Nie ukrywam,ze filmik mi sie nawet podobal. Z wielu wzgledow: glownie na klimat i historie, ktora mozna ciekawie rozbudowywac na kolejne czesci filmu (sama gra ma chyba 4 czesci). Nie polecam ogadania kinowek! Ciemna sala kinowa + mocne naglosnienie naprawde niesamowicie buduja klimat filmu. Do tej pory mam w glowie odglosy syren alarmowych w miasteczku Silent Hill oraz aure otaczajaca cale miasteczko.
Efekty specjalne jak dla mmnie wykonane na wysokim poziomie. Nie jest to napewno tania produkcja,wiec mozna sie spodziewac czegos fajnego. Muzyka troche mnie dziwila momentami. Szczegolnie krotkie wstawki muzyczne,ktore mialy podnosic napiecie filmu. Ale reszta muzy byla calkiem calkiem. Sciagam sobie wlasnie OST z tego filmu.
Jesli chodzi o aktorow - nie spodziewajmy sie tutaj niczego specjalnego. Bardzo wyraziscie zagral Sean Bean, storzyl interesujaca postac. Policjantka przykula moja uwage tylko i wylacznie ze wzgledu na urode :) Reszty aktorow wogole nie zapamietalem,nawet glowna bohaterke.
Zakonczenie - naprawe mi sie podobalo. Bardzo nietuzinkowe i totalnie mnie zaskoczylo.
Moja ocena filmu - 8,5/10.
Ok wracajac do tematu: teraz powiedzcie mi cos o grze. Warto sie tym zainteresowac? Ostanio gralem w Parasite Eve 1 i 2,po dluzszej przerwie i kupnie PS2 koncze FF X-2. czy Silent Hill jest warta uwagi?
"(...)czy Silent Hill jest warta uwagi?"
Załamka;). Seria SH, to jedne z najlepszych gier (obok np. MGS i FF) jakie wyszły na konsole, w tym na PS2. :). Na twoim miejscu, nie zastanawiałbym się dłużej, tylko czym prędzej skompletowałbym wszystkie cz. i zabrał sie za granie!
njalepiej zacznij od jedynki- potem udeżaj dwojke, ważne byś przed rozpoczęciem trzeciej części zapoznał się z jedynką !
Ja bym proponował zacząć od dwójki i dopiero po jej ukończeniu zagrać w jedynkę. Historie są niepowiązane, więc to w zasadzie nic nie szkodzi. Problem z jedynką jest taki że to gra już dość stara i początkującego silentomaniaka może razić grafiką.
ALE JEŚLI PIXELE CI NIE STRASZNE - TO RUSZAJ NA JEDYNKĘ (klimat wszystko zrekompensuje z nawiązką:)
Części 1-4 są dostępne na PS2 i PC
Część 1 jest na PSX, ale jest też wersja PC - oczywiście nielegalna, jest do pobrania w necie normalnie, nawet na jednej z polskich stron. Więcej nie powiem z wiadomych względów:)