książek. Jaki pech, że się rozczarowałam, bo może przynajmniej miałabym do czynienia z fajną metaforyczną opowiastką fantasy :] A tak dostałam zbiór psychologicznych prawd zapakowanych w chwytliwy, marketingowy film. Gardzę rzeczami, które mogą zaszkodzić ludziom i to poważnie, spowodować mocne spaczenie percepcji i jeszcze pozwolić zarobić miliony jakimś podejrzanym typom. Stąd moja ocena 1/10, bardzo subiektywna ;)
Na 30 sekuńdzie widać http://www.youtube.com/watch?v=TnYydwUvHCo&feature=BFa&list=PL14118911B0A67FE0
że książka i film Rony są oparte na innym dziele sprzed ponad stu lat (gdzie autorka zeń czerpie dosłownie). NLP jest w porównaniu do sekretu młodziutkie (spopularyzowane nawet w biznesie, znane jako zbiorem technik, które jak pokazuje samo życie działają, a wiec są prawdziwe."Praktyka jest miarą prawdy" -huna. Za to pradawna wiedza mistyczna np. Huna ma 5 tyś lat, została odkryta jakoś na początku minionego wieku i gdy porównasz 10 zasad NLP i 7 zasad huny, okaże się że prawie się pokrywają. Wniosek - NLP, Sekret, HUNA, kabała i wiele, wiele innych starych mistycznych podań, systemów o tajnikach funkcjonowania ludzkiego umysłu to nic innego jak PRAWDA, która w gąszczu informacji, przed nami mimo rozwiniętej cywilizacji jakoś umknęła -że musieliśmy dokopywać się do niej od nowa -prze to mamy coś współczesnego, zlepek starych jak świat i przekształconych na nowo technik NLP.
Co do myśli i uczuć (stacjonarnie od roku studiuję kabałę) która jest nauką ezoteryczna o funkcjonowaniu rzeczywistości, nie zbirem legend jak religie czy coś. Mamy tam np. pojęcie 10-ciu wymiarów, które okazuje się, że dadzą sie wyliczyć matematycznie -bo taką teorie już są u fizyków np.: http://www.youtube.com/watch?v=lY-Zv7hpsm0
Jak kontrolować swoje myśli -poprzez uczucia: http://www.youtube.com/watch?v=cxtxEVGW6-w
To iż myśl jest wtórna jest kwestią podnoszona też w innych naukach ezoterycznych np. w książkach państwa Hicks.
Przy okazji super film o wolnej woli (środowisko SUPER WAŻNE) http://www.youtube.com/watch?v=glYRy0cSEF8
Co jest jasne na chłopski rozum, tylko mało kto się nad tym zastanawia (pozostając w swoim lochu automatycznych reakcji i schematów myślenia tak jak zaprogramowało i kontynuuje otoczenie).
Co do sekretu -rzeczywiście film jest bardzo skromny w porównaniu do innej wiedzy.
Obecnie jestem pod wrażeniem SUPER praktycznego ujęcia tego tematu w: "TRANSERFING rzeczywistości" (i jest czym sie delektować -aż 8 tomów:)