6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Dla mnie fabuła pierwszej czesci gry jest niezwykla i fascynująca.Co prawda w filmie nie została oddana w całosci (miedzy innymi pominieto motyw uzalżnienia od white claudia)ale dla mnie i tak pozostaje historia która daje duzo do myślenia. Silent hil staje sie tu niejako miejscem podobnym do czysca .Dla mnie skojarzenia z boska komedia Dantego czy rajem utraconym Miltona nasuwaja sie same. Szkoda tylko ze ludzie chca w tym filmie dostzregac jedynie wyskakujace potwory albo krytykuja bez powazniejszych argumentów.Kompletnie nie rozumiem krytyków filmowych którzy zjechali film zarzucając mu przede wszystkim to ze jest ekranizacja gry.Trzeba pamietac przecierz ze w calej serii gier znajduja sie odniesienia do tzw. wyzszej kultury np do obrazów F. Bacona . Pojawiaja sie tam nawet pizeczecie aniołów.Silent hill jezt niezwykle facynujacum swiatem zbudowanym z wielka wyobrażnie i wrażliwoscia estetyczna-urzeka posepnym pieknem.Pamietajmy słowa Lyncha: tajemniczy i mroczny to dwa najpiekniejsze słowa swiata.Zal mi tych ludzi którzy tego nie rozumieja.

ocenił(a) film na 10
duende_2

Stary, poratuj kolegę po silencie. Grałem w dwójkę, trójkę i the room, ale pierwszej części gry nie mam i nie umiem zdobyć. Szukałem juz na silenthilltowncenter.prest.pl i na psxzone.opalnet.pl i w wielu innych miejscach informacji o fabule, ale tam były tylko jakieś strzępy danych a w ściągniętym niby opisie tylko jakieś wydarzenia z datami, ale nigdzie kompletnego opisu fabuły. Jak ci się będzie nudziło to skrobnij co nieco o jedynce. Strzałka i na razie

ocenił(a) film na 10
duende_2

Stary, poratuj kolegę po silencie. Grałem w dwójkę, trójkę i the room, ale pierwszej części gry nie mam i nie umiem zdobyć. Szukałem juz na silenthilltowncenter.prest.pl i na psxzone.opalnet.pl i w wielu innych miejscach informacji o fabule, ale tam były tylko jakieś strzępy danych a w ściągniętym niby opisie tylko jakieś wydarzenia z datami, ale nigdzie kompletnego opisu fabuły. Jak ci się będzie nudziło to skrobnij co nieco o jedynce. Strzałka i na razie

ocenił(a) film na 10
duende_2

ocenił(a) film na 10
VViking

ja o silent hillu czytałem głownie na psz ozon planet

ocenił(a) film na 10
duende_2

Cześć stary, poratuj kolegę po silencie. Grałem w 2, 3 i 4 część gry ale jedynki nie umiem zdobyć. Szukałem informacji o fabule na wielu stronach np. na silenthilltowncenter.prest.pl , psxzone.opalnet.pl itp. Wszędzie to samo: streszczenie pierwszych paru minut i tyle. A w ściągniętym niby scenariuszu tylko podane kilka wydarzeń z datami. Nic konkretnego. Może jakby ci się nudziło, to skrobnąłbyś co nieco o fabule? Będę wdzięczny. Strzałka i na razie.

ocenił(a) film na 10
VViking

Jasny gwint, awaria neta i wiadomość wysłała mi się kilka razy. Ale numer:)