Na początku musze się przyznać, że jestem fanem gry (grałem w 2, 3 i 4) więc moja ocena może nie być dla niektórych odpowiednia i zawyżona, ale tak czy siak ja uważam ten film za coś świetnego!! Gans bardzo dobrze wykonał swoje zadanie!! Dzięki mrocznemu i tajemniczemu klimatowi film wciągnął mnie do samego końca i nie zgadzam się z opiniami, że zakoczenie jest głupie czy niezrozumiałem jest wręcz na styl gry, jednakże film nie ustrzegł się wad dlatego też wipisałem liste zalet i wad filmu (wg mojej skronej opinii)
ZALETY:
- klimat
- bestiariusz
- nawiązanie do kultu
- nie jest krwawy (no może oprucz ostatniej sceny) i potwory nie pojawiają się setkami jak np w R.E.
- lokacje, zagadki, miejsca, budynki, mapy i znajdowanie przedmioty (latarka) zaczerpnięte z gry
- oprawa wizualna, a w szczególności przejścia między światami
WADY:
- Duża ilość aktorów i postaci(Silent charakteryzował się pod tym względem skromnością)
- Wątek męża Rose Christophera (na szczęcie składa się z kilku krótkich epizodów)
- Dialogi bohaterów (czasami wręcz powodują uśmiech)
Ja osobiście oceniłem ten film 9/10 dla mnie nie mogło być lepszego filmu Silent Hill!! To miał być film na podstawie gry komputerowej i spełnia to zadanie w 100%!!
Moja opinia jest identyczna :) Też dałem 9/10 , a do zalet dodałbym jeszcze MUZYKA! :] bo ona niesamowicie buduje klimat :)
Ja osobiście nie zgadzam się z dwoma pierwszymi punktami w wymienionych wadach. Uważam że większa ilość członków kultu mieszkającą w Silent Hill lepiej odaje psychopatyzm ludności tego miasta i dążenie do zemsty Alessy, niż po prostu kilka osób których chce ona wykończyć. Epizody Christopchera też mi się podobały, ale jest to związane raczej z tym że lubię tego aktora. Teraz własnie pogrywam sę w pierwszą część tej gry, bo co prawda w resztę silentów grałem, ale chcę se uzupełnić wiedzę o części pierwszej.