ten film jest po prostu denny:/.nie jestm fanka gry, nawet w nia nigdy nie gralam, ale o panie, film w ogole nie wyszedl. jeszcze ogolnie przezyc mozna poczatek i srodek, ale zakonczenie? w ogole go nie rozumiem, a ogladalam wiele ciezkich filmow, i nawet memento zaczailam ;). moze znajdzie sie ktos laskawy i mi wytlumaczy o co w tej koncowce chodzi?;) pozdro.
Alessa zemściła się na mieszkańcach Silent Hill , a do tego potrzebna jej była Rose którą ściągnęła do miasta za pomocą Sharon . dodatkowo moim zdaniem na końcu mroczna Alessa opętała Sharon dlatego razem z Rose po powrocie do domu były dalej w drugim świecie ...
To jest cały urok Silent Hill. Jak sama twierdzisz nie grałaś w SH, tam takie akcje to standard. Zarówno każda część gry jak i film pozostaiwa dowolność interpretacji wielu faktów, ew. konieczność sięgnięcia do jakiejś dodtkowej wiedzy by je zrozumieć (symbolika, daleko posunięta). Wiele wskazuje na to, że Rose i Cybil zginęły w wypadkach (zniszczona barierka i odgłos uderzenia), natomiast Sharon, jako część Alessy jest po prostu przez nią kierowana - to Alessa decyduje o tym w jakim świecie się znajduje.
Jeszcze jedno - do filmu jako zwykłej produkji kinowej może i można mieć zarzuty, ale jako do adaptacji gry właściwie ciężko się przyczepić. Osobiście oceniam ten fim na 9.
No ja naprawdę nie wiem, co prawda jestem fanem gry, ale czy trzeba być inteligentem ponad przeciętną żęby zrozumieć koniec?
Po pierwsze: w Polsce chyba tak, a po drugie: zinterpretuj go sobie, bo płaszczyzn interpretacji może być wiele i to zaleta, a nie błąd!
Film jest denny, tak?
No cóż przy zalewającej nas fali teen slasherów i horrorów akcji, może ci się dłużyć, jednak zapewniam cię, że następny tak dobry film wyjdzie najdalej za rok. Pozdro.