Snajper

American Sniper
2014
7,6 256 tys. ocen
7,6 10 1 255526
6,2 55 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

Chris Kyle został zastrzelony na strzelnicy. W dużym skrócie:
Razem z kolegą zabrali innego weterana na strzelnicę. Potem okazało się, że rząd USA przed tym zdarzeniem przestał wypłacać pieniądze na leki i leczenie tego weterana, który bez lekarstw zwyczajnie świrował. Chris Kyle pomagał weteranom leczyć traumę na strzelnicy - w myśl zasady: jeśli boisz się wody, to naucz się pływać (czy jakoś tak). Prowadzona przez niego forma terapii w większości przypadków okazała się skuteczna. Niestety w ostatnim przypadku próbowali spełnić prośbę zrozpaczonej matki weterana, któremu - o czym nie wiedzieli - nie mogli pomóc. Matka tego weterana zataiła przed Kylem chorobę psychiczną syna. Chris Kyle wraz z kolegą chcieli pomóc żołnierzowi, któremu pomocy odmówił rząd USA. Obaj przypłacili to życiem.

ocenił(a) film na 8
Rufusisko

Dzięki wielkie za dokończenie filmu (swoją drogą Eastwood mógł te info dodać na koniec)...

ocenił(a) film na 7
brtkrupa

przecież było dodane, tylko w odrobinę krótszej formie.

ocenił(a) film na 8
LizzART STUDIO

Dla mnie było ciut za mało..

ocenił(a) film na 9
brtkrupa

To by było niepoprawne politycznie i wpłynęłoby negatywnie na wizerunek armii i rządu USA. :-)
Do publicznej wiadomości rozpowszechniono wersję sugerującą, że dostęp do broni powinien być ograniczony. No ale Amerykanie nie są (jeszcze) tak głupi jak Polacy i nie pozwolą się rozbroić - dzięki temu rząd USA nie może bezczelnie okradać swoich obywateli, w przeciwieństwie do rządu RP. :-)

ocenił(a) film na 9
brtkrupa

To by było niepoprawne politycznie i wpłynęłoby negatywnie na wizerunek armii i rządu USA. :-)

ocenił(a) film na 9
Rufusisko

Dzieki za to wyjasnienie, jestem troche leniwy i nie chcialem tego sam szukac, a tu prosze, ktos napisal:)

Ja tej historii nie znalem, wiec dla mnie ten film to nowosc, wiec ogladajac koncowke niczego sie nie spodziwalem, chociaz, w momencie gdy wyszedl z domu i ta jego żona tak "dziwnie" sie mu przygladala, czulem, ze cos zlego sie stanie, bylo to ciekawie pokazane - zwatpienie w jej oczach przed czyms nieuchronnym. Bylo to niezle zaskoczenie, szkoda goscia, szkoda zycia (bezpieczenstwa o ktore walczyl - a tak przynajmniej mu sie wydawalo). Z poczuciem obowiazku ktory spelnil mial przed soba to co najwspanialsze, to co pragnela jego zona oraz to co wkrótce i jemu sie spodobalo.