Skarb narodów: Księga tajemnic

National Treasure: Book of Secrets
2007
6,9 122 tys. ocen
6,9 10 1 121922
5,6 18 krytyków
Skarb narodów: Księga tajemnic
powrót do forum filmu Skarb narodów: Księga tajemnic

Właśnie sobie go obejrzalam, jest super :) Najpardziej podpba mi sie tekst,
spróbuje go przetłumaczyć, heh :) : -"Powtórzmy co mamy, włamiemy sie do palacu Buckingham, i do głównego biura, ukradniemy super tajną ksiazke i jakies kip map the president United States, co zrobimy potem? Nasikamy na łóżko papieza?
-Nigdy nie wiadomo.

Wiem, że tłumaczenie szajscie, ale nie jestem orłem :( :):)

Fricavanyali

Trochę rzeczywiście nie tak coś z Twoim angielskim. - nie "kip map", tylko kidnap (porwanie), więc brzmiało to raczej jak:

Powtórzmy co mamy, włamiemy sie do palacu Buckingham, a właściwie do pokoju owalnego, ukradniemy strony z tajnego zeszytu (notatnika)prezydenta, a właściwie porwiemy prezydenta Stanów Zjednoczonych, co zrobimy potem? Nasramy na łóżko papieza?
-Nigdy nie wiadomo.

ocenił(a) film na 6
holcer

Nie chcę wyjść na jakiegoś aroganta, ale jak już tłumaczyć (w ostatnich czasach to dość niebezpieczne ;-) to będzie chyba tak:

Podsumujmy co zrobiliśmy, włamaliśmy się do pałacu Backingham oraz do Gabinetu Owanlego (w Biłym Domu), ukradliśmy strony z tajnego notesu prezydenta i właściwie porwaliśmy prezydenta USA. Co następne? (i tutaj problem bo nie jestem pewien)

albo Nasramy na łóżko papieża?
albo Podrzemy pościel papieża?

Cholera wie, bo tak szybko mówią, że trudno się połapać.
Pozdrawiam i sorry że poprawiam.

jeddd

no to przed wyżej napisalem prawie dokładnie to samo :D, tyle, że rzeczywiście głupio palnąłem z rozpędu o tym pałacu Backingham ogabinecie owalnym ;). Pzdr

holcer

tfu - bez "przed" na początku

ocenił(a) film na 10
Fricavanyali

Kocham ten przecudny fil odkąd go oglądnęłam na Polsacie i po prostu się w nim zakochałam (nielicząc że zakochałam się w Justinie ...)a gdy tak przeglądałam te forum i natknęłam się na to forum to od razu weszłam na YouTube żeby oglądnąć zwiastun ( tu przydało mi się wasze tłumaczenie DZIEX) :) I mam małe pytanie CZEMU JUSTIN SIĘ OGOLIŁA ??? <beczy> przedtem wyglądał seksi ...

ocenił(a) film na 7
Fricavanyali

Nie jakieś tam kip nap tylko 'kidnap the president of the United States', a tłumaczenie powinno tak wyglądać: Podsumujmy co zrobiliśmy: włamaliśmy się do pałacu Buckingham i do Gabinetu Owalnego, ukradliśmy stronę z super tajnego notesu (książki) prezydenta i właściwie porwaliśmy prezydenta Stanów Zjednoczonych. Co zrobimy teraz (i tu jest błąd NIE nasikamy na łóżko papieża tylko 'shortsheet' co znaczy ukraść pościel lub zwinąć pościel) ukradniemy pościel(zwiniemy pościel) z łóżka papieża? -Nigdy nie wiadomo.

P.S. Zwiastun też mi się podoba!

Lutien_Tinuviel

widzialem zapowiedz w kinie super sie zapowiada

użytkownik usunięty
Lutien_Tinuviel

kolega :Lutien_Tinuviel dobrze to przetłumaczył, a w ramach ciekawostki oficjalne tłumaczenie z polskiej wersji trailera:
- Podsumujmy więc: włamaliśmy się do Pałacu Buckingham i Gabinetu Owalnego, ukradliśmy stronę z super tajnej księgi prezydenta, jego samego również porwaliśmy. Co dalej? Podłożymy żabę do łóżka Papieżowi? :>
- Nigdy nie wiadomo...